Itthon » Politika

Perelnék a problémás roma családot

A júliusi rendes havi tanácsülésen a betervezett napirendi pontok mellett egy négy éve húzódó üggyel is előhozakodott az MPP.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: polgármesteri hivatal
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. július 31., 12:53
0 hozzászólás. 

Hat napirendi pontja volt a székelyudvarhelyi városi tanács csütörtöki ülésének, ám ezek tárgyalása előtt a tanácsosok több kérdéssel is Bunta Levente polgármesterhez fordultak.

Jakab Attila azt, az olvasóink által is feltett kérdést tolmácsolta, hogy miért szerepel az új utcanév-táblákon a román szöveg a magyar előtt. A polgármester ígérte, megkérdi kollégáit, ám szerinte ez törvényes előírások miatt van így.

Tamás Zoltán egy lehetséges harmadosztályos labdarúgócsapat kapcsán hívná össze a témában érintetteket, erre Bunta szerint augusztus 20. után lesz lehetőség. Szóba került a Puskás Akadémia jövője is, ezzel kapcsolatosan a polgármester elmondta, egyelőre úgy tűnik, a magyarországi partner nem erőlteti a dolgot, most az ő reakciójukra várnak.

Többet költenek a távfűtésre

A napirendi pontok között elfogadták az idei költségvetés második negyedéves zárszámadását, majd némi pénzt hagytak jóvá a Tourinfo irodának, ami 34 szponzori szerződéssel kapott 6 500 lejnyi adományt, ezt az éves katalógusuk kiadására fordítják.

Módosult is az idei költségvetés, több kisebb projektre szánt összeget megvontak, és az innen elvett pénzeket a távfűtésre fordítják. Dr. Zakariás Zoltán kérdésére válaszolva Benedek Árpád Csaba alpolgármester elmondta, a tömbházak szigetelésére szánt pénzt azért vették ki a költségvetésből, mert nem kaptak erre kormányzati támogatást, és helyi forrásból csak az önrészt fedezték volna. Más projektek esetén nem volt meg minden szükséges engedély, ezért odázódnak el ezek.

Kiegészült a városi piac rendszabályzata is, a nagybani árusítást szabályozó résszel, valamint módosult a megalakulandó helyi rendőrség szervezeti felépítése is – ide 25 állást hirdetnek meg, egyelőre 15 betöltésére számítanak.

A tanácsosok azt is elfogadták, hogy Bunta Levente képviselje a várost egy polgármesteri rendelet érvényesítési eljárásában, ami a Bethlen Gábor u. 96 szám alatti ingatlan visszaszolgáltatásáról és kártérítés-igényléséről szól.

Terror Bethlenfalván?

Gálfi Árpád MPP-s tanácsos a különfélék között egy Bethlenfalván élő roma család esetét mondta el, amiről már évekkel korábban is volt szó. A család Recsenyéden élt, házuk leégett, ekkor költöztek Székelyudvarhelyre, Gálfi szerinte azóta csak gond van velük.

A tanácsos arról számolt be, hogy a család tagjai jogtalanul építkeztek és kaptak személyazonossági igazolványt, naponta van gond velük, lopnak a környékbeliektől és „terrorizálják Bethlenfalvát és Kadicsfalvát". Gálfi abban kérte a tanács és a polgármesteri hivatal segítségét, hogy jogi úton léphessenek fel a gondot okozó személyek ellen.

Az alpolgármester szerint segítséget lehet kérni, ám felhívta a tanácsos figyelmét, hogy korábban a pártja által vezetett tanács segítette elő, hogy több helyi roma család személyazonossági igazolványt kaphasson, szerinte a mostani helyzet is ebből fakad.

„Nem autonómiát kértünk"

Szintén a különfélék között került szóba, hogy a prefektúra felfüggesztette a tanács 68-as számú határozatát, melyben a város kifejezi azon igényét, hogy a többi székelyföldi településsel egy régióba tartozzon az ország adminisztratív újraszervezése után.

Ennek kapcsán Bíró Edith, az Erdélyi Magyar Néppárt tanácsosa elmondta „nem autonómiát kértünk" azzal a határozattal, csupán az egy helyre tartozást, ezért nem érti a problémát.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy a prefektúra az idei 53-as, a székely zászló kitűzését tárgyaló határozattal sincs kibékülve, és kéri ennek a visszavonását – erről minden bizonnyal a következő havi tanácsülésen lesz szó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."