Itthon » Politika

Csak idézőjeles az RMDSZ-MPP együttműködés

Thamó Csaba MPP-s megyei tanácsos pártalapon történő pénzelosztásokról, közpénzzel finanszírozott sajtóról beszélt pénteken.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Thamó
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2014. október 20., 16:43
0 hozzászólás. 

„Létezett és létezik ez az együttműködés, körülbelül egy-másfél évvel a választások után a megyeelnök ajánlotta fel azzal az érvvel, hogy nagyon sok terület (beruházások, utak, gyerekvédelem stb.) nem pártpolitikai ügy. Mi ezzel egyetértettünk: a választások után a pártpolitikai érdekeket félre kell tenni" – magyarázta Thamó Csaba, a Magyar Polgári Párt megyei önkormányzati képviselője.

Thamó szerint az utóbbi időben számos olyan kérdésben nem történt egyeztetés, ami fontos lett volna, így egyezség sem született ezekben az esetekben.

Hozzátette: a két szervezet által országos szinten megkötött stratégiai szerződés és az itt meghozott döntések lefele nem érvényesek. „Megyei szinteken nem történt semmiféle pártszintű egyezkedés. A mi frakciónk és az RMDSZ között volt egy hallgatólagos megállapodás" – véli Thamó.

Úgy gondolja, a problémák ott kezdődtek, amikor két új alelnöke lett a megyei tanácsnak, majd hozzátette: „ők (az RMDSZ-frakció – szerk. megj.) ezt egyszerűen maguk között megoldották, megszavazták".

Ha kampány van, akkor pénzosztogatás van

„A legutóbbi rendkívüli, csíkszentdomokosi ülésen a kormánypénzek elosztásáról az elnök úr egyszerűen elfelejtett konzultálni az MPP frakcióval. De ennél súlyosabb dolog is történt, nevezetesen, a már elkészített határozat-tervezetben szereplő, a községi utakra kiutalt összeget (százezer lejt), az RMDSZ frakció egyszerűen elvette az egyik MPP által vezetett önkormányzattól (Gyergyóújfalu), és áttette egy olyan község költségvetésébe (Gyergyóremete), amely a fenti összeg sokszorosát kapta előzetesen" – mondta Thamó.

Szerinte a közutakra elkölthető több mint egymillió lej kormánypénzből, amely nyilván a kormánypártok választási esélyeit hivatott erősíteni, az MPP-s vezetésű önkormányzatok (Gyergyószentmiklós, Gyergyóújfalu, Tusnádfürdő, Kápolnásfalu) nulla összeget kaptak.

A megyei tanácsostól azt is megtudtuk, ebből az összegből fogják majd elkészíteni a Szentmártonból Bágyba vezető utat, összekötik Muzsnát Agyagfalvával, Mátisfalvával, Székelykeresztúron pedig két utcát aszfaltoznak majd le.

„Nem tartom jó dolognak, hogy a pénzt pártalapon osztogatják" – jelentette ki Thamó.

Közpénzből támogatják a sajtót

„A megyei tanács az udvarhelyihez hasonlóan közpénzből támogatja a sajtót" – fogalmazott Thamó.

Az önkormányzati képviselő szerint legutóbb egy 167 ezer lejes támogatást kellett megszavaznia a megyei tanácsnak a Hargita Népe Kiadó adósságainak törlesztése érdekében. „Arra nem kaptunk választ, csak ígéretet, hogy ezt a pénzt pontosan mire költik el" – tette hozzá.

Egy másik kifogásként említette, hogy a közpénzen működő Hargita Stúdióban és az Erdélyi Magyar Televízióban csak az RMDSZ sikerpropagandája, vagy jobb esetben véleménye jelenhet meg. „Ezzel sérül a közszolgálatúság. A közpénzen fenntartott újságok és televíziók, adósak maradnak a korrekt tájékoztatással" – mondta Thamó.

Állítása szerint erről többször vitáztak már a megyei tanácsnál, és mindig az volt a polgáriak kérése, hogy jelenjen meg a megyei tanács frakcióinak a véleménye is a közpénzen finanszírozott sajtóban.

Porosodik a fogas tervezet

„Ne legyen az, hogy csak kritizálok, megosztom önökkel az MPP-frakció egyik javaslatát, amit hat évvel ezelőtt tettünk" – fogalmazott Thamó arról a kezdeményezésről, mellyel a gyermekek fogászati kezelésének megoldását szolgálnák.

A polgáriak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat példájából kiindulva egy, fogászati célra felszerelt, mozgó rendelő (autóbusz) megvásárlását javasolták. Az ötletet minden illetékes hatóság támogatta, egyetértett vele (Közegészségügyi megyei hatóság, Egészségügyi biztosító ház, Orvosi Kamara, Tanfelügyelőség), és a megye illetékesei is támogatásukról biztosították az elképzelést, de megoldás a mai napig nem született. Jelenleg a Caritas-szal folynak egyeztetések, közel 2 éve, hogy ők vállalják fel az ügyet.

„Tehát ott tartunk, hogy egy elképzelés, amely bizonyítottan szükséges és hasznos – hiszen a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat évek óta végzi, de egy évben csak két alkalommal tudja végezni – nem valósulhat meg valamilyen ok miatt. Nagyon sok gyermek egészsége látja ennek kárát, nem beszélve arról, hogy később, a megelőzés hiányában, súlyos pénzeket fizetnek majd a kezelésekért" – jelentette ki Thamó.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."