Itthon » Politika

Nem lehet az alpolgármester a törvénytelenség melegágya! (videó)

Hónapokat kell várni az építkezési engedélyre, mert a polgármester nem ír alá. Benedek mutassa fel, vagy mondjon le! – kéri az MPP.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Abban megegyeznek, hogy ami van, az nem jó
Abban megegyeznek, hogy ami van, az nem jó
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. április 15., 21:32
1 hozzászólás. 

Csoda történt – kezdte az MPP szerdai, kicsit hosszú, de időnként mulatságos sajtótájékoztatóját Mike Levente, a székelyudvarhelyi szervezet alelnöke. A polgári párt tanácsosai hosszú idő után végre kézhez kaphatták az öt év alatt elkészült általános városrendezési tervet. Ami jó. A rossz viszont az, hogy a városvezetés ugyan felkérte őket arra, hogy tanulmányozzák, és írásban véleményezzék a PUG becenevű dokumentumot, de nem hiszik, hogy így, a tervezési folyamat végén érdemi változtatásokat lehet végrehajtani rajta.

Az MPP-sek olyan dolgokkal nem értenek egyet, mint a szejkei hőerőmű megépítése, valamint a terelőutak elhelyezése. Ha részt vehettek volna a tervezésben, feltehettek volna olyan kérdéseket, mint hogy „Milyen igényekre van a városnak szüksége?"és javasolták volna, hogy a zajjal, kosszal járó terelőutat helyezzék távolabb a várostól. Szerintük a mostani rendezési terv aránytalanul megnöveli a város belterületét, amiből a városlakók egyelőre csak az ingatlanjaik megnövekedett adóját fogják érezni.

azmpp6-mike

Minden kifogás ellenére most nagyon sürgetik a terv elfogadását, mert álláspontjuk szerint Udvarhelynek nagy szüksége van rá. Az urbanisztikai képe a városnak romlik, mert össze-vissza építkeznek, nincs egy logika az egész városépítésben. Most egy áldatlan állapot van, a régi rendezési terv érvényben van, az új nincs, ez megnehezíti az engedélyek kibocsátását – mondta az önkormányzati képviselő.

Lassan forog a kerék, de megpörgetik

Az új városrendezési terv hiánya miatt gyűlnek az MPP-hez a lakossági panaszok, az építkezésekkel kapcsolatos kérések, urbanisztikai bizonylatok átfutási ideje több a törvény által előírt 30 napnál. Hosszú hónapokba, akár fél évbe is telhet az engedélyek kibocsátása. Ráadásul a városházán – tapasztalatuk alapján – nem igazítják útba rendesen az érdeklődőket.

De semmi vész! A polgári tanácsosok úgy döntöttek, hogy kisegítik az ilyen problémákkal küszködő lakosokat. Az a kérésük, hogy aki kérvényezte az építkezési engedélyt, és nehézségei vannak, menjen be hétköznapokon 10-14 óra között a polgáriak Kossuth utca 20 szám alatti irodájába, hogy a párt tanácsosai tudjanak közbenjárni az érdekében. Mindenképp vigye magával az iktatószámot, vagy annak hiányában egy nyugtát, mellyel igazolni tudja, hogy az ilyenkor szükséges illetéket kifizette.

Sokaknak akár Csíkszeredáig is el kell menniük intézkedni, ha kültelekre akarnak építeni. „Ha valaki családi házat szeretne építeni, azt nem két esztendő múlva akarja elkezdeni, hanem akkor, amikor megvan rá a lehetősége, pénze. Nagyon sokan kerestek meg ezzel a problémával. Egy fiatal házaspárnak minimum fél esztendőbe telik, amíg megkapja mind az urbanisztikai, mind az építkezési engedélyt" – mondta Gálfi Árpád. És hozzátette: azt szeretnék, hogy az udvarhelyiek tudjanak építkezni.

Na, ki a hibás?

Nem az urbanisztikai osztály, hanem a polgármester nem végzi a feladatát – tért rá Gálfi Árpád a harmadik témára. Az építkezési engedélyek azért késnek, mert a polgármester nem írja alá őket – állítja a tanácsos.

Kifejtette, hogy az MPP elégedetlen a polgármester tevékenységével. Hogy a városvezető alkalmatlanságát alátámasszák, még Kelemen Hunort is idézték, aki a Szövetségi Képviselők Tanácsán pirított rá az RMDSZ zavaros működésére panaszkodó Bunta Leventére: „Abból a távolságból, ahonnan ön szemléli az eseményeket, biztosan zűrzavarnak tűnik. Dolgozni kell, polgármester úr".

azmpp2-galfiarpad

Szerintük Bunta Levente nem fogadja meg az RMDSZ elnökének a tanácsát, miszerint az okos politikusnak meg kell hallania a választók üzenetét. „A mi polgármesterünk nem hallja meg a választók üzenetét, mert nem is jár be közéjük. Az, aki nem jár be a közösségbe, nem jár az utcán, nem áll le a lakossággal beszélgetni, nem jelenik meg a rendezvényeken, nem is hallhatja meg a választók üzenetét" – állítja az MPP képviselője.

Lassan oda jutunk Székelyudvarhelyen, hogy szégyenkeznünk kell Csíkszeredához képest – mondja a tanácsos, és idézi is Ráduly Róbert Kálmánt, a megyeszékhely polgármesterét: „Mi a sorstól politikai színezettől független tenni akarást kaptunk és a közösségi teljesítményünk messze meghaladta Székelyudvarhely közösségi teljesítményét".

Amúgy a párt az esetben is felajánlja a segítségét, ha polgármesteri meghallgatásra jelentkezett valaki, de a városvezető nem fogadta. Megtörténik, hogy a polgármester nem fogad, vagy maga helyett mást küld oda. A polgármesteri hivatallal kapcsolatos panaszokat személyesen, vagy e-mailben a magyarpolgariparts@gmail.com címen, valamint Facebookon fogadják az MPP-sek, hogy közbenjárhassanak a városlakók ügyeiben.

Tisztázza magát, vagy monnyon le

A harmadik téma az általunk publikált Törvénytelenül építkezik az alpolgármester? című cikk, amelyben Egyed Ufó Zoltán kollégánk kiderítette, hogy az alpolgármesternek valószínűleg nincs építkezési engedélye, merthogy sehol sem találni. Az MPP nem tudja ezt elhinni, de felkéri Benedek Árpád Csaba alpolgármestert, tisztázza magát, „mert nem lehet az alpolgármester a törvénytelenség melegágya".

Amennyiben van építkezési engedélye, ne legyen szupertitkos, mutassa azt fel a sajtónak, nem kerül semmibe, ha nincs, akkor mondjon le. Nem lenne jó, ha a farkas őrizné a nyájat, vagy a kecskére bíznánk a káposztáskertet – gesztikulált hevesen Gálfi Árpád.

Szerinte a polgármester is érintett ebben az ügyben, hiszen ha létezik az engedély, akkor azt ő írta alá, „de városunk polgármestere, hogy ő is a hullámra felüljön, ahogy szokta ezt általában csinálni, városunk polgármestere utasította az urbanisztikai igazgatóságot, hogy vizsgálja ki az esetet. És szigorral járjon el az ügyben".

Az MPP-sek is átnézték a munkatársunk által átfésült Excel táblázatokat, de ők sem találtak más engedélyt az alpolgármester nevére, csak az építkezési anyagok tárolására jóváhagyott ideiglenes kalyibáét. „Ez is rajta van az interneten, az uh.ro oldalán, önök is elolvashassák" – mondta Gálfi.

Az udvarhelyi lakosok vagy nem tudnak építkezni, vagy ülnek az engedély nélküli, és ezért közművesítéssel nem rendelkező házaikban, és várják, hogy elfogadják végre a városrendezési tervet. Az alpolgármester meg építkezik, holott egyik adatbázisban sincs benne az engedélye.

Hűha, mindjárt itt vannak a választások!

Negyedik és egyben utolsó felvetett témájukként ígérik, olyan polgármesterjelöltje lesz a Magyar Polgári Pártnak, akit érdekel a város gondja, a kisember problémája, és részt vesz az önkormányzati üléseken.

Nem úgy, mint a jelenlegi polgármester, aki 5-10 perc után távozik a tanácsülésről, és nem lehet érdemi kérdéseket feltenni neki.

Gálfi Árpád addig is megígéri, - hogy lássuk, mennyien vannak, akiket érintenek az általuk felvetett témák -, a következő tanácsülésre feltérképezi a város belterületén levő összes engedély nélküli ingatlant.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egyszercsak
2015-04-17 03:07:39
Hát...
... ennek a pasinak viszont nem meleg az agya.
Honnan szakajsztották ezt?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."