Itthon » Politika

Élő közvetítés a szeptemberi tanácsülésről

Tolószékesek ne futkorásszanak a városházán, mert nem lehet, ne köpködjünk verbálisan, és kiosztottak egy ANL-s lakást. Hat napirendi pontban döntöttek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsules szept-2
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. szeptember 24., 05:41
3 hozzászólás. 

Zonális területrendezési tervet (PUZ), ANL-s lakások kiosztását, szociális és gyermekvédelmi kérdéseket, a színház és táncműhely tisztségjegyzékét vitatják meg a tanácsosok. Az előző ülés alapján a mait Jakab Áron Csaba vezeti.

07:58 Körbemegy a jelenléti ív, lassan megtelik a terem. Pécsi Kolumbán Imola kerekesszékkel érkezett a tanácsülésre. Lábtörést szenvedett a Nyári esték egyik kiadásán. Gyógyulást kívánunk, akárcsak Bíró Edithnek, aki jó ideje mankóval jár. A polgármesteri hivatal akadálymentesítésén lehetne javítani, ugyanis három személy segítségére volt szükség, hogy az RMDSZ-es önkormányzati képviselő bejusson a tanácsterembe. Lehetne egy következő ülés napirendi pontja a felvetés.

08:05 Bunta Levente polgármester köszönti az egybegyűlteket.

„Azon dolgozunk, hogy indítsunk három napközis csoportot, volt megbeszélés a tanfelügyelővel, azt ígérte, hogy plusz posztokat kapunk" – kezdi a polgármester.

tanacsules szept-3

Bunta: „belénk gyalogoltak a helyi rendőrségi autó feliratozása kapcsán. Nem tartjuk indokoltnak, hogy az autót újrafeliratozzuk.Ebben a kérdésben ki kell tartanunk."

08:11 Bunta: Ebben a kérdésben hatósági túlkapásról beszélhetünk, ránk küldték a fogyasztóvédelmet, majd a polgármestert is be akarták idézni Csíkszeredába. Közöltük velük, hogy a helyi rendőrség nem a polgármesteri hivatalhoz tartozik, a hivatal csak koordinálja azt. Fontolgatom azt a lehetőséget, hogy az ügyészségen keressük az igazunk. Feljelentést leteszünk az ügyészségen. Azon nem gondolkodom, hogy a feliratos ügy, egy olyan ügy, ha a sarkokra állunk és elvesztjük igazunk, akkor Strasbourgban megkapjuk.

"Segítsük a helyi rendőrség vezetőjét. Ha megbüntetik a rendőrséget, akkor javasolom, hogy mindenki, minden városlakó, tanácsos egy lejt gyűjtsön. Gyűjtsük ki azt az 5 000, vagy 2 500 lejt" - teszi hozzá a polgármester.

08:19 Orbán Balázs szerint a feliratozás elsősorban nekünk szól, úgy gondolja, hogy a székelyudvarhelyieknek joguk van látni a rendőrség autóját, ahogy ahhoz is, hogy az egyenruhákon is két nyelven szerepeljen a felirat. Az MPP-s tanácsos azt javasolja, hogy mivel törvény adta jog, ezért a feliratok jelenjenek meg magyarul is az autón és az egyenruhákon is. Egyetértenek az önkormányzati képviselővel.

tanacsules szept-5

A polgármester elmondja, hogy a következő két hétben ismét tanácsülés várható, erre készüljenek a tanácsosok.

08:23 Gálfi Árpád azt kérdi a polgármestertől, hogy miért mondott le Farkas György városmenedzseri tisztségéről. Majd arra is választ vár, hogy az Udvarhely Média Kft-nek miért volt két alkalmazottja, legalábbis a honlap szerint, illetve arra is kíváncsi, hogy mely önkormányzatok szálltak be a kft. költségvetésébe.

Veszteséggel zárt az Udvarhely Média Kft – mondja Gálfi. Arra kéri a polgármestert, hogy Farkas György számoljon be a kft. számairól, mielőtt távozna tisztségéből. Nyolc milliárd lejnél tartunk – jelenti ki a hiányról Gálfi.

08:25 Gálfi: mennyibe került a márciusi Gábor-család házbontása? Ezt hajtottuk-e be a családtól? Tudomása van-e a polgármesternek arról, hogy visszaépítették az ingatlanokat, illetve kérdezte-e meg a helyi rendőrség munkatársait, hogy milyen incidensek történnek a bíróság, vagy akár a rendőrség épületében?

08:31 Bunta: az újság egy üzleti terv alapján jött létre. Nő a példányszám. A közösség dolgairól írunk. Az önök szavazatával is indult a lap. Nem két alkalmazott van, azt elmondja Farkas György, hogy hányan dolgoznak. A lap jól halad. Három év múlva lesz önfenntartó. Nem politikai lap, nem avatkozunk be.

08:38 Az Udvarhelyi Híradó többet csúsztat. Nem etikus, hogy Jakab Attila párja a közigazgatással kapcsolatos cikkeket ír az Udvarhelyi Híradóban – teszi hozzá a polgármester.

tanacsules szept-6

Bunta: Az Udvarhelyi Híradónál saját maguk írják az SMS-eket. Milyen dolog az, hogy amikor utcaavatásra készülünk, kifutnak az utcába és megkérdeznek valakit, aki azt mondja, hogy neki nem felel meg az utcafelújítás. Az udvarhelyieknek joguk van hozzá, hogy első kézből értesüljenek, jó forrásból.

08:41 A Gábor-családról megjegyezi, hogy értesül az eseményekről. Sajnos olyan világot élünk, hogy a polgármester, vagy Gálfi Árpád kell kiálljon ilyen ügyekben. Úgy látszik, hogy ilyen, köpködős világot élünk. Rosszul éreztem magam amikor a futsal meccsen köpködnek, nem beszélve a bíróság épületében történtekről – jegyzi meg Bunta.

tanacsules szept-6

Bunta: Próbáljunk mi példát mutatni és ne köpködjünk verbálisan sem, azaz ne nevezzük egymást hazugnak, ne csúsztassunk.

08:45 Farkas György: két munkatárs volt alkalmazva tavaly, a többiek civil szerződéssel dolgoztak.

A polgármester elhagyja a termet.

08:48 Tikosi: brassói céget kaptunk a bontásra, 15 ezer lej volt. Hozzátette: Miután megtörtént az összes illegális épület lebontása, akkor az adó- és illetékek osztályra elküldtük a számlát, nemrég pedig kaptunk értesítést, hogy eddig még nem hajtották be.

08:53 Jakab Attila elmondja, hogy az sem etikus, hogy mielőtt válaszolhatott volna, a polgármester elslisszolt.

Sinka Arnold hiányzik, 18 tanácsos van jelen, elfogadják a napirendet, érdemben megkezdődik az ülés. Hat napirendi pont és a különfélék vannak terítéken.

tanacsules szept-1

A Mikes Kelemen utca folytatásának zonális területrendezési tervét vitatják. Jakab Mária bemutatja az utcahosszabbításról szóló terveket, melyet kifüggesztettek a tanácsteremben is.

08:57 Támogatják az előterjesztést a szakbizottságok. Mike Levente: átnéztem a tervet, szeretnék néhány pontosítást mondani. A rendezési terv problémáit vitatja.

09:05 Mike: Káosz van az urbanisztikában a városban, reméljük, hogy az általános rendezési terv (PUG) megoldja mindezt.

Jakab Mária: nem látom ezt a káoszt, a régi rendezési tervben minden megvan. Megnézzük, hogy a régiben mi a jó és azt kell átültetni az új PUG-ba.

09:10 Hőség van a tanácsteremben. Nem ezért, de néha nem értjük, hogy Gálfi Árpád pontosan miről beszél, annyi biztos, hogy a rendezési tervről témáznak.

09:14 Gálfi: írtunk a megyei tanácsnak, a kancelláriának, hogy miért késik az általános rendezési terv.

Jakab Áron Csaba rendre inti Gálfit, majd elfogadják az első napirendi pontot. Megüresedett ANL-s lakások kiosztása következik.

Tikosi 61 igénylőt említ. Egy megüresedett lakásról van szó, Szappanyos Tünde az igénylő, aki a múzeum munkatársa. Megkapja a lakást.

tanacsules szept-3

09:22 A tanács megállapít és elfogad minden évben egy összeget, mellyel a város a gondozó központokba beutalt személyeket támogatja. Ez a következő napirendi pont, a negyedik pedig az intézményben levő gyerekek támogatását jelenti. Mindkettőt elfogadják.

09:24 Az ötödik pontban az Udvarhely Néptáncműhely felépítésének és tisztségjegyzékének elfogadását tárgyalják. Orendi Istvțn beszámol tevékenységéről, mert a személyét kritika érte. A határozatot elfogadják.

09:27 A Tomcsa Sándor Színház alkalmazottainak előreléptetését szavazzák meg az utolsó napirendi pontban. A színháztól senki nincs jelen, elfogadják a tervezetet. Különfélék jönnek.

09:31 Kulcsár-Székely Attila azt nehezményezi, hogy a csúcsforgalomban az iskolás autók akadályozzák a forgalmat. Azt szeretné, hogy tanácshatározatot fogadjanak el a témában. Mint kiderült, van olyan rendőrségi határozat, amely kimondja, hogy ezek az autók, bizonyos időszakokban, a reggeli és a déli csúcsforgalomban nem közlekedhetnek. Tikosinak adja át a rendőrségi határozatot, majd rákérdez, hogy miért működik rosszul a Vásártér utcában a jelzőlámpa. Tikosi azt mondja, hogy eddig nem érkezett erről panasz, ha megalapozott kérés van erre, akkor megoldják.

tanacsules szept-9

Koncz Melinda a Ficánka napközi előtti parkolási gondokra hívta fel a figyelmet. Az oda járó napközisek szüleit rendszeresen megbüntetik. Találjanak megoldást erre.

Gergely László a biciklis megmozdulásról beszél, szeretne több információt kapni a Zeteváraljáig tartó bicikliút tervéről. Másik probléma, hogy nem tud kimenni a városi busz az Éltetőkút utcában, erre is megoldást kell találni.

Géczi Levente: meg kell támadni a helyi rendőrség feliratával kapcsolatos prefektusi döntést. Hozzáteszi, hogy az Éltetőkút utca modernizálása aktuális. A Kuvar-negyed belső udvarára közvilágítás kellene, oldják meg.

09:42 Jakab Attila: kérjük, hogy a tanfelügyelő ne vállalja további munkáját, nem kell ismételgetni a minisztérium döntését.

A polgármesteri hivatal Tamási Áron utcai szolgálati lakásai nincsenek kihasználva. Ne tartsuk üresen.

tanacsules szept-2

A teremben miért akadozik az internet-szolgáltatás? Van korlátozás? - teszi fel a kérdést az alpolgármesternek. Benedek azt válaszolja, hogy nincs, működik a szolgáltatás. Hozzátesszük, mikor igen, mikor nem.

09:45 Orbán Balázs: nehezményezi, hogy szembeülő kollégái fanyalogtak, amikor elhúzódni látszik az amúgy rövidnek ígért tanácsülés. Tikosinak három dolgot vázol: 1. a Szegfű bejárat illegális épületek lebontása után alakítsanak ki ott járdát. 2. Alakítsanak ki járdát a terelőúton. 3. az újabb körforgalomnál az aknatető nehezíti a forgalmat. Utóbbit pontosan azért, mert a polgármester év elején megosztott egy olyan videót a Facebookon, amely az aknatető tökéletes szintbehozását mutatja.

09:50 Mike Levente a Szászok táborában elfogadott két rendezési tervre hívja fel a figyelmet. Az utak jogi helyzete sincs rendben, ez is megoldásra vár.

tanacsules szept-8

9:51 Biró Edith: nagyon sok alkalommal elmentem a nyári estékre. Meg kell köszönnünk Imolának, mert a nyugdíjasok és a kisgyermekesek nem tudnak elmenni az előadásokra, és így ők is részt tudnak venni. Pécsi Kolumbán Imola meghív mindenkit az utolsó alkalomra.

Berde Zoltán: idén részt vesz a nagysikerű Fuss Neki! versenyen az UIET is, amely a Zrínyi Ilona matematika verseny megszervezéséért gyűjt, amelyről minden évben jó helyezést hoznak az udvarhelyi diákok.

Jakab Áron Csaba: a Gábor Áron utca kockaköveinek javítását ígérték, emellett a Hópehely vendéglőig a Győzelem utcán az úttest és a páratlan oldalon a járda újratervezését  ígérték, de ebből eddig még nem lett semmi. Sokan parkolnak tilosban forgalmas helyeken.

tanacsules szept-10

9:56 Tikosi László megválaszolja a tanácsosok által felvetett problémákat. A biciklis sávval kapcsolatosan konkrét választ nem tud adni, a fejlesztési osztály hatáskörébe tartozik. Az Éltetőkút utcában a pénz hiánya miatt maradtak abba a munkálatok. Sajnos elég rossz állapotban hagyták. "Én is félek, hogy lesz a téli közlekedés, de remélem, sikerül annyira rendbe tenni addig, hogy ne legyen balesetveszélyes". A Szegfű utca modernizálása meg van oldva.

Biztonságosan, közvilágítással megoldva, sármentesen lehet közlekedni. A Coats és a vasút közötti járda modernizálása szerepel most a prioritások között, de a terelőút többi része is tervben van. A Gábor Áron utcai kockakövekre októberben kerül sor, módosulni fog ott a forgalmi rend.

A Ficánka napközinél régebb hátul is lehetett parkolni, de mióta leépítették a tanügyben a kisegítő személyzetet, azóta nincs, aki kinyissa azt a kaput. A táblát ki lehet cserélni, de akkor meg nem lesz biztonságos a közlekedés.

Köszönjük figyelmüket, a tanácsülés véget ért. A következő ülésvezető Berde Zoltán lesz.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
...anyád álruhában...
2015-09-24 10:18:53
"Megüresedett ANL-s lakások kiosztása következik." Ezután egy szó sem esik a dologról. Esetleg lehet több infót megtudni?
avatar
bedohazi
2015-09-24 10:54:01
re:
Valóban kimaradt az a rész valamiért. Köszönjük az észrevételt. Pótoltuk. Íme: Tikosi 61 igénylőt említ. Egy megüresedett lakásról van szó, Szappanyos Tünde az igénylő, aki a múzeum munkatársa. Megkapja a lakást.
avatar
...anyád álruhában...
2015-09-24 11:23:45
Szóval csak egy lakás... Akkor most sem kapok :D Köszi én is.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."