Itthon » Politika

Élő közvetítés az augusztusi tanácsülésről

Kilenc napirendi pontban döntenek ma a városatyák.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanacsules20150827
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 27., 07:19
0 hozzászólás. 

08:01 Bunta Levente városunk polgármestere arról számol be, hogy ismét pénzeket tudtak lehívni.

Üdvözli, hogy a Haberstumpf-villa munkálatai elkezdődtek, illetve ígéret van arra, hogy a rendőrség a következő évben saját épületben fog működni.

160 személyes leépítésből 70-et Székelyudvarhelyen akarnak eszközölni a tanügyben, főként a napköziket érinti a létszámcsökkentés.

Cserehátiaknak jó hír, hogy bölcsőde, illetve óvoda előkészítőt, óvodát indíthatnak.

Megint láttam egy levelet. Szinte az a performansz is sikerült önöknek, hogy kérdésben is hazudnak – mondja a polgármester. Szerinte olyanokat állítanak, ami nem igaz. Például a balesetes kérdés, amiben azt állítják, hogy több lett a baleset, ami nem igaz, hiszen a számok nem ezt mutatják. Ahogy az sem igaz, hogy a szejkei gátat újjáépítik.

08:15 Minednki jelen van, a kilenc napirendi pont kiegészül eggyel, azaz a meghirdetett határozattervezetek a különfélékkel bővültek.

08:25 Zakariás Zoltán az első napirendi pont módosítását szeretné, azaz a II. Rákóczi Ferenc utca szennyvízhálózatának felújítására is elkülönítenének egy összeget. Az előterjesztést elvetik, az eredeti napirendi pontot elfogadják. Ez a 2015-ös évi költségvetés módosításáról szól.

08:28 A helyi adókról és illetékekről szóló 2014/92. számú határozat kiegészítéséről szóló tervezet is átmegy, jöhet a harmadik. Azok a magánszemélyek, akiknek a jövedelme kisebb, mint a minimálbér vagy kizárólag munkanélküli segélyből, illetve szociális nyugdíjból éltek 2014-ben, 50 százalékos telekadó csökkentés jár. Elfogadják.

08:31 Minden iskolai év előtt a törvény előírja, hogy a tanács ki kell jelölje az iskolák vezetőtanácsának tagjait. Ezt is, mint az előző napirendi pontot elfogadják.

Módosítják a polgármesteri hivatal tisztségjegyzékét. Összesen kilenc „posztról" van szó. Átmegy.

Minden iskolai év előtt a törvény előírja, hogy a tanács ki kell jelölje az iskolák vezetőtanácsának tagjait. Ezt is, mint az előző napirendi pontot elfogadják.

Módosítják a polgármesteri hivatal tisztségjegyzékét. Összesen kilenc „posztról" van szó. Átmegy.

08:35 A májusi határozatban a tanács a Nagy Küküllő Közbirtokossági Unióban való részvételéről döntöttek, ezt vonják most vissza.. A következő pontban a tanács a Zetelaka Erdészet Rt. megalakításában való részvételéről szavaznak. Elfogadják.

08:45 Az Urbana Rt. bizonyos veszteségekkel számol, avagy a távhőrendszerhez kapcsolódó közszolgáltatásokból, azaz a hőenergia termeléséből, szállításából, a lakosságnak való szállításból adódik mindez, ezt nem tartalmazza a jelenlegi ár. Ezeket a veszteségeket valamilyen szinten az állam pótolná.

Ha a beruházások, a kazánok kicserélése véget ér, ezek a veszteségek eltűnnek. Két év múlva ezekről a veszteségekről nem beszélhetünk – mondja Tikosi László, a beruházási osztály vezetője.

Decemberben az Urbana csökkentené a lakossági árat is, teszi hozzá Gergely László ülésvezető. Átmegy a napirendi pont.

Május-júliusban a számvevőszék ellenőrizte a polgármesteri hivatalt – tudatja Karda Emese gazdasági igazgató.

08:50 Orbán Balázs, MPP-s tanácsos a tanácsülés elején felvetett „hazugságokra" reflektál. A szejkei védőgátat említi. A védőgát építése be volt ígérve, erről tanúskodik a városháza honlapja. Kéri az aszfaltozási prioritási listát, azt mondja a tanácsos, hogy a tavalyi pénzből aszfaltoznak. Az idei pénzt majd kampányban költik el? - kérdi a városatya. 

Tikosi: tavalyi pénzt idén nem lehet elkölteni. Tavaly megkötött szerződések alapján idén aszfaltozhatnak, de a tavalyi pénzt idén nem lehet elkölteni.

08:58 Jakab Attila: a Szegfű bejárat belső járdáira mikor kerül sor? Mikor lesznek fejlesztések?

Tikosi: az aszfaltozás olyan, mint a „fotbal", ehhez mindenki ért. Ígéri, hogy a Szegfű bejárat garázsainál lesznek fejlesztések.

Jakab Attila azt nehezményezi, hogy miért egy Kovászna megyei cég hangosított a Szent István napokon, miért nem egy udvarhelyi? Farkas György: árajánlat alapján döntöttünk a hangosításnál.

09:01 Gálfi Árpád: a rég kért Média kft-nek a beszámolóját kérjük az asztalra, fordul Farkas Györgyhöz az MPP-s tanácsos.

A Gát utcában el van törve a tükör – teszi hozzá Gálfi.

Farkas György: márciusban megkapták a beszámolót, a pénzügyi beszámolót megtalálják a pénzügy honlapján.

09:10 Bíró Edit: szeretnénk, ha beindulna a szejkei buszjárat. Ha megszűnik a busztársasággal kötött szerződés és azt újra meghosszabbítják, akkor foglalják bele, legalább a nyári hónapokban a szejkei buszjáratot. Hozzáteszi, hogy a központi homlokzatok omladoznak, szemetes a városközpont.

Tikosi: ha elkészül a program, akkor kötelezni fogjuk a busztársaságot, hogy indítson járatot a Szejkére is. Sajnos az urbanisztikai osztályról nincsenek itt a kollégák. A szemétről megjegyzi, hogy ki vannak helyezve a kukák, amit minden reggel elvisznek. Sajnos az udvarhelyiek sem figyelnek erre, nem szedik össze a saját szemetüket sem.

09:15 Pécsi Kolumbán Imola: a Vár utcában található vállalkozók arra kérik a közlekedési osztályt, hogy fessenek fel parkolási instrukciókat a jelzett utcában.

09:16 Benedek Árpád Csaba végezetül hozzáteszi, hogy a héten elindulhat a vonat. Minden olyan akadály elhárult, ami a városon múlt. Várjuk a vonatot - mondja az alpolgármester.

09:17 Lejárt az ülés, a következőt Jakab Áron Csaba vezeti majd.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."