Itthon » Politika

Lemondott Bunta!

A polgármester az utóbbi napok történései kényszerében, az RMDSZ-es városi tanácsosok gyűrűjében jelentette be döntését.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Bunta Levente
Bunta Levente fotó: archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. október 02., 17:14
10 hozzászólás. 

A viharos hirtelenséggel bejelentett sajtótájékoztató elvileg a helyi RMDSZ jövőbeli tevékenységéről szólt volna. A kollégákkal tippelgettünk az iroda előtt, hogy mi lesz a téma, volt, aki a belső jelöltversenyre tippelt, mi a mangalica konferenciára, és volt, aki majdnem elkésett, így kimaradt a tippelésből.

Arra senki sem számított, ami ezután történt.

„Szeretném bejelenteni ez alkalommal azt, hogy nem kívánok tovább dolgozni a széki RMDSZ-ben mint alelnök" – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy nemrég tüntették ki a szövetségi kongresszuson 25 éves munkájáért.

„Nekem ez a szervezet, amiben huszonkét évet dolgoztam, sokat jelentett" – vallotta meg érzéseit a frissen lemondott széki RMDSZ-alelnök. Azzal indokolta döntését, hogy „az utóbbi idők történései kényszerítenek erre a lépésre, erre a meggondolásra, hisz úgy látom, úgy gondolom, hogy nem lehet tovább normális körülmények között folytatni a számomra, legalábbis nem eredményesen, azt a tevékenységet, amit eddig kifejtettem".

A polgármester bevallotta, nem szereti a munkáját a közvélemény előtt végezni és állandóan sajtótájékoztatókon villogni, amennyiben nem értett egyet valamivel, azt a szervezeten belül közölte. Például szinte egy évvel ezelőtt mondta el az SZKT-n (az RMDSZ miniparlamentjének nevezett Szövetségi Képviselők Tanácsa), hogy ha szeretnék az RMDSZ-t megreformálni, akkor az országos költségvetésből kapott 19 millió lejes összeg legalább egyharmadát helyi szinten kellene különböző szociális, kulturális stb. programokra elkölteni, ami Udvarhelyszék esetében 200 ezer lejt jelentene.

A változáshoz eszköz is kell – érvelt Bunta, aki az RMDSZ kormányból való kilépésével sem értett egyet, mert szerinte „a politika lényege, hogy hatalomra törjön, és a hatalom eszközével lehet jobbítani".

De a leginkább az verte ki a biztosítékot nála,

hogy az udvarhelyszéki RMDSZ elnöke tavaly júniusban a tagokkal való konzultáció nélkül lemondott a szervezet azon jogáról, hogy az új, közvetett választási rendszerben megyei tanácselnököt jelöljön. Pedig most Udvarhely következett volna a jelöltállításban. És itt jön az újabb döglött macska, ahogy tegnap Boti fogalmazott, Verestóy nyakába, ugyanis a széki szervezet elnöke, bár Bunta nem ejtette ki a nevét, nem más, mint a szenátor.

Bunta azért kifogásolja ezt a lépést, mert szerinte a megyei projektekben Udvarhely és környéke már így is hátrányt szenved a többi térséghez képest. Csak az általa, még megyei tanácselnökként elindított folyamatok ismeretében látszik, hogy több dologból is kimaradunk, például a 90 millió eurós vízhálózati felújításból, és az általa előkészített hulladékgazdálkodási pályázatból sem jutott arra más településekkel ellentétben, hogy a hulladékgyűjtő telepet ne a városlakók pénzén kelljen bezárni. Udvarhely megyei feladatokat ellátó kórházat, könyvtárat tart el, „Csíkszeredában kímélik a helyi önkormányzatot, pedig jóval több pénze van" – rótta fel a megyei gazdálkodás igazságtalanságait a polgármester.

A lemondott alelnöknek az sem fért bele a pakliba, hogy a széki elnök nyilvánosan, sajtótájékoztatón bírálta az ő tevékenységét. „Akkor én is elmondhatom, hogy tavaly szeptember óta nem volt elnökségi gyűlés" – mondta Bunta.

A felkészülten, jegyzetekkel és komoly támogatói bázissal, Kulcsár-Székely Attila, Koncz Melinda, Sinka Arnold, Jakab Áron Csaba és Berde Zoltán tanácsosok alkotta csappattal érkezett Bunta kifejtette, hogy az ő prioritása az volt, hogy a közigazgatással kapcsolatos munkáját ellássa. Ez most annyiban változik, hogy az udvarhelyi RMDSZ-ben vállalt feladataira nagyobb hangsúlyt helyez, emberarcú, gyarapodó tagságú szervezetet szeretne létrehozni a párt helyi elnöke.

Budapesti küllők, Snagov-parti pálcák

Azt még megérti, hogy az MPP országos szinten együttműködik az RMDSZ-szel, amiért cserébe képviselői helyeket kap, de nem akarja megérteni, hogy az MPP volt elnöke mozgassa Udvarhelyen a szálakat és hangoztassa, hogy ő jelöli a következő polgármestert – fogalmazott kissé homályosan utalva a kampányközeli állapotokra a városvezető. „Az elmúlt nyolc évben megállítottam a szabadrablást, a csapok el voltak zárva, tudom, hogy ez fáj nagyon sok embernek", de azt, hogy az elért beruházási és infrastrukturális eredményeket újrarendezzék a saját embereik tisztségbe juttatásával, nem akarja elfogadni. „Azok, akik a Snagov partján laknak, vagy Budapesten élnek, ne mérgezzék itt nekünk a levegőt" – jelentette ki a polgármester.

Az RMDSZ-en belüli jelöltversenynek örül, de nem fogadja el, hogy valaki a játékszabályok megállapítása előtt, nyilvánosan a Facebookon próbálja az RMDSZ-t erodálni. A polgármester elmondta, hogy a szervezeten belül több jelölt lesz, akik közül demokratikusan fogják kiválasztani a polgármesteri tisztségért indulót. Kelemen Hunor a polgármesterek múlt heti találkozóján azt mondta neki, nem kíván az eddigi jelöltállítási szabályokon változtatni, továbbra is a helyi szervezetekre bízzák, hogyan állítanak jelöltet. Bunta a három opció közül – az össznépi kifárasztás, a küldöttgyűlés és a bővített küldöttgyűlés közül a küldöttgyűlésre szavaz. Ez valószínűleg február-márciusban ülhet össze, hogy eldöntse, ki megy végső csatába a polgármesteri székért.

Amennyiben az emberek megbíznak benne, a munkát folytatja

– jelentette be indulási szándékát a jelenlegi polgármester. „Elsősorban azoknak kellene visszavonulniuk, akik a megosztás, az intrikák mentén, a színfalak mögötti madzaghúzogatással rontják el a dolgainkat" – üzent.

Ezután még nagyon sok szép mondatot mondott, például olyat, hogy ne gazdagodjon meg a város rovására senki és a város gyarapodjon, meg hogy nem akar bármi áron polgármester lenni, de még fiatalon kitűzte magának a célt, hogy megváltoztassa, jobbá tegye a világot. És visszatekintve, szerencsére nem kell szégyenkeznie.

A széki alelnök feladata az utóbbi időben felhígult, és jobbnak tartja a konkrét feladatokat, mint a csak kampányban való tevékenykedést.

Arros Orsolya nevét nem ejti ki, nem kíván vele foglalkozni – mondta Bunta újságírói kérdésre, hozzátette, hogy nem tartja jónak a kontraszelekciót, a nepotizmust, és itt nem Arrosra gondol. „De meg kell nézni, ki az, aki nem a szervezetben tevékenykedik, valaki valamire felkéri, elfut vele Kolozsvárra, s akkor kezdi a szervezetet, mert nem láttuk eddig egyik-másik jelöltet a szervezetben" – tanácsolta.

Sinka Arnold, Jakab Áron Csaba is induljon az elnökségért – mondta, ehhez azonban előbb meg kell erősödnie a helyi szervezetnek, és ezen fog dolgozni olyan modern eszközökkel, mint a Fidesz, amelynek húsz éve csak pár tízezer támogatója volt. Érzi maga mögött a város támogatását, de nem tartja rossz gondolatnak a szervezetépítést, mozgalomgenerálást, hogy az emberek magukénak érezzék a sporttermet, a felújítandó játszótereket, a megújuló Haberstumpf villát, a visszakapott ingatlanokat, a várat mint kulturális központot. A kétharmadra gyúrok - mondta.



10 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-10-03 06:30:30
Lehet fényezni a dolgokat, de a polgármester elég gyengén teljesít. Nem csodálkoznék, hogy ezek után felgyorsulnának a dolgok és a vizes lepedőt ráhúznák a DNA-sok.
A lényeg, hogy úgy néz ki, nem lesz újabb Bunta éra.
avatar
ooloo
2015-10-03 10:49:01
köszönjük az elmúlt 25 évet
"mint a Fidesz"

Na, ennél a mondatnál landolt a kávém a monitoron. Nem, nem bunta úr, ön és az udmr az mszp útját járja már rég, nem is érdemlenek mást mint letünni a porondról.

avatar
jutacs
2015-10-03 13:31:21
Egyszer minden gazember megbukik.
Még a maffiavezér Orbán is.
avatar
kise
2015-10-05 11:39:52
Nem ertem, hogy miert Verestoy a tema mikor Bunta az aki semmit nem csinal....
avatar
bodon
2015-10-05 12:22:33
Tisztelt Bunta ur!

Ideje lenne nem masokat hibaztatni azert mert keptelen volt kelloen elvegezni feladatait az elmult evekben.
avatar
Velemenyezo
2015-10-05 12:34:01
Ugy viselkedik Bunta mint egy ovodas. Megbantottal most aztan en is sarozlak teged.. Polgarmester ur ha idaig nem sikerult felnoni a feladatahoz, ezutan mar biztosan nem fog.
Szomoru, hogy ilyen polgarmestere van Udvarhelynek

avatar
Udvarhelyilakos
2015-10-05 13:17:03
Konyebb masban keresni a hibat, mint belatni, hogy nem vagyunk kepesek elvegezni a feladatunkat.. ugy-e kedves Bunta ur?!
avatar
nonob
2015-10-05 13:48:41
Szegyen, hogy udvarhelynek ilyen polgarmestere van!!
avatar
Gazsó
2015-10-06 06:55:08
Jól megmondta! Gratulálok!
Szerintem meg jól megmondta! Nem kell nekünk se Bukarestből, se Budapestől megmondani, hogy mi legyen. Eldöntjük mi azt magunk! Verestóy, meg Szász pedig tegyék azt amiért el lettek küldve Bukarestbe és Budapesre ne mind kombináljanak a háttérben! Ott villogjanak a megvalósításaikkal és csak hírt adjanak arról, hogy mi mindent megtettek - haza se kell jöjjenek!
avatar
olvaso
2015-10-06 11:57:27
Az nagyon nagy lenne, ha valahogy druzsbara olyan terhelo megjegyzeseket tenne, ami ot is hatterbe szoritana. Nem csak a varos politikusainal kellene takaritani. Mashol is buzlik a szemet.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."