Itthon » Politika

Pénteki pengeváltás az önkormányzatban

Ha már összehívták őket, csatároztak egyet a sajtó előtt. Egyik MPP-s „külföldön" volt, aztán mégsem. Lehet, hogy váltaniuk kell?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Ön (nem) dönt - Biró Edith, Jakab Attila, Gálfi Árpád fotók: Katona Zoltán
Ön (nem) dönt - Biró Edith, Jakab Attila, Gálfi Árpád fotók: Katona Zoltán
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 27., 20:09
1 hozzászólás. 

Azonnali, illetve sürgős önkormányzati ülést hívott össze Bunta Levente polgármester péntek déli 12 órára csütörtökön délután – a pénteki időpontban 15 tanácsos gyűlt össze. Az RMDSZ-esek mind jelen voltak, elhangzott, hogy az EMNP-s Zakariás Zoltán városon kívül van, az MPP-s Mike Levente munkahelyi elfoglaltság miatt nem lehet jelen, párttársai, Tamás Zoltán és Bálint Mária Magdolna „külföldön" tartózkodnak – ennek ellenére utóbbi néhány perc múlva megjelent és nem feltétlenül értette, hogy miért mosolyognak rajta a képviselők.

Összekaptak a pénz fölött

Amíg kimondja, le is jár – jegyezte meg szokásos vicceskedő modorában Bodnár László jegyző, ám ennek ellenére az ülés egyórásra duzzadt, még szünet is volt, de egyetértés – következésképpen – nem. Mindössze két napirendi pont volt, de az ellenzéki képviselők megint megragadták az alkalmat, hogy elmondhassák a sajtó előtt sérelmeiket. Bunta Levente polgármester röviden vázolta a két napirendi pontot, az első, fontosabb arról szólt, hogy pénzt kap a város a pótköltségvetésből, egészen pontosan 4.256.000 lejt, ezt a tanügy kiadásaira kell fordítani és belefoglalni a költségvetés-kiegészítésbe.

tanacsules

Ugyanakkor 135 ezer lejt kap a város a megyei önkormányzattól, ezt a határozattervezet szerint a Haberstumpf-villa felújítására fordítaná. Bunta szerint „a megye" nem méltányosan osztja a pénzeket, és főleg nem arányosan, Udvarhely előnytelen helyzetben van, alulfinanszírozzák. Másfél millió lejt kértek összesen nyolc iskola fejlesztésére, ezzel szemben csak 135 ezer lejt kaptak, a megyei önkormányzat ezt a Tamási Áron Gimnázim javítására szerette volna irányítani.

Bunta távozása után Sinka Arnold ülésvezetése alatt elkezdődött a vita, mégpedig azon, hogy mi legyen a 135 ezer lejjel – mint elhangzott, nem törvényes az, hogy a megyei önkormányzat igyekszik célirányosan pénzt juttatni az iskolának, holott megtehetné azt is, hogy a saját, egyházi intézmények számára kiírt pályázatából támogatja azt. Orbán Balázs MPP-s képviselő azt javasolta, hogy ebből az összegből 35 ezret fordítsanak a városi szakoktatásra. Jakab Attila EMNP-s képviselő azt nehezményezte, hogy megint nem egyeztettek az RMDSZ-esekkel sem a hivatal munkatársai, egyszerűen eldöntötték, hogy hová megy ez a pénz. Ráadásul szerinte a költségvetésben is olyan tételek vannak, amiket nem költöttek el. Jakab Áron Csaba RMDSZ-es frakcióvezetőnek az az érzése – mint mondta – hogy Jakab nem tudja, mi az önkormányzat. Szakbizottsági ülés nem volt a témában, a vita addig gerjedt, hogy Sinka szünetet rendelt el, az RMDSZ-esek kivonultak és – mint később kiderült – döntöttek.

A szünetben érdekes okfejtéseknek lehettünk szem- és fültanúi, például Gálfi Árpád nevetve megjegyezte, hogy „Ha kapok eggy pappírt, hogy megeggyezett az RMDSZ és az MPP, lehet, hogy át kell üljek az asztal túlsó óldalára!" A fokozódó hangulatban erre Jakab Attila úgy válaszolt, hogy „s lehet, hogy a széki RMDSZ téged indít polgármesterjelöltnek!"

A többségi frakció visszaérkezése után Orbán Balázs javaslatát nem támogatták, hanem az eredetit, így a felújításra fordítják az említett összeget. Jakab Attila megjegyezte, hogy most sem itt született az asztalnál a közös döntés, hanem valahol odakint, mire Jakab Áron Csaba replikája volt, hogy „Úgy érzem, hogy Jakab Attila rettenetesen el van tévedve. Javasolom utánanézni a dolgoknak".

Ön kormányoz jövőre?

A második napirendi pontként elfogadtak egy olyan határozatot, amiben nevesítettek egy háromtagú bizottságot – ennek az lesz a feladata, hogy a Csereháton épülő szociális lakások építését felügyelje, három, a hivatalban dolgozó személyből áll majd a csoport.

Jakab Áron Csaba és Géczi Levente

A következő ülés vezetésére az EMNP Gálfi Árpádot javasolta, Jakab Áron Csaba pedig Sinka Arnoldot – erre az ellenzékiek is kacagva Sinkára szavaztak, jelezvén ezzel, hogy hogy működnek a dolgok. „Ez a döntés legalább itt született" - jegyezte meg mosolyogva, némi cinizmussal a hangjában Géczi Levente, majd – akárcsak mindenki – vette a kabátját és odébbállt, megjegyezve egyik kollégájának, hogy jövő júniustól nem kíván önkormányzati képviselő lenni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-11-27 21:29:24
Ezek a senkiháziak is csak addig nyüzsögnek, amig meg nem választották.
Amint megtörtént, abban a pillanatban el is felejtik addigi buzgalmukat, attól kezdve egy városi bohózat szereplöi lesznek - saját zsebre.
El kellene zavarni mindegyiket a nyavalyába.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."