Itthon » Társadalom

Lakásmaffia a láthatáron: a zéró hatalma

Fedél nélkül maradhatnak a fenyédi Mátyásék, akik nyolc éve kötöttek kölcsönszerződést, ám a gyanúsan megnőtt tartozást nem tudták megadni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Borús bírósági látkép
Borús bírósági látkép
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. március 05., 17:13
1 hozzászólás. 

Vidám hely a bíróság, lehet kávézni, cigarettázni és csevegni, amíg a 8.30-ra kihirdetett tárgyalás órákkal később elkezdődik. Két emeleten, két bíróval zajlanak a tárgyalások, ám a feleket képviselő ügyvédek egyszerre csak egy teremben lehetnek jelen. Semmi gond, az itt-ott képeken feltűnő Iustitiának, az igazság istennőjének és a polgároknak ideje, mint a tenger. Vegyék csak igénybe a kávéautomatát, cigarettázzanak, miközben a fekete köpenyes ügyvédek fel-alá rohangálnak két tárgyalás köztt.

Mátyás Margit néninek és leányának azonban nincs csevegő és kávézgató jókedve, hiszen ettől és az elkövetkező tárgyalásoktól függ, hogy lesz-e vagy sem, ahol lakniuk.

A rövidre zárt tárgyaláson csak Mátyás Margit jelent meg mint károsult. Marosi György ügyvéd Margit néni elhunyt férjének testvéreit képviseli, akik az örökösödési folyamatban lettek kijátszva az ingatlanból.

A lakásmaffia-szagú ügyben többen is felkarolták az „áldozatot", aki nyolc évvel ezelőtt közjegyző előtt aláírt egy kölcsönszerződést.

Margit néni nem tud románul, így a mai tárgyalásból valószínűleg csak annyit értett, azt is az ügyvéd tolmácsolásában, hogy a következő, március 18-ai tárgyaláson jelenjen meg.

Háromszázból harminc, aztán negyvenezer lej adósság

A történet igencsak bonyolult és messzire nyúlik vissza az időben.

Margit néni nyolc éve kölcsönzött állítása szerint 300 lejt D. Gy-től a lánya élettársa tartozásának fedezésére, és vállalta, hogy 17 napon belül visszafizeti az összeget. A szerződést közjegyző előtt aláírta. Azt mondja, egy lejt sem kapott kölcsön.

A határidő lejártakor derült ki számára, hogy a kölcsön 30 000 lejről szólt. A „jótevő" visszaigényelte a kölcsönszerződésben szereplő összeget, de az asszony nem tudta kifizetni. A hitelező jogi- és pszichológiai hadjáratot indított, „naponta jártak a kapunkra", és közben – teljesen törvényesen – elintézte az addig hiányzó telekkönyvezést, majd elindította a hagyatéki tárgyalást.

Elérte, hogy Mátyás Margit hivatalosan a tulajdonosa legyen a teljes háznak. Vagyis jogszerűen vagyonhoz juttatta adósát. Így elindulhatott a végrehajtási eljárás. Azt azonban nem vette számításba – így az ügyvéd –, hogy Mátyás Margit a férje utáni tulajdonrészéről lemondott a testvérek javára.

Elhalasztott kilakoltatás

A házat elárverezték, az árverésen 7000 euróért elkelt a támogatók szerint 21 000 euróra értékelt ingatlan, amelyet Besika Ervin, székelyderzsi lakos vásárolt meg. A kilakoltatást azonban, a házban leányával és unokáival együtt élő asszony szerencséjére, nem lehetett végrehajtani, mert a törvény szerint december 1. és március 1. között nem lehet embereket ily módon fedél nélkül hagyni.

Értesítették az elhunyt férj testvéreit, hogy bár ők is örökölhettek volna fivérük után, igazából ki lettek semmizve. A testvérek pedig, szinte az utolsó pillanatban, megtámadták a hagyatéki és a végrehajtási eljárást. Ennek a több szálon futó ügynek az egyik tárgyalásán jártunk. Amíg az ügy zajlik, kértük a végrehajtás felfüggesztését – nyilatkozta a tárgyalást követően a testvéreket képviselő Marosi György, ügyvéd.

A gyanú árnyéka

Hozzátette, a tárgyaláson a házat megvásárló Besika Ervin nem jelent meg, és álláspontját sem ismertette a bírósággal. Érdekes módon a bíróság épületében várakozott viszont a hitelező D. Gy., aki aggódva érdeklődött Besika jelenlétéről. Pedig neki semmi keresnivalója nem lett volna a helyszínen.

Az ügyben Margit néni mellé állók szerint azonban D. Gy. és Besika Ervin jól ismerik egymást, akár az is megtörténhet, hogy Besika csak D. Gy. megbízottjaként vette meg a házat. Sőt, D. Gy. olyanokkal is szoros kapcsolatban áll, akik hasonló módszerekkel szereztek már meg ingatlanokat.

A tárgyalás, amelyen az ügyvéd egy kiegészítette az eredeti beadványt, és a bíróság felrótta annak késedelmességét, az egyik alperes és álláspontja hiányában percek alatt lezajlott.

Mátyás Margitnak március 18-ig még lesz, hol aludnia.

Ám ez csupán rövid haladék a néninek és legközelebbi családjának, akik a szerencsétlen kölcsönszerződés nyomán mára hivatalosan nem rendelkeznek ingatlannal, ráadásul továbbra is adósaik a hitelezőnek, mivel a 7000 euró, amiért a házuk elkelt, nem fedezi az időközben 40 000 lejre duzzadt tartozást. A háromszáz lejes tartozásból, aminek állításuk alapján soha nem is voltak a kedvezményezettjei, több tízezer lejes kár és a kilakoltatás veszélye keletkezett. Marosi szerint valószínűleg 18-a után kiköltöztetik őket.

Mátyás Margit a tárgyalás után azt mondta, még egy tömbházlakásuk is a hitelező kezére jutott, hiszen beleegyezett, hogy a tartozásért elvegyék tőle. Ezzel kapcsolatban azonban nincs bírósági eljárás.

Marosi György kicsit megrótta a nénit, hogy miért ment bele ilyen ügyletbe, és egyáltalán miért állt szóba az illetőkkel. Megkérdezte, mi lesz vele, a lányával és a két unokával, ha a tárgyalás kimenetele negatív lesz. A néni könnybe lábadt szemmel válaszolta, nem tudja, nincs hová költözniük.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-03-05 19:26:31
Szívás.
Mintha egyes emberek szándékosan keresnék a bajt. De, hogy a számokat se ismerjék, az gáz.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."