Kultúra » Alter

Márciusig ideiglenes a kultúra

Jelenleg nincs hivatalosan kinevezett vezetője a színháznak, könyvtárnak, művelődési háznak és táncműhelynek, de találgatások vannak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Ki marad a végén? Fotó: Csedő Attila
Ki marad a végén? Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 09., 09:29
0 hozzászólás. 

Tomcsa Sándor Színház, Udvarhely Táncműhely, Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, Székelyudvarhelyi Művelődési Ház – a felsorolt négy kulturális intézmény vezetőjének hároméves, 2009-2012 közötti tevékenységét értékelték múlt év novemberében a fenntartó önkormányzat által kinevezett háromtagú bizottságok annak apropóján, hogy az igazgatóknak 2012. december 31-ig volt érvényes szerződése a hivatallal.

Az elbírálás két felvonásban zajlott. Az első kör eredményei alapján egyedül Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója szerezte meg a szerződése meghosszabbításához szükséges 9-esen felüli jegyet.

A maradáshoz nem, de a menedzseri állás újra megpályázásához elegendő 8-as átlagot kapott Nagy Pál és Szabó Károly, a színház és a könyvtár igazgatója. Második körben, élve törvényes jogával, Nagy megfellebbezte a jegyét és bejelentette, hogy újrázni fog.

Szabó Károly nem óvta meg az eredményét, közölte: visszavonul. Az első körben 4,93-al elbuktatott Miklós Levente, a Táncműhely igazgatója szintén fellebbezett, s bár a tevékenységi beszámolójának újraértékelését követően 7-esre kozmetikázott átlaga feljogosítaná, hogy újra megpályázza a vezetői tisztséget, egy, a szerkesztőségünkbe eljuttatott nyilatkozatában megerősítette: méltatlannak tartja az elbírálást és úgy döntött, hogy nem kívánja az állást ismét megpályázni.

Az önkormányzat határoz, Bunta ideiglenesen kinevez

A négy kulturális intézmény vezetőinek a fenntartóval kötött szerződése 2012. december 30-án lejárt. A december 31-től üresen maradt vezetői állások ideiglenes betöltéséről az önkormányzat mindeddig nem gondoskodott, ez azt jelenti, hogy cikkünk megírásakor sem a színháznak, sem a kultúrháznak, sem pedig a könyvtárnak, illetve a Táncműhelynek sincs hivatalosan kinevezett (ideiglenes) igazgatója.

A kiértékelés végleges eredményének elfogadásához, illetve a kulturális intézmények – jelenleg még betöltetlen – menedzseri állásainak elfoglalásához szükséges pályázati procedúra lebonyolításával kapcsolatos részletek konkretizálásához, elfogadásához tanácsi határozat szükséges.

Pályázatot a Táncműhely, Városi Könyvtár és a Tomcsa Sándor Színház vezetői tisztségének betöltéséhez írnak ki. A Művelődési Ház esetében Elekes Gyula marad az igazgatói székben, ugyanis az elbíráló bizottság egyedül az ő menedzseri szerződésének meghosszabbítását javasolta.

Szerződésének meghosszabbítását, illetve a következő mandátumra szóló három éves tevékenységi tervének elfogadását szintén az önkormányzat kell, hogy jóváhagyja.

Erre, minden bizonyossággal, a január végén esedékes rendes havi tanácsülésen kerül sor - tájékoztatta az uh.ro-t Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Amennyiben az önkormányzati testület dönt a pályázat részleteiről (dokumentáció, időpont, kritériumrendszer, lebonyolítás stb.), március végén kiderül, ki lesz a három kulturális intézmény új/régi vezetője – mondta Bálint.

Kérdésünkre, hogy a december 31-től eltelt időszakban illetve az elkövetkező hónapokban ki igazgatta, illetve fogja igazgatni a menedzserek nélkül maradt négy kulturális intézményt, közölte: azért, hogy az intézményekben folyamatos legyen a tevékenység, az alkalmazottak is megkapják havi bérüket, terv szerint a régi kultúrmenedzserek kinevezését a hét folyamán Bunta Levente polgármester egy általa kiadott rendelettel meghosszabbítja.

Ha az érintettek közt lesz olyan, aki nem kívánja betölteni a felajánlott ideiglenes menedzseri tisztséget, akkor – szintén polgármesteri rendelettel – egy másik személyt bíznak meg az intézmény ideiglenes irányításával, tudatta a sajtószóvivő.

Igazgatók jelene múlt időben

Vállalják-e menedzseri szerződésük ideiglenes meghosszabbítását? – tettük fel a kérdést az érintett intézményvezetőknek.

Miklós Levente, az Udvarhely Táncműhely volt igazgatója megismételte a közleményében megfogalmazott elhatározását és közölte, az ügyben nem kíván nyilatkozni.

Szóbeli felkérést, akárcsak a többi intézményvezető, az időszakos folytatásra decemberben kapott, egyelőre a polgármesterrel való megbeszélésre vár Nagy Pál, volt színházigazgató.

Mint mondta, elviekben rábólintott már az ideiglenes igazgatásra, de konkrétumot csak a tárgyalást követően tud mondani.

„A hajónak menni kell tovább, szívesen vállalom az ideiglenes igazgatást" – fogalmazott Szabó Károly, volt könyvtárigazgató, hozzátéve, hogy tartja magát a korábbi elhatározásához, miszerint nem pályázza meg újra a menedzseri állást.

Az ideiglenes kinevezése egyetlen, idézőjeles buktatóját az idei költségvetés előterjesztésében látja, amit „a saját elképzelésem szerint fogok előterjeszteni, és ez nem biztos, hogy az utódomnak is megfelel majd".

A pályázat kiírásáig továbbra is csak találgatni lehet, hogy kik pályázzák meg a megüresedett menedzseri állásokat.

Kultúrbulvár- frissítve

Pletykaszintű híresztelések a leendő kultúrmenedzserek személyével kapcsolatosan máris szárnyra kaptak kisvárosunkban. Hangsúlyozzuk, hivatalosan meg nem erősített „információk" szerint a könyvtár menedzselését Kulcsár-Székely Attila, a Tomcsa Sándor Színház művésze, RMDSZ-es tanácsos is meg fogja pályázni, továbbá Nagy Pál minden bizonnyal marad a színházigazgatói székében, és mivel Miklós Levente biztosan nem vállalja az ideiglenes igazgatást, így polgármesteri felkérésre Elekes Gyula fogja vezetni ideiglenesen a Táncműhelyt. Kulcsár-Székely Attila szerint a pletykának semmiféle alapja nincs, nem fordult meg a fejében, hog bármiféle igazgatói állásra pályázzon. "Ez így, ahogy van, egy nagy hülyeség. Színész vagyok, mit keressek én a könyvtárigazgatói székben?!"- cáfolt Kulcsár. 

A Művelődési Ház igazgatójára rákérdeztünk. Elekes Gyulát meglepte a „hír", közölte, hogy ilyen felkérést nem kapott, az újabb három évre szóló szerződése meghosszabbítására vár, és nem tudja, hogy feltéve ha egyáltalán feltevődne, vállalná-e, vagy sem a Táncműhely menedzselésével járó plusz feladatot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."