Kultúra » Alter

Hányast ér az udvarhelyi kultúra?

Értékelték az intézményvezetők hároméves munkáját. Miklós Levente bukik, bukhat a Tánc tavasza.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

Miklós Levente az Udvarhely Táncműhely igazgatója
Fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 08., 19:46
86 hozzászólás. 

Elekes Gyula marad a székében, Miklós Leventét megbuktatták, fellebbez ő is, akárcsak Nagy Pál. Szabó Károly feladta a harcot és visszavonul.

Mérlegen a menedzserek

A város négy kulturális intézményének menedzserét, azaz a Művelődési Ház, Városi Könyvtár, Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Táncműhely igazgatójának a 2009-2012 közötti három éves időszakra vonatkozó tevékenységét vette górcső alá a fenntartó polgármesteri hivatal.

A hatályban levő jogszabályok értelmében a felsorolt kulturális intézmények jelenlegi vezetőinek – Elekes Gyula, Szabó Károly, Nagy Pál, Miklós Levente – kinevezése 2012. december 31-ig szól, de a három éves periódusra vonatkozó tevékenységi beszámolójukat már a határidő lejárta előtt, október 23-ig be kellett nyújtaniuk.

Az intézmény tevékenységére, pénzügyi helyzetére vonatkozóan is részletes információkat tartalmazó dokumentációkat október 23–26. között elemezte a helyi önkormányzat által szeptemberben kinevezett és tanácsi határozattal is megerősített, háromtagú – elnök, szakmai megbízott, a fenntartó képviselője – bizottság.

Elekes Gyula, a Művelődési Ház igazgatója

Elekes Gyula Fotó: Csedő Attila/archív

A bizottságok tagjai első körben 1-10-ig osztályozták a beszámolókat. Az értékelés során hat, előzetesen meghatározott szempontot vettek figyelembe, többek közt azt, hogy az illető igazgató vezetése alatti időszakban az intézmény hogyan töltötte be szerepét, miként javított tevékenységén, milyen stratégiát követett, milyen anyagi forrásai voltak és a gazdasági, pénzügyi helyzete tükrében milyen fejlődést tud felmutatni.

A bizottsági tagok által adott osztályzatokból számtani középarányost számoltak, ennek alapján dőlt el, hogy melyik intézményvezető vehetett részt a november 5-7. között lebonyolított szóbeli meghallgatáson.

Miklóst elvágták, a többieket kihallgatták

A szóbeli értékelésen 8,66-ot ért Elekes Gyula, 7,83-at Szabó Károly és Nagy Pál beszámolója.

Miklós Levente nem kapott átmenő jegyet, interjúra sem hívták. Hároméves tevékenységét az Udvarhely Táncműhelynél csupán 4, 93-ra értékelte az őt elbíráló bizottság.

Elekes Gyulát, Nagy Pált és Szabó Károlyt november 6-án hallgatták meg és értékelték a bizottságok. Az interjúra szintén Elekes kapta a legnagyobb jegyet (9,43), Szabó 9,33, Nagy Pál pedig kereken 9-est érdemelt. Az értékelések eredményeit összesítve egyértelmű, hogy Elekes Gyula kapta a legmagasabb jegyet, 9,04-el biztos, hogy még három évig marad a Művelődési Ház igazgatói székében.

Mivel Nagy Pál 8,41-es, illetve Szabó Károly 8,58-as átlaga nem éri el kilencest, a színház és a könyvtár igazgatói tisztségére versenyvizsgát hirdetnek meg, amelyen joguk van részt venni.

Nem volt mutyi

A legjobbnak értékelt Elekes Gyula és az elégtelenre minősített Miklós Levente igazgatók tevékenységét elbíráló bizottság elnöke, illetve tagja volt Kulcsár Székely Attila színművész, RMDSZ-es tanácsos, akit az elbírálás objektivitásáról kérdeztük.

A bizottsági elnök nagyon dicsérte a szigorú kritériumrendszer megalkotóját, használatával nem lehet „mutyizni ebben a korrupt országban", különösen egy olyan kisvárosban, mint Székelyudvarhely, ahol különféle pletykák keringenek.

Így 90 százalékban azok a szigorú adatok döntenek, amelyek a kulturális igazgatók által leadott beszámolóban szerepelnek – válaszolta Kulcsár.

Kulcsár-Székely Attila a Virágot Algernonnak monodráma előadójaként

Kulcsár-Székely Attila a Virágot Algernonnak monodráma előadójaként Fotó: archív

„Mindegyik kritériumnak van egy pontrendszere, szemet szúr, ha valamelyiket alul vagy felül pontozzák. Tegyük fel, hogy a gazdasági kritérium 3 pontot ér, és az adatok azt bizonyítják, hogy az igazgató nagyon jó gazda volt, a bizottsági tag ellenben csak 2-est ad, akkor az rögtön kiszúrható és elfogultsággal vádolható" – nyilatkozta a bizottság elnöke.

Hozzátette, hogy a Táncműhely igazgatója, a beszámolója, valamint az intézményét érintő köztudott problémák miatt nem teljesített kellőképpen, a Művelődési Ház igazgatója igen.

„Aki eléri a 9-es osztályzatot, automatikusan folytathatja munkáját, aki 7-esen alul teljesít, nem folytathatja, de csak az értékelő bizottság szerint, mert még mindig ott van az úgynevezett fellebbező bizottság, amely felülbírálhatja az eredményt" – tudtuk meg a városi tanácsostól.

Hiányzott a nép

András Mihály, a Hargita Néptáncegyüttes igazgatója vezetésével döntött a Táncműhely igazgatója fölött a bizottság. Sajnálja a kialakult helyzetet, amelyben része van annak, hogy a városvezetés anno néptáncműhelyt hozott létre. Bár az intézmény neve módosult, a hivatalos iratokban mai napig is Udvarhely Néptáncműhelyként szerepel.

A bizottság ebből a szakmai szempontból elemezte az igazgató tevékenységét.

„Szakemberként úgy látom, hogy az utóbbi években a táncműhely elhervadt, a társulat elfogyott" – adta tudtunkra András, aki aggódik, hogy az igazgatóváltás az együttes megszűnését, másik kulturális intézménybe való beolvasztását eredményezheti. Szerinte nem kéne a bokrot nyulastól kivágni. Székelyudvarhelyen nemcsak közönségigény van rá, de minden feltétel adott egy székely népi együttes létrehozására, működtetésére.

Az osztályzatok

Művelődési Ház: Elekes Gyula

írásbeli: 8,88, interjú 9,33-átlag: 9,043
Elnök: Kulcsár-Székely Attila, színművész, RMDSZ-es tanácsos
Szakmai megbízott: P. Buzogány Árpád, művelődésszervező
Hivatal képviselője: Jakab Áron Csaba, a kultúráért felelős RMDSZ-es tanácsos

Tomcsa Sándor Színház: Nagy Pál

Írásbeli: 7,83, interjú: 9,00, átlag: 8,41
Elnök: Szőcs Endre, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója
Szakmai megbízott: Parászka Miklós – a Csíki Játékszín igazgatója
Hivatal képviselője: Benedek Árpád Csaba, RMDSZ-es alpolgármester

Városi Könyvtár: Szabó Károly

Írásbeli: 7, 83 interjú:9, 33, átlag 8, 58
Elnök: Szőcs Endre- a Hagyományőrzési Forrásközpont igazgatója
Szakmai megbízott: Kopacz Katalin- Hargita Megyei Könyvtár igazgatója
Hivatal képviselője: Farkas György, a polgármesteri hivatal kabinetfőnöke

Udvarhely Táncműhely: Miklós Levente

Írásbeli: 4,93, interjúra nem hívták
Elnök: András Mihály, a Csíkszeredai Hargita Székely Nemzeti Néptáncegyüttes igazgatója
Szakmai megbízott: Kulcsár-Székely Attila színművész, RMDSZ-es tanácsos
Hivatal képviselője: Karda Emese Teréz, a hivatal gazdasági osztályának vezetője

Fel is út, le is út

Az igazgatókkal az eredményeket november 8-án, csütörtökön közölték. Az óvásokat november 9-12. között nyújthatják be, a tevékenységek értékelésére vonatkozó végleges eredményt november 16-án teszik közzé.

Ki mennyire elégedett az elbírálással, az értékeléssel és megpályázza-e újra az igazgatói állást – az érintetteket vallattuk.

Miklós Levente

Az Udvarhely Táncműhely igazgatója nem elégedett a jeggyel, úgy érzi, megalázták mind őt, mind pedig az általa vezetett Táncműhely munkaközösségét, közös munkájukat is. Úgy érzi, hogy a munkája a kapott jegynél sokkal többet ér.

Törvénytelenségeket is felfedezett az értékelésben, ugyanis a jogszabályok szerint joga lett volna részt venni az elbírálás következő fázisán, az interjún, ahol megvédhette volna a dolgozatát.

Procedurális szabálytalanságot is észlelt, összekeverték a projekt elbírálására és a versenyvizsgára vonatkozó törvények cikkelyeit, így történhetett, hogy hivatalban közszemlére tett eredménye minősítése „nesatisfăcător", elégtelen, nem pedig „respins", azaz visszautasítva". Mindenképp élni fog a fellebbezés lehetőségével – közölte az igazgató.

„Számítottam rá, hogy félre akarnak tenni, de arra is, hogy ha pusztán formaságból is, de legalább megadják az esélyt arra, hogy újra pályázhassak. Nem kaptam még indoklást senkitől" – nyilatkozta Miklós, aki egyelőre csak találgatni tudja az általa vezetett intézmény, és az általuk szervezett nagyszabású rendezvények, a Tánc tavasza és az Össztánc ősszel további sorsát.

Szabó Károly

A könyvtár igazgatója rendben találta a munkáját értékelő bizottság összetételét, és nem érzi úgy, hogy többet vagy kevesebbet érdemelt volna, hiszen jegyei azt tükrözik, a törvény szabályozta szempontok szerint a fenntartó városi tanács mennyire értékeli a tevékenységét. A procedúrát is teljesen törvényesnek találta Szabó, aki nem kívánja intézményvezetői munkáját folytatni.

Helyette a 2010-ben megszüntetett, és most újra létrehozott Látvány- és hangzóanyag részleget szeretné menedzselni: „újra szeretném szervezni a részleget, hogy az korszerű és jól működő legyen, szeretnék újabb lendületet vinni a stagnáló digitalizálási programjainkba" – nyilatkozta.

Szabó Károly, a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár igazgatója

Szabó Károly Fotó: Kakasy Botond/archív

Reméli, hogy a könyvtárba járók nem csalódtak az általa vezetett csapat munkájában, és a továbbiakban is sikerül az ők érdekeit képviselni a fenntartó fele.

„Úgy érzem, jelen körülmények között nem vagyok alkalmas erre a tisztségre. Számomra eddig is a könyvtár volt a fontos, nem a szék, nem akarok semmiféle ellentámadást. Legyen a fenntartó által támogatott igazgató, ezáltal a fenntartó támogassa a könyvtárat is" – indokolta döntését az igazgató.

Nagy Pál

A színház igazgatója tisztában van azzal, hogy a közintézmény-vezetők teljesítményének kiértékelése kapcsán rengeteg pletyka kering, ezért csak a fellebbezések eredménye után tartja érdemesnek nyilatkozni az ügyről.

Azt is tudni véli, hogy egyesek szeretnék, maradjon a színház élén, mások nem, ezt jelzi a kapott osztályzata is.

„Ismerve a többi intézmény teljesítményét is, tudva azt is, hogy a mi kis közösségünk mit tett le az asztalra, elégedetlen vagyok az osztályzattal, ezért fellebbezni is fogok. És ha ezek után is szükséges lesz, megpályázok, és pozitív döntés esetén el is vállalok még egy mandátumot amennyiben a társulat is így akarja" – nyilatkozta Nagy Pál.

Nagy Pál, a Tomcsa Sándor Színház igazgatója

Nagy Pál Fotó: Kakasy Botond/archív

A pályázatot megelőzően azonban a leendő működési feltételekről, elvárásokról szükségesnek látja egyeztetni a polgármesterrel is, aki eddig korrekt módon viszonyult az ügyhöz.

Elekes Gyula

A Művelődési Ház igazgatója marad a helyén. Elekes reálisnak tartja mind a jegyét, mind az interjún elhangzott kérdéseket. Szerinte utóbbiak egyaránt foglalkoztatják a bizottság tagjait, a városlakókat és az itt működő intézményeket.

„Próbáltam összefoglalni a három év tevékenységét, azt, ami itt, kulturális tevékenységként történt, illetve az épület fenntartójaként elvégzett javításokat, állagmegőrzéseket" – közölte Elekes.

Elekes a közművelődést szolgáló tevékenységet a megfogalmazódó igények, és az eddigi irány mentén szeretné folytatni. Az elapadó pályázati forrásokra helyi és nemzetközi intézményekkel közös szövetség alapítását tartja megoldásnak, mivel azt tapasztalta, hogy utóbbiak könnyebben tudnak pályázni közös kulturális programokra, mint egyetlen intézmény.



86 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
esemes
2012-11-08 20:39:29
...és ezt komolyan mi el is hisszük???

mióta van az igazi kultúrának ára???
és mi ez a zsibvásár ???
ez tényleg a mi városunkban történik???
avatar
pek
2012-11-08 22:03:46
Kultúra?
Bunta munkáját, azaz semmittevését ki pontozza? Szabó Karcsi és Miklós Levente a legjobbak az általuk igazgatott területen. Ki kellett túrni őket, mert a hivatalnak újabb favoritjai vannak...
avatar
esemes
2012-11-09 03:37:54
...csakhogy mi változtathatunk rajta!ha kellő közfelháborodást okoz a döntés!
és igenis legyen egy nyilvános szavazás hogy kit szeretne továbbra is ott látni Székelyudvarhely város lakossága.
...kedves képviselőink a mi adópénzeinkből utazgattak és utazgatnak,ha valamit meg elnyertek illene vele kellőképpen kufárkodni!
avatar
acsibarcas
2012-11-09 00:30:28
a keplet egyszeru: Nagy Pali EMNP listan indult, Levente pedig MPP-n. a szakmai munkajukkal semmi gond, csak szurja a szemet buntanak kb ... Biztosan tele van a telefonja olyan "spannok" nevevel, akik az emlitetteknel sokkal tobbet tudnak letenni az (part)asztalra ... es csak hivasra varnak
avatar
esemes
2012-11-09 01:40:40
nem hiszem el!,hogy nem bír megváltozni ez a kicsiny magyar város itt Erdély szívében és mi ujra egymás vérét szívjuk és HAGYJUK feláldozni KULTURÁNKAT a POLITIKA oltárán!
álmos kisvárosunk visszasüllyedni készül a "szászjenős" korszakra,lasssan ismét oda kerülünk hogy nem lesz tanácsunk sem mert azt nézik kinn milyen alsónemű van!
ismét a magyar átok hull vissza reánk: magyar issza magyar vérét,magyar szívja magyarét.
tudom a PÉNZ nagy MAMMON úr...
POLITIKA+PÉNZ+ÉRTÉKELÉS=KULTÚRA?????

nem a kultúrának kellene lenni ami feláldozhatatlan?semmi oltárára oda nem helyezhető,értékes kincsünk, a fennmaradásunk, nemzetünk jövőjének záloga?
nem a kulturánkban kellene élnie nemzetünknek?

miért adjuk el magunkat???hol a polgári összefogás ilyenkor?miért kell minden-de mindenhol 1kiló kenyeret is MPP,EMNP,RMDSZ színekben mérni?
értem és én is átláttam egyből az összefüggéseket,csak az a szomorú,hogy ez 10 év alatt semmit sem változott!és szomorú!hánynom kell sokszor ha kinyitom az uj...
avatar
esemes
2012-11-09 01:46:08
nem hányast ér?hanem hánynom kell!!!
ezek az emberek éveken át dolgoznak valamiért ami a miénk,közös érdekünk, és nesze hagyjuk odalökni koloncként piszkos érdekek miatt, huzzák le magukat a OOn, méghogy nem teljesítettek,fenntartottak 4 olyan intézményt ami világhíressé teszi és tette a Székelyudvarhelyieket és mit kapnak a kedves ATYAFIAKTÓL(városházi pribékek)től:utilaput a talpukra!hát hol élünk mi?hol van ilyenkor a székely virtus és a BÜSZKESÉGÜNK!!!!
avatar
kópé
2012-11-09 01:46:58
Keserű valóság.
A vak is látja, hogy politikai tisztogatás folyik. Majd "tiszta véletlenül" rmdsz közeli személyek kerülnek a megüresedett állásokra, akik tovább tolják az rmdsz szekerét a magyarság elsorvasztása, kizsákmányolása fele. Ja, és a "a kultúráért felelős RMDSZ-es tanácsos"-nak mi köze van a kultúrához, tud valaki 1 érvet felhozni? Közpénzen nemrég együtt kirándultak a Művelődési Ház igazgatójával Svédországba, akinek most a sorsáról döntött...Érdekes dolgok történnek...
avatar
esemes
2012-11-09 02:15:21
STRUCCPOLITIKA rmdszs MÓDRA
na de egyáltalán ki a ...... ez a Kulcsár Székely Attila RMDSZ es tanácsos?hogy kerül az udvarhelyi életbe és ki választotta meg ?nekem ő ne mondja meg hogy hányast érnek több mint 20 éve a kultúrában tevékenykedő komoly és igenis elismert SZAKEMBEREK,mert ha nem Szabó Károly,nem Nagy Pál,nem Miklós Levente akkor ki ért itt ebben a városban a kultúrához,a fiatalokhoz, a nemzeti kincsek fennmaradásához ennek a kincsnek a tovább éltetéséhez?
ki ez az rmdsz?,hogy elveszi tőlem székelyudvarhelyi polgártól a Városi Könyvtárigazgatómat?a Művelődési Ház igazgatómat?a Néptáncvezetőmet?

ÉN NEM AKARLAK TÉGED HELYETTÜK:Kulcsár Székely Attila...milyen székely vagy te?
sem nem akarom Elekes Gyulát!
sem nem akarok uj és piperkőc embereket látni a kulturám élén a SZÜLŐVÁROSOMBAN!!!
avatar
esemes
2012-11-09 02:17:52
Vissza ŐKET mert ők a mi értékörzőink!
Én ŐKET akarom vissza!!!
avatar
esemes
2012-11-09 03:18:22
Ne hagyjátok ezt udvarhelyiek!
...és beszéljünk róla mert akkor el lehet érni valamit!
De legalább legyen téma mert nem mindegy hogy kinek a "könyvtárába" fog járni a te gyereked!
És nem mindegy milyen színházi előadásokat fog tudni megnézni és meghallagtni.
És az sem mindegy ki fogja majd a talpalávalót húzni az esküvőjén és az unokádnak hogyan mutatod meg mi is volt,mi is az a csárdás?
avatar
blazsek
2012-11-09 06:28:12
re: STRUCCPOLITIKA rmdszs MÓDRA
Kedves Esemes!
Nos, a kérdésedre válaszolva Kulcsár Székely Attila egy alkoholproblémákkal küzdő ripacs, akinek nem jutott konc a vásárhelyi színházi életben, de anno Borbély elvtársnak politikai jószolgálatot tett kampányban és kampányon kívül. Ezért az vörös telefonon leszólt Udvarhelyre, hogy van egy "színész" akit alkalmazni kellene. És láss csodát! Alkalmazzák, csereháti lakást kap szinte abban a pillanatban, ahogy beteszi a lábát Udvarhelyre, futtatják, majd szószólónak alkalmazzák végül beemelik a város "politikai elitjébe", így juttatva még egy két apróhoz. Így teszik fontossá, megkerülhetetlenné. És mi fejet hajtunk, hogy alkoholisták gyülekezete mondjon áldást vagy átkot ránk...
avatar
kszattila
2012-11-09 07:03:16
Válasz
Tisztelt blazsek!

Az értelmes, civilizált vitára mindig nyitott vagyok, de az álnéven írott aljas rágalmakkal szemben csak egyetlen módon tudok védekezni: a törvény előtt. Kérem fedje fel kilétét, vagy vegye fel velem a kapcsolatot, hiszen tudja, hol talál meg, hogy rendezhessük az Ön által írt bejegyzés személyemet illető rágalmazási oldalát.

Tisztelt esemes!

Tiszteletben tartva véleményét arra kérem, hogy mielőtt félreveri a harangot, olvassa el még egyszer figyelmesen a cikket.
Négy intézményvezető munkája volt értékelve. Szabó Károly 8.58-al végzett és ha a felebező bizottsághoz fordulna, akkor bizonyosra veszem, hogy végső jegye 9-en felül lenne. De Szabó Károly már hetekkel ezelőtt egy interjúban jelezte: nem szeretné mint igazgató folytatni a könyvtári munkáját és a fent leírtakban ezt meg is erősíti.
avatar
molter
2012-11-09 09:44:18
re: Válasz
Kulcsar Szekely Attila!

Enyhen kontrasztos a dolog...
Kenyered a szo, ugye?
Mittudomen milyen kulturalis bizottsagban vagy.
Hogy lehet komolyan venni teged, ha a "fellebbezni" szot nem tudod helyesen leirni?!
Tobbszor van rosszul irva, tehat nem veletlen.

Hogy vakeralhatsz akkor kulturarol?
Es hogy vakeralhat Farkas Gyorgy es Karda Emese?
Koszono viszonyban sincsenek a kulturaval...
avatar
Lupin
2012-11-09 10:24:53
Hogy Pisisről ne is beszéljünk....
avatar
kszattila
2012-11-09 07:08:08
válasz
Nagy Pál is nyolcason felül végzett, tehát még mindig ott van előtte két lehetőség is, felebező bizottság valamint egy új pályázat, és én bizonyos vagyok benne, hogy sikerülni fog egy újabb megbízatást elnyernie.

Akkor kérdezem én, hol itt a politikai tisztogatás? Ezek a bizottságok csak elvégezték a reájuk bízott munkát (azt csak nem várta senki, hogy azért, hogy nehogy botrány legyen gyorsan mindenkinek 9-en felüli jegyet kellett volna adniuk és nem komolyan véve megbízatásukat), elemezték az igazgatói beszámolókat és négyből egy embernek tartotta elégtelennek a munkáját. A többiek felé pedig jelezte, hogy vannak kifogások, de nyitva áll előttük az ajtó a folytatásra. Akkor?

Tisztelettel: Kulcsár-Székely Attila
avatar
perretz
2012-11-09 07:23:10
Egy bukaresti, roman ismerosom amikor megtudta, hogy udvarhelyi vagyok, ezt mondta:
Szekelyudvarhely egy tanc-nagyhatom Romaniaban. Nem tudom, hogy a tarsulaton belul milyen ellentetek vannak, de ez a mondat azert sokat elmond az intezmenyvezetok munkajarol.
avatar
PIVSZU
2012-11-09 08:23:16
Udvarhelyi kultúra-intézmények
Nem szakemberként,hanem szinházjáró (bérletes) és néptáncmühelyt követő kultúrafogyasztóként nagyra értékelem Miklós Levente munkáját,és a szinház újitó és fenntmaradó vergődését is az anyagiak időnként politikai szoritásában is.
Sajna az intézményvezetők kiléte mindig a fenntartó hatalom
(bárki is az) ideiglenes képviselőjének a kénye-kedve szerint alakul,nem a közönség esetleges szavazata/támogatása alapján.
avatar
tipetupa
2012-11-09 09:13:12
Tisztelet
Minden tiszteletem Miklós Levente előtt, aki szerintem megkísérelte a lehetetlent, mikor túllépve a hagyományos előadásokat, valami mást is kipróbált. Volt, hogy sikerült, volt hogy nem. Megpróbálta. Hogy ezért ezen a megalázó procedúrán végig hurcolják, az már a Hivatalt illetve az rmdsz-t minősíti.
Amúgy K-Sz A, lehet hogy Ön teljesen objektíven ítélt, és nem felsőbb utasításra (hahaha), de két megjegyzésem van:
1. Teljesen etikátlan szerepet vállalni egy olyan bizottságban, ahol az Ön főnöke, kollégái is megmérettetnek. Visszataszító, undorító stb. Továbbiakért kérem vegyen kézbe egy Szinonima szótárt.
2. Szégyen, hogy Ön, aki eddig azt sem tudta eszik-e vagy isszák az udvarhelyi kultúrát, most idejön és osztja az észt. A csereháti lakást pedig lenyúlta egy rászoruló udvarhelyi elől. Legalább lenne annyi bőr a pofáján, hogy visszaadja a kulcsot, ezzel is bizonyítaná, hogy objektíven ítélt és nem egy lakásért cserébe.
avatar
kszattila
2012-11-09 09:41:49
válasz
Tisztelt tipetupa!

Amint már többször hangsúlyoztam az ilyen jellegű internetes viták során, nyílt sisakkal, nevem vállalásával teszem azt és nyitott vagyok a civilizált hangnemű bármiféle szócsatára.
Aki úgy érzi, hogy nem sértegetni, rágalmazni akar, hanem van egy jól megalapozott véleménye, az nem álnéven írogat, hanem vállalja azt.
És most mégis (utoljára) válaszolok az Ön által felvetettekre, bízva abban, hogy anélkül, hogy szentet szeretnék faragni magamból (szép is lenne :-) ) visszataszító, undorító stb. mivoltomat egy kicsit enyhíthetem.
1. Én nem vállaltam semmiféle olyan bizottságban szerepet, amelyben főnököm megmérettetett. Kérem ehhez elolvasni a cikkben bekeretezett részt.
avatar
kszattila
2012-11-09 09:44:42
válasz
2. Amikor ide költöztünk, alacsony fizetésű közhivatalnokok voltunk és ez most sincs sokkal másként. És pont Nagy Pál biztatott a lakásért való pályázásért, hiszen neki is örök gond az ide szerződő színészek lakhatása. (Persze, hogy rám szükség van-e vagy sem az egy más vita kérdése, de hogy Székelyudvarhely gazdagodott egy orvossal, aki hiány-szakmában dolgozik, az mégsem mindegy). Már csak ezért se tennék soha semmi rosszat Pali ellen. Az Ön logikáján haladva épp a színházigazgatót értékelő bizottságban kellett volna benne lennem, hogy meghálálhassam a lakást. Az etikus lett volna?

Tisztelettel: Kulcsár-Székely Attila
avatar
haderika
2012-11-09 09:49:28
velemeny
Az igaz, hogy nem veszek reszt a varos kulturalis esemenyeinek mindegyiken, de kovetve a hireket, rendezvenyeket, en teljes mertekben meg vagyok elegedve a kulturalis intezmenyeink vezetoivel. Az a baj, ha levaltjak oket, s egy "kedves" RMDSZ-s "haver" oda kerul, valoszinuleg penzt is tobbet fog kapni az intezmeny, amivel tobb lehetosege lesz, es aztan a Hivatal igazolhatja magat, hogy milyen jo dontes volt a valtas. En is azt tamogatom, hogy alljunk ki Miklos es Nagy Ur mellett is, mert szerintem el sem tudjuk kepzelni, mennyit harcoltak ok, hogy az altaluk vezetett intezmenyek fennmaradhassanak es mukodhessenek!
avatar
Rebeka
2012-11-09 10:04:24
Kultúra kedvelo vagyok!
Induljunk ki ebből és beszéljünk a táncosokról mert ott követték el az lebírálók a legnagyobb aljasságot:
"Az értékelés során hat, előzetesen meghatározott szempontot vettek figyelembe, többek közt azt, hogy az illető igazgató vezetése alatti időszakban az intézmény hogyan töltötte be szerepét, miként javított tevékenységén, milyen stratégiát követett, milyen anyagi forrásai voltak és a gazdasági, pénzügyi helyzete tükrében milyen fejlődést tud felmutatni."
Mivel járok az előadásaikra és rendezvényeikre tudom: a semmiből hoztak létre mindent, azelőtt ki emlékszik előadásokra? Nem voltak! Tehát rendszeresen előrukkolnak ÚJJAL nem úgy mint az őket méltató Csíkiak! (ilyent kérnek fel az értékelésre? NAAA) Az anyagi forrásaikról: újságcikkekben olvashattuk nemrég is, hogy sokat pályázgatnak, tehát megmozgatnak minden követ! És hogy tudnak-e fejlődést felmutatni? Ítélje meg mindenki maga! Többet nyújtottak nekünk a vagány pantomimes előadásokkal, a Csík Zenekarral és a Győri bal...
avatar
Rebeka
2012-11-09 10:10:39
folytatás
mint a város a miccs szagú sörös utcabáljaival?
Egy olyan ember mond szakmai véleményt akit a többi táncegyüttes igazgatói sem értékelnek sokra? Azt mondja Csíkból, hogy itt nekünk pont olyan kellene mint amit ő csinál, azt koppintsák itt le? NEEEEEE! Ez volt jó, mert nem csak egy bizonyos rétegnek nyújtottak előadást, próbáltak mindenféle táncelőadást adni nekünk, hogy mindenki megtalálhassa a neki megfelelőt. Nem lehet valaki annyira ellenzős és földhöz ragadt mint a Csíki RMDSZ-es s....nyaló igazgató.

Álljunk ki mellettük és ne hagyjuk ezt! Udvarhely népe eltűri, hogy azt csináljanak velük amit akarnak? NEEE!
Tudom hogy a szerencse forgandó, de tudják meg Buntáék is, hiszen az ők fenekükhöz sincs odanőve a szék!!!!
avatar
tipetupa
2012-11-09 10:15:29
Hehe
Teljesen mindegy, hogy én ki vagyok, amúgy meg nagyon kivagyok. A (szavazó) székely nép egyike vagyok. Adófizető. Tisztességes polgár. A férjem nem orvos, és nem ettől leszek értékesebb tagja a társadalomnak. A gyerekeimet magyarul taníttatom, színházba járatom, néptáncra. Vagyis eddig így volt:)
Miklós Leventét nagyra értékelem. Ön eddig még csak azt mutatta meg, hogy milyen amikor a politika belefolyik a kultúrába... Nem győzött meg.
avatar
Lupin
2012-11-09 10:17:43
Nevetséges ami itt folyik, és ezt is be kell majd nyelnünk, mert bunta ezt is véghezviszi. Móricz "Rokonok"-jai ehhez képest...
Miközben nyilvánvaló, hogy miről szól az egész: rmdsz-es talpnyalókat kell tenni a régi intézményvezetők helyett, akik természetesen azt sem fogják tudni, hogy a kultúrát eszik-e vagy isszák...És ezt érdemeljük, ha nem teszünk ez ellen semmit!!
A Miklós Levente által működő Tánc-tavasza rendezvénysorozat a legszínvonalasabb rendezvény, ami ebben a kisvárosban történik, az Össztánc, ősszel , szintén. Ki fogja jobban csinálni nála??!! Ki fogja nekünk újra idehozni a Győri balettet???!!(hogy a többiről ne is beszéljek!!) Szabó Károly meg feláldozza magát, ez is nyilvánvaló, azt remélve, hogy ha visszavonul, akkor végre valami csurran-cseppen a költségvetésből a könyvtárnak is, hiszen az utóbbi években a semmiből működtette ezt az intézményt, mégis szinte naponta hallunk arról, hogy ott valami történik!!!
avatar
sandulyrobert
2012-11-09 10:18:59
"Már csak ezért se tennék soha semmi rosszat Pal
Kulcsar Szekely Attila!

Nem tenne semmi rosszat Nagy Pal ellen? Ez szemenszedett hauzugsag. Koztudott, hogy on akar lenni az igazgato. Ez nem ragalom, hanem teny.
Az is teny, hogy onnek "alkohol problemai vannak". Miert kellett eljonnie Vasarhelyrol?

"pont Nagy Pál biztatott a lakásért való pályázásért, hiszen neki is örök gond az ide szerződő színészek lakhatása."

Nagy Pal mindenkit biztatott, csak a tobbiek nem kaptak lakast.
Kilog a lolab...

Viszont on egyet helyesen irt, hogy on egy kozhivatalnok, mert valoban nem szinesz...
avatar
udvbozsi
2012-11-09 10:25:29
blazsek! Én nem ismerem személyesen Kulcsárt csak a szinpadról, és nem tudok az ön álltal leirtakról, de azt állitani valakiről hogy ripacs aki olyan hitelesen és szépen játszotta a Virágot Algernonnak előadást és a Wass Albert előadásával milyen nemes munkát végez, valóban rosszindulatra vall és igy kételkedem a további állitásaiban is.
avatar
taylor
2012-11-09 10:27:28
Udvarhely
Ennyi: vannak párt-művészek, párt-iskolaigazgatók, párt-építészek, párt-üzletemberek és persze az ősi pártvezérek diktálják a pártkultúrát. Teljesen nyilvánvaló hogy a PÁRT és a magyarság két külön úton fog járni. Szervusz PÁRT ... szervusz NÉP ... viszlát PÁRT
avatar
tipetupa
2012-11-09 10:28:55
Még valami
Miklós Leventét ismerjük huszonéve közemberként. Tudjuk mit tett le az asztalra. Ki nem emlékszik a tévés korszakára, stb. Ezért IS tiszteljük és szeretjük.
KSzA, Önt nem ismerjük, de a bemutatkozása eddig nem egy sikertörténet...
Alkohol problémáiról nem tudok, de valószínűleg, hogy szél fúvatlan nem indul...
avatar
kszattila
2012-11-09 10:30:18
Tisztelt sandulyrobert!

Kérdésére ott a válasz a mai Hargita Népe erre vonatkozó cikkében.

Tisztelt udvbozsi!

Köszönöm, bár örültem volna annak is, ha Ön is vállalja névvel véleményét :-)
avatar
kópé
2012-11-09 10:35:09
Buntaság az egész.
Az alpolgármesternek meg az rmdsz-es tanácsosnak mi köze van a kultúrához, hogy ilyen bízottságba beteszik mások felett ítélkezni? Teljesíteni kívánják Ladányi barátuk kívánságát, aki még néhány évvel ezelőtt azért kardoskodott, hiogy ne legyen Udvarhelyen színház? Mondjon valaki 1 intézményt nevet, ahol nem rmdsz nyaló vezető van... Urbana, Múzeum, Kórház, MűvHáz, tanintézmény igazgatók többsége, stb... Nagy segítséget jelentenek ők választások idején a szavazatszámláláskor. Lassan a csapból is az rmdsz folyik, a politikai tisztogatások ellen fel kell emelnünk szavunkat, ha kell utcára vonulunk!!!
avatar
csillagszem
2012-11-09 10:45:28
Lehet magyarazkodni, de egyertelmu, hogy politikai szinjatek az egesz. Aki nem hord szemellenzot tisztan latja ezt. A tanacs nevetsegesen minimalis penzosszegeket utal a kulturalis intezmenyeknek, ahhoz kepest 3 igazgato erejen felul teljesitve szervezett, valositott meg eloadasokat, fesztivalokat. Drama, Tanc tavasza, Osztanc osszel stb.... de, hat a tanacsosok nagy resze es a polgasmester, annyira ek vannak "foglalva" a varos bajaival, hogy idejuk sincs reszt venni ezeken.
A konyvtarnak meg mar reg elzartak a csapokat, ellehetetlenitik Szabo Karolyt, s akkor meg azt mondjak, hogy hat megvan az eselye, ha fellebez folytathatja...ez vicc, csak sajnos rossz vicc... nem fogja folytatni, mert tudja, ha o lesz tovabra is az igazgato, a konyvtar ugyanugy nem kap penzt, s o ezt nem akarja, mert az intezmeny karara megy... nem sok ember hozna meg ezt a dontest, hogy lemond az allasarol, csak hogy ne tegye tonkre azt...de elhiszem, hogy belefaradt a folyamatos harcba, es sajnallom ...
avatar
csillagszem
2012-11-09 10:48:04
...hat ugy kell vegezni a munkat mint Gyula, csak szep langyosan, ne ujitani, ne kiserletezni, ne valositani meg nagy dolgokat, nem is kell haljon a varos rollunk, s akkor nem keverjuk fol a vizet, maradunk igazgatok!
Gratulalok udvarhely! majd lesznek hahota eloadasaink, suta tancos tingli-tangliaink, s oltonyben szepen kioltozve vonulhatunk muvelodni!
avatar
daniel86
2012-11-09 10:54:41
politikamentesség?
Persze, hogy a politika a hibás. De ebben sajnos az igazgatók is ludasok. Miért nem foglalkoznak CSAK a kultúrával, miért kell nekik is politizálni? Ki kardot ránt, kard által vész...
avatar
csillagszem
2012-11-09 11:00:14
azert kedves daniel86, mert nem veletlenul van az, hogy ezekt az embereket is erdekli a varos sorsa, ilmerve oket szemelyesen, olyan emberek akiket erdekli a varos sorsa, a kozelet, es elhivatottak nemcsak a kulturalis eletert, hanem a kozonyekert is. kulomben nem vallalnak nevetsegesen keves fizetesert az igazgatosagot.
nem kellene azert buntetni oket, mert velemenyuk, meglatasuk van, es ez nem egyezik teljes mertekben a varos jelenlegi vezetesenek partnezeteivel!
el kellene azon is gondolkodni ki kiert van, a varos szolgalja a hatalmat, vagy a varos altal megvalasztott vezetok kellene szolgaljak a varos erdekeit?
avatar
taylor
2012-11-09 11:00:48
Kedves KSZA
1. A párttagsági kártyát kéritek majd a kulturális intézményekbe való belépéskor vagy csak úgy simán jeggyel be lehet majd menni?
avatar
csillagszem
2012-11-09 11:01:36
kozonyok-közelet :)... csak felhaborodasomban melleuttem a bilentyuzetet
avatar
daniel86
2012-11-09 11:21:07
nem kéne keverni
Én akkor is elvárom, hogy egy igazgató foglalkozzon az intézményével, és ne politizáljon. Ha mégis ezt teszi, akkor ne sírjon, hogy politikai döntés áldozata lett.
Egy kultúrigazgató szolgálja szépen a kultúrát és ne a pártot.

Hogy legyen politikamentességet a döntések meghozatalában, ha a kultúrális intézmények igazgatói is politizálnak??? Főleg azok ellen, akik intézményüket fenntartják. Ha beleharapsz a kézbe, amelyik enni ad, viseld a következményeket.
Mocskos a politika, kultúrával keverve ezt eredményezi.

avatar
Rebeka
2012-11-09 11:17:06
Ki ez az András Mihály?
„Szakemberként úgy látom, hogy az utóbbi években a táncműhely elhervadt, a társulat elfogyott" – adta tudtunkra András, aki aggódik, hogy az igazgatóváltás az együttes megszűnését, másik kulturális intézménybe való beolvasztását eredményezheti. Szerinte nem kéne a bokrot nyulastól kivágni. Székelyudvarhelyen nemcsak közönségigény van rá, de minden feltétel adott egy székely népi együttes létrehozására, működtetésére.
Hallotta András a saját szavait? Tisztában van azzal ami a Táncműhely háza táján folyik? Bűzlenek a kijelentései: "minden feltétel adott egy székely népi együttes létrehozására, működtetésére" "aggódik, hogy az igazgatóváltás az együttes megszűnését, másik kulturális intézménybe való beolvasztását eredményezheti" Elgondolkodtató, hogy itt milyen tervek lehetnek...
Ha nyomon követné a többi együttes életét tudná, hogy Udvarhelyen van népi élet is. Ha hallgatott volna, bölcsebb maradott volna.
avatar
Lupin
2012-11-09 11:58:19
András Mihály ezt nagyon jól tudja, és most épp bosszúért kiált, hiszen anno épp az ő együtteséből jöttek át ide táncosok a Néptáncműhelybe. Ez fáj neki. Az más kérdés, hogy azok a táncosok akkor a Néptáncműhelybe jöttek, és nem a Táncműhelybe. És időközben a "nép" eltűnt a táncműhely elől, és hogy nem biztos, hogy ez egészséges szárnypróbálgatás a Táncműhely részéről. Mert tehetségesek ők, de azért annyira nem, hogy bármit eltáncolhassanak.
avatar
Rebeka
2012-11-09 11:21:53
Elhervadni csak az tud, ami ki volt nyílva. És tudjuk, hogy a virágzás kinek a vezetése alatt történt meg! Én nem is nagyon emlékszek táncos előadásokra Miklós Levente előttről, tehát azelőtt csak a magocska lehetett, még a sarjadzás is azóta jött létre, ha nem teszünk valamit, a hervadás ezután fog bekövetkezni, mert ez a virág most szépen nyílik! Lehet hogy Csíkból nem látszik, de ha közelebb jönne....
avatar
Krisztián
2012-11-09 11:32:59
Kulcsár-Székely Attilának
Igaz-e, hogy szóltak neked a kollégák, hogyha hozzányúltok Palihoz, akkor borul a társaság.? Te fúttál egy kört és sms-ben jelezted, hogy minden oké. Őszintén.
avatar
talaldkivagyok
2012-11-09 11:33:52
Türelmesen végigolvastam a cikket és a hozzászólásokat is és kívülállóként a következő következtetést vontam le:
1. Ha a felsorolt intézmények sorsáról(igazgatók kiválasztása, anyagi juttatások stb) a városi tanács kell döntsön akkor döntse is el ő. Nincs szükség itt közvélemény kutatásra és a hozzászólásokban leírt vélemények is csak felesleges fröcsögések maradnak. A polgármestert már megválasztották és a tanácsot is tehát Udvarhely lakóinak nagy többsége nekik szavazott bizalmat. Ezt el kell fogadni.
2. Én remélem és az eredmények is azt mutatják, hogy a bizottság politikamentesen döntött. Ettől eltekintve nem tartom túl okos dolognak, hogy a fent említett intézmények igazgatói politizáljanak. Szerintem ők semlegesek kellene maradjanak és a rájuk bízott feladatokkal foglalkozzanak(ezzel nem állítom, hogy nem feleltek meg szakmailag, sőt), így nem állna fenn még a halvány gyanúja sem, hogy ilyen vagy olyan párti városvezetők joggal tekintsenek ferde szemmel rájuk.
avatar
talaldkivagyok
2012-11-09 11:40:02
3. Személy szerint a Táncműhely tevékenysége ellen nincs semmi kifogásom, értetlenül állok a dolog előtt. Talán a Táncműhely igazgatója, M L, nem vette elég komolyan az első írásbeli beszámolóját...? vagy nem tudom miért érdemelhetett ennyire kedvezőtlen elbírálást, osztályzatot.
avatar
robertschwartz
2012-11-09 11:40:32
nemár
Egyszerü a történet minek kell itt a szájat tépni. Nagy Pál és Miklós Levente és Szabó Károly nem kicsit, nagyon politizált a kampányban. Ki akarták végezni a fönöküket Buntát. Hát az lenne bolond aki ezeket megtartja. Jó rossz nem kérdés ilyen emberekkel normális ember nem dolgozik együt.
Szakmai téren pedig a könyvtárban 10 alkalmazott melé két könyvelöt kellett alkalmazni. Ujságban üzengetett fönökének. Ne már na ...
Nagy Pali rendben lenne ha elfogadná hogy ö egy alkalmazott és nem ö vezeti a várost. De Miklós Leventét mit kell dicsérni azt nem értem. Rajta volt polgárjenö tablóján, a csapat elballagott a nyáron, ámen. Ja, és minden nagyon király csak 5 táncos maradt a 20ból. Ne már na, ha a család szájkaratézik it az még rendben de amugy????
avatar
kissistvan75
2012-11-09 12:11:28
Székely Kulcsár Attila
Székely Kulcsár Attila RMDSZ tanácsos, aki Bojbéj László tanácsadója volt Bukarestben, mielőtt még mélyebbre ásná magát a trutyiban, elgondolkozhatna azon, hogy vannak akik tudják az igazságot. A Hivatalban, ahova igen rövid idő alatt benyalta magát, már csak Székely Kullancs Attilaként emlegetik. Ennek is meg kell legyen az oka, hogy sajátjai előtt is ilyen népszerű!
- A színészi teljesítménye jobb, mint az emberi. Akkor inkább játsszon továbbra is színpadon. Ott hitelesebb, mint a való életben.
- Enyhén szólva is visszás, ahogy félredumál, mikor az egész RMDSZ tudja, hogy ön kérte a színházigazgatói széket és csakis azt. Cserébe a választáskor nyújtott munkájáért. Ezért sem lehetett volna benne a bizottságban. Egyébként nagyon rosszul állhat az RMDSZ, ha a négy bizottságba többnyire ugyanazon embereit küldte. A többiben nem bíznak, vagy azoknak sincs gyomruk minden gazemberséghez?
Jól fog ilyenkor egy vásárhelyi, csíki, baróti csicska!
avatar
Rebeka
2012-11-09 12:16:27
Robert csak a sajtóból követi a kultúrát?
Valamiről lemaradtam? Két hozzászóló is azt említi, hogy ML indult az MPP -s listán, illetve, hogy rajta volt a "tablón" Én nem láttam a tanácsosi listán, sem a nevét sem a fotóját! Ő nem indult! Csak éppen nem hódolt be a jelenlegi uralomnak. Tudtommal... De ha indult volna is, ennyire visszamentünk a kommunizmusba? vagy tényleg szó nélkül kellene hagyni a politikai tisztogatást? Ez itt tényleg a ROKONOK folytatásos regény második része? S mi az hogy a városvezetésnek kell tetsszen csak a kultúra és nem kell a közvélemény kutatás? Ezek az intézmények nem a közért vannak? Nem számít, hogy nekünk mi tetszik? Nem lehet a más ízlést, véleményt is megtűrni? Csak egy réteget kell szolgálni? Ez nem szájkaraté, ha kell személyesen is utcára vonulok, ha valaki szervez egy kis csendes felvonulást. Öt táncos maradt volna? Az utolsó előadásukon, a székesen olyan jó sokan voltak a színpadon....
avatar
guguka
2012-11-09 12:48:12
uhumm
Politikai tisztogatás folyik, és ez így van rendjén...
négy év múlva lehet változtatni, és visszatoloncolni mindenkit, ahova való. SZKA-t Vásárhelyre, hogy ott boldogítsa az embereket, Butáékat meg Szeredába okoskodni...

Jenő is hajlamos volt az ilyesmire, de ennyire nyíltan nem merte ezt megcsinálni. Hányinger banda...
avatar
Frenky_76
2012-11-09 13:08:44
ertekeles
Nincs azzal semmi baj, ha a mindenkori varosvezetes ertekeli az intezmenyvezetok munkassagat. Persze az elbiralas obiektiv kellene legyen. Sajnos ahogy latom itt nem ez tortent.

Csak elmelkedem:
a varos polgarai negy evente megvalasztanak LISTAK alapjan X szamu kepviselot akik elviekben a varos erdekeit kellene szolgaljak. Sajnos a megvalasztott kepviselok "munkassagat" a polgarok csak 4 ev elteltevel tudjak ertekelni - es itt jon a bokkeno - ismet LISTAK alapjan.
Mikor jon el az az ido amikor az SZKA fele "kepviseloket" mi is kulon-kulon ertekelnenk a nyilvanossag elott es ha nem kapnanak atmeno jegyet akkor tobbet a budos eletbe nem tolthetnenek ehhez hasonlo funkciokat ???
avatar
csillagszem
2012-11-09 13:28:56
kedves daniel86...milyen demagog duma ez:" Főleg azok ellen, akik intézményüket fenntartják. Ha beleharapsz a kézbe, amelyik enni ad..." szerintem ez a nagy baj, ha igy gondolkodunk...mi az, hogy ok tartjak fent az intezmenyeinket? talan sajat zsebukbol vagyonukbol tamogatjak a kulturalis intezmenyeket? en ugy tudom kozpenzekbol!!!, ha alamizsmat ad, akkor elhiszem, hogy nem "illik" beleharapni, de amig mindenki vegzi a munkajat rendesen, addig fizetes jar erte, es amig ezt kozpenzetkol adjak, addig nem o ad enni, hanem a kozos reszbol kapjak meg, azt ami jar nekik.... unom az ilyen tipikus agymosott rmdszes gondolkodast.. o a mindenhato? hozza kene imatkozni, hogy a mindennapi kenyterunket add meg nekunk ma? vagy mi van? o van ertunk!!! elviekben, erdekeinket kepviselni, nem mi ertunk, hogy halasak lehessunk, hogy csurran-csoppen nekunk is egy kis elelem!!! felhaborito, hogy o ad enni nekunk, nyaljuk szep fenyesre az ulepet cserebe!
avatar
kiralybiro
2012-11-09 13:45:51
táncegyüttes
jungle club, kvados-vadak klubja menőbb, mert jobban megmutatható, hogy mennyi pénzed van, és az a menő, nemn pedig a táncikálás. Igaz, hogy a táncikáláshoz jobban lell tisztelni az ősöket, az elődök kultúráját, és még egy kevéske fegyelem is kell. Az pedig már nagyon ciki. Alapvetően a szülők, és nagyszülők kozták ezt azzal, hogy egy morzsáűnyit sem nevelték csemetéjüket, hanem mindent megadtak nekik, és mindent pénzzel elintéztek. Az, hogy a romániai közéletben mindent el lehet intézni pénzzel, az a rendszer rohadását biztosítja. Ha a csládban akarunk mindent elintézni pénzzel, az a család rohadását biztosítja. Állítom, hogy manapság a legjobb befektetés és legjobban fizetős kereseti lehetőség az öregek otthona, ahova a fiatalok majd bevágják az öregeket, kifizetik a tartásdíj nyugdíj feletti részét, és ezzel a szülő iránti tisztelet és szeretet el van intézve.
avatar
Omlad
2012-11-09 17:23:48
Senki nem nélkülözhetetlen
Olvasva a véleményeket egy dolog nagyon tiszta, a város nem is olyan rég szavazatával a polgármestert visszaigazolta. Magyarán megválasztotta. A többi főszereplő ebben a témában kinevezett személy, akik pályázat révén elfoglalták a beosztást. Ahogy közülük már a Könyvtár igazgató be is vallotta a sajtónak, hogy nem menedzser típusú, nem tudja e feladatát jól végezni, ugyanúgy szükségessé vált a többi intézmény vezetőit is le ellenőrizni. Nem hiszem, hogy politikai ügy lenne, hiszen jól tudott, hogy az összes igazgató még Szász Jenő idejében volt kinevezve és ott voltak végig Bunta Levente előző mandátuma alatt. Most eljött az ideje, mivel senki nem örökre van kinevezve, hogy megköszönve tevékenységüket friss erőt, megbízható, tiszta emberek kerüljenek ezek intézmények élére, bízva abban, hogy a szakmaiság lesz ezúttal is a legfontosabb kritérium. Ha mélyen belegondolunk sem a kultúra terén, sem intézmény vezetés terén soha nem jeleskedtek.
avatar
esemes
2012-11-09 19:49:25
Ksza nak Válasz!!!!
Szeretném közölni önnel semmi baj nincsen az értékelő és értelmező képességeimmel!Megtanítottak rá egy patinás(gyengébbek kedvéért) híres neves Alma Materben-iskolában-minderre.A józan ítélőképességemmel sincsen semmi baj a figyelmességemet inkább pont ön ne is firtatgassa!Szívem joga azt mondani arról és akiről én akarok azt amit jónak és helyesnek tartok!Nem politizálok mert utálom a politikát,de vannak emberek akikért én igenis vállalom hogy utcára vonulok és tudja mit a nevemet fogom a polómra irattatni, hogy meglássa ki is az az "esemes" és kikkel is harcoskodik ön,amugy meg csak egy udvarhelyi polgár lennék.

ESEMES

Tisztelt esemes!

Tiszteletben tartva véleményét arra kérem, hogy mielőtt félreveri a harangot, olvassa el még egyszer figyelmesen a cikket.
Négy intézményvezető munkája volt értékelve. Szabó Károly 8.58-al végzett és ha a felebező bizottsághoz fordulna, akkor bizonyosra veszem, hogy végső jegye 9-en felül lenne. De Szabó Károly már hetekkel ezelő
avatar
esemes
2012-11-09 19:59:25
POLGÁRI MEGMOZDULÁS az udvarhelyi
IGAZSÁGTALANSÁGOK ELLEN:

Akkor toborozzunk egy csendes tüntetést,hogy vállalni tudjuk nyíltan arcainkat,véleményeinket már úgy is ismerik!!!

avatar
esemes
2012-11-09 19:57:11
toborzó
vÁROM A KEDVES ESETLEGES RÉSZTVEVŐK VISSZAJELZÉSEIT!!!

Tisztelettel!
avatar
esemes
2012-11-09 21:06:02
re: re: STRUCCPOLITIKA rmdszs MÓDRA
avatar
blazsek
Kedves Esemes!
Nos, a kérdésedre válaszolva Kulcsár Székely Attila egy alkoholproblémákkal küzdő ripacs, akinek nem jutott konc a vásárhelyi színházi életben, de anno Borbély elvtársnak politikai jószolgálatot tett kampányban és kampányon kívül. Ezért az vörös telefonon leszólt Udvarhelyre, hogy van egy "színész" akit alkalmazni kellene. És láss csodát! Alkalmazzák, csereháti lakást kap szinte abban a pillanatban, ahogy beteszi a lábát Udvarhelyre, futtatják, majd szószólónak alkalmazzák végül beemelik a város "politikai elitjébe", így juttatva még egy két apróhoz. Így teszik fontossá, megkerülhetetlenné. És mi fejet hajtunk, hogy alkoholisták gyülekezete mondjon áldást vagy átkot ránk...


Köszönöm neked a felvilágosítást és azt hiszem nem vesztettem semmit hogy eddig nem ismertem az illetőt(KSzA)!
avatar
blazsek
2012-11-09 21:59:59
Udvbozsinek
Kedves Udvbozsi! A Viragot Algernonnak című előadást én is láttam. El kell ismernem, jó volt. Nem hibátlan, de jó. Egy egyéni esttől azonban nem lesz valaki színész. Megmondom mire gondolok. A 80-as években Banner Zoltán kiváló Petőfi szavaló esttel járta Erdélyt Petőfi a hídon címmel. Sokunkkal egy új Petőfit ismertetett meg, de eszünkbe nem jutna színésznek nevezni, hiszen egészen kiváló művészettörténész és tanár. Akkor is, amikor színpadon van. De ha leszáll onnan, akkor is nevel. A színésznek is ilyennek kellene lennie. Ezzel szemben KSzA, ha leszáll egyéni estjei színpadáról, csak egy harmadik vonalbeli kisvárosi politikus. Ezért neveztem ripacsnak. Továbbá, véleményem szerint, a jó színész képes egészen kiválót alkotni akkor is, amikor kollégákkal játszik. Megnevezne nekem egyetlen darabot a TS színház repertoárjából, ahol KSzA maradandót alkotott? Remélem nem a Portugált fogja említeni...
avatar
agressziv kismalac
2012-11-09 22:31:14
Nekem az jutott eszembe, hogy ha már ezek az intézmények a mi ,adófizető udvarhelyiek pénzén működnek, akkor minden adófizető meg kellene tudja nézni, hogy mire költötték a pénzét akár a legapróbb részletekig is.Ez gondolom a vezetők beszámolójában is benne kellene legyen, a pontos elszámolás=hosszú barátság mondást biztos ismerik néhányan.
És még kiváncsi lennék az értékelési kritériumokra, a beadott beszámolókra,a kapott pontokra (nem az átlagra!) , ezeket szerintem nyilvánosságra lehetne/kellene hozni, akár a hivatal honlapján is.
És ha ezeket majd elolvastam , majd döntenék, hogy mit is gondolok az egészről , de addig nincs értelme a sárdobálásnak egyik irányba se.
avatar
esemes
2012-11-09 23:53:38
4,93-tól-9,04-ig!!!
kedves agresszív kismalac!

ezek azok a dokumentumok melyek sejtésem szerint soha nem fognak a közvélemény tudomására jutni és hozzáférhetőekké válni,mert micsoda nagy titkok is rejlenek abban a bizonyos számokban.Ha például kiderülne, hogy egyik jelölt a szinte nullából varázsolt 4,93-at míg a másik 10-ből csak 9,04-et (10-et kapott és elszámolni csak 9.04-el tud!) csinált...Ez egy érdekes világ!-a számok világa,amit a magunkfajta művelődéskedvelő
" állat" átlát ugyan, de nem szeret,ezért inkább megnézi a jó darabokat amik a porondra kerülnek, kerültek és felejti a mögötte rejlő izzatságszagú román dollárokat:(!!!

avatar
kavehaziberci
2012-11-10 01:14:36
mutassatok meg
Itt lehet aláírni. Mutassuk meg, hogy nem csinálhatnak meg bármit, írástudatlan majmok.
Kulcsár Attika, leszerepeltél.
http://www.petitieonline.ro/petitie/ne_hasznaljak_a_kulturalis_ertekeinket_politikai_tisztogatasra_-p56630147.html
avatar
kavehaziberci
2012-11-10 01:21:17
ird le
Kulcsár Székely Attila, írd le ide, hogy hány táncműhely előadáson voltál életedben, hány táncházban és a színház hány olyan rendezvényén amiben nem szerepeltél. Idejösz Vásárhelyről, ahol kinevettek s Te kezdesz el ugatni itt? Nem sül ki a két szemed? Szégyelem magam, hogy vásárhelyi vagyok.
avatar
Rebeka
2012-11-10 08:36:45
Felvonulás
Kedves esemes és a többi kultúra kedvelő!
Szerintem ne így várjuk a jelentkezőket, mert akkor lassan gyűlünk össze.... November 12 az óvások leadásának határideje, időzítsünk arra egyet. De mivel akkor kezdődik a Táncműhely népi jellegű fesztiválja az Össztánc Ősszel, ezért legyünk tekintettel arra is! Gyülekezzünk a Művelődési Ház előtt 12-én 20,30 órakor és szep csendben sétáljunk át a Városháza elé!?
Szerintem még sok ember lesz ott, aki szokott a színház és tánc előadásokra járni!!! Biztos vagyok benne, hogy nem csak ketten leszünk! Addig mehet a propaganda is. Majd megtudja az RMDSZ is, hogy hány embert bőszitett fel!
avatar
szkiny
2012-11-10 09:57:59
szervusz PART ... szervusz NEP ... viszlat PART
Esemes ! csatlakozom a csendes tunteteshez, a motto pedig lehetne stilusosan a Taylor altal emlitett fenti szlogen. Azt hiszem sokunknak tele van a hocipoje a kontraszelektiv politikai klienturaepitessel ! Es megkerek mindenkit, hogy ne vigye el a temat rossz iranyba ! Nem az a lenyeg, hogy ki milyen parti, hanem az, hogy ki mit tett le az asztalra, mit teljesitett. A harom jol teljesito es leminositett intezmenyvezetovel csak egy a problema ! Espedig, hogy nem A part katonai ! Kilog a lolab !

Melyen egyetertek Csillagszem velemenyevel ! Nekem is mondtak mar, hogy "jo kutya nem ugatja meg a gazdajat". Ezzel csak annyi a gond, hogy nem vagyunk kutyak ! Nem vagyunk feltetelek nelkul lojalisak A Parthoz ! Es igen, mi fizetjuk a kenyerado gazdainkat !

Ugy nez ki, hogy meg messze nem nottuk ki a regi partreflexeket. Meg mindig ezek korul alakul, szervezodik az eletunk. A csendes tuntetessel velemenyem szerint ez ellen kell fellepjunk, illetve a jol teljesito intezmenyvezetoink...
avatar
szkiny
2012-11-10 10:03:20
szervusz PART ... szervusz NEP ... viszlat PART
... mellett, hogy megmaradhassanak funkcioikban. Nem a nemtudommilyen Part kedveert es nem a masik Part elleneben ! Hanem, hogy kamatoztathassak tudasukat a Koz-ert !

Aki ehhez a temahoz "Part - oskodo" megjegyzeseket ir egyik vagy a masik oldalrol az huzza le magat a Part - ja vecejen !!!
avatar
Egy a sokból
2012-11-10 10:46:25
Kuli!

Ha valaki intenzíven politizál, akkor "exponált" személlyé válik. Ezt vállald fel Te is és ne várd el, hogy egy on-line újság hozzászólásaiban az emberek a saját nevüket adják, mert az nevetséges. Azon se lepődj meg, ha valaki(k) leírják az igazat!
avatar
gazsiba
2012-11-10 12:50:53
Partatlan
Kulcsar Szekely , - ifju titan RMDSZ-es Gyurika es Karda Emese - bunta katonai mar a megyei tanacselnok idejebol. Es Szabo Karcsi, Miklos regi Jeno rajongok, ja es Nagypalirol nem is beszelve, aki ezereves Jeno cimbi, meg ha mostansag latszolag nincsenek is sulve fove egyutt. Kedves Dobrogi Jeno eleget egyengette az orokifju Pali utjat.:)
avatar
robertschwartz
2012-11-10 20:22:16
erdekes 2
Nahát: Kulcsárt temetik miközben azon kivül hogy RMDSZes semmi poziciója nincs. Ha jól belegondol bárki, az igazgatásága lényegében mendemonda, van egy lélek aki tudja bizonyítani hogy ö valamiféle igazgató? Közben Nagy Pali, a szent és sérthetetlen UFF elnökböl lett szinházigazgato, de hogy milyen alapon az máig rejtéj (leszámitva hogy polgárjenö fenéktisztitó volt akoriban). Ezt a Nagy Palit védi most egy egész politikai párt azt hirdetve hogy ne döntsön a politika. Basszus, van itt egy normális ember aki tökörbe mer nézni és köben nem néz félre? Miklós Levente detto. Mesélne valaki arrol hogy került ö oda milyen alapon? Ott hagyták a táncosok, ott a szakmai igazgatája, lényegében szimpla rendezvényszervezöként fejti ki tevékenységét és most ugyanaz a párt, söt pártok (az RMDSZ tudja csak elérni, hogy ellenfelei összefogjanak igaz?) szájkaratéznak itt hogy ne legyen elpolitizálva a dolog??? Milyen körülmények között? Van helyette RMDSZ-es neve valakinek aki oda lenne majd téve? ->
avatar
robertschwartz
2012-11-10 20:23:50
erdekes 2b
Lényegében ellenfél sincs csak az RMDSZ utálat és pur politikai akcio pár furcsa identitással és multtal rendelkezö bérenc érdekében. Tényleg beteg ez a világ. A betegei névsorát udvarhelyröl bárki elolvashassa a peticios listán hehe.
avatar
Kosornya
2012-11-10 22:05:29
robertschwartz
TÉNYLEG BETEG EZ A VILÁG, S FŐLEG EZ A VÁROS!
ÚJRAVÁLASZTOTTA POLGÁRMESTERNEK robertschwartz-ot !!!
avatar
kalman
2012-11-11 12:19:26
a legérdekesebb
Egyértelmü hogy két politikai erö csap it össze. Nézzük csak a hozzászolásokat: ha nem látod a nagy öszeesküvést akkor RMDSZ-es vagy söt polgármester és ha látod akkor tökéletesen rendben van egy politizálo szinházigazgató aki még komoly funkciot is tölt be a politikában csak az a csunya RMDSZ it mit mind akadékoskodik. Ha van sapka, ha nincs sapka igaz? De a legérdekesebb: évekkel ezelött Szakács István politikai ámokfutása volt a polgárjenö mellet, most meg Dosa Zoltán és az egyszerüb halandók ész nélküli sárdobálása csinál megint ebböl a városból szinházat.
avatar
siculus07
2012-11-11 12:32:12
én a politikai aspektusait nem ismerem.de:
1. Miklós Levente is meg a Nagy Pali is mutyizás útján került a pozícióba.
2. A Táncműhely Miklós Levente személyisége miatt esett szét. Sok diplomával próbálja igazolni, hogy nagyon ért a művészetekhez. Valójában a talentum nélküli ember lelepleződéstől való félelme motiválja a pergamenekkel való takarózást.
3.Aki látott már táncprodukciókat udvarhelyen kívül is vagy a tv-ben az legyen akár mekkora lokálpatrióta hamar felismeri, hogy az udvarhelyiek előadásai meglehetősen alacsony színvonalúak.

egy anekdota jut az eszembe.
egy neves művészt lehívnak egy vidéki társulathoz, hogy nézne meg egy előadást.
Az társulat vezető az előadás végén próbál valami vélemény kicsikarni a művésztől:
- Ugye jó előadás volt?
hallgatás a válasz.
- Ugye tehetségesek?
további szótlanság
- Nagyon szerették ezt a művet.
- Hát igen. Műkedvelők...
avatar
Atyafi
2012-11-11 16:49:17
re: a legérdekesebb
avatar
kalman
Egyértelmü hogy két politikai erö csap it össze. Nézzük csak a hozzászolásokat: ha nem látod a nagy öszeesküvést akkor RMDSZ-es vagy söt polgármester és ha látod akkor tökéletesen rendben van egy politizálo szinházigazgató aki még komoly funkciot is tölt be a politikában csak az a csunya RMDSZ it mit mind akadékoskodik. Ha van sapka, ha nincs sapka igaz? De a legérdekesebb: évekkel ezelött Szakács István politikai ámokfutása volt a polgárjenö mellet, most meg Dosa Zoltán és az egyszerüb halandók ész nélküli sárdobálása csinál megint ebböl a városból szinházat.

..te "nagyszerű" halandó, te szarházi! Miért kellene szó nélkül végignézni, hogy a munkával megbízott vezetők, hatalmaskodással szolgálják meg a bizalmat?! Fuj! Míg egyszerű és esetleg kevésbé egyszerű halandó, a hivatása mellett, állást is foglal, szabadon kíván gondolkodni, gyakorolva ezt az emberi tulajdonságot, amit a kommunizmus igyekezett teljesen kiölni é...
avatar
esemes
2012-11-11 19:14:02
re: erdekes 2
Kedves robertschwartz!

Én ha jól emlékszem Miklós Levente eléggé tisztességesen egy pályázat megnyerése után került a Néptáncműhely élére,ugy kb.7 éve-tehát nem mostanában-mindazok után hogy senki sem akarta elvállalni,ő feladott egy csomó mindent és mint afféle puszta kultúrakedvelő és értékelő emberke állt a Táncműhely élére,és amint látod elég sok újdonságot bevezetett sikeresen.Nem őt hagyták ott az alkalmazottai, hanem kellettek az állások az ilyen "KSzA" féle ifju ripacsoknak és egyszerűen odadelegálták a tanácstól őket.Szerintem sokkal több Miklós Levente mint egy egyszerű művelődésszervező-nézz talán egy kicsit utána a régmúltjának is.
Nagy Pali pedig igenis szép és hasznos munkát fejtett ki ugy az UFF élén mint most teszi a színháznál!!!

íme pedig egy link akik csatlakozni szeretnének még hozzánk:

http://www.petitieonline.ro/petitie/ne_hasznaljak_a_kulturalis_ertekeinket_politikai_tisztogatasra_-p56630147.html
avatar
siculus07
2012-11-11 20:45:49
re: szervusz PART ... szervusz NEP ... viszlat PAR
szasz jencike regnalasa idejen mennyi ideig maradt volna egy rmdsz szimpatizans barmelyik intezmey elen?!
avatar
S.K.
2012-11-11 22:49:43
MAGAN VELEMENY
TISZTELT KULTÚRA KEDVELŐK& VEZETŐK!ENGEDJÉK MEG,HOGY MINDEN KRITIKA VAGY ÍTÉLKEZŐ GONDOLAT HELYETT,SZÍVBŐL GRATULÁLJAK A KIS SZÜLŐVÁROSUNKBAN EDDIG MEGTETT FEJLŐDŐ&MOZGALMAS ÉS LÁTVÁNYOS KULTURÁLIS ÉS MŰVÉSZETI ÉLET FELKARÓLASÁBAN.VAN EGY RÉGI GONDOLAT,AMELY MEG MA IS IGAZ;NE ÍTÉLJ ,HOGY NE ÍTÉLHESSENEK!ÖNÖK MUNKÁSSÁGÁRA TEKINTVE KÍVÁNOK TOVÁBBRA IS JÓ ÉLETERŐT&SEGÍTŐ LELKI-TÁRSAKAT&TÖBB JÓINDULATOT A KULTÚRA KEDVELŐITŐL.SZÍVBŐL GRATULÁLOK;A TÁNC TAVASZA CSODÁS FESZTIVÁLHOZ ÉS A SOK SZÉP &LÁTOTT ELŐADÁSOKHOZ.KELLEMESEN ÉREZTÜK MINDIG MAGUNKAT A BELVÁROSI KÉNYELMES&MODERN KÖNYVTÁRBAN .SZÍVBŐL KÍVÁNUNK JÓ EGÉSZSÉGET&BÉKÉS MINDENNAPOKAT KISVÁROSUNK MINDEN LAKÓJÁNAK.[NEM AZ A FONTOS MIT MOND,HANEM KI&HOGYAN&MILYEN INDULATTAL MONDJA]TISZTELETTEL.BLESSESS...
avatar
jopofa
2012-11-12 12:29:47
re: válasz Kulcsár Székely Attilának
Tisztelt tanácsos úr lenne egy két észrevételem, kérdésem.

Nem gondolom, hogy etikus önnek etikáról beszélnie, mikor a fórum olvasóit, a választókat akarja etetni azzal, hogy tiszta erkölcsi megfontolásból nem vállalta a színház elbiráló bizottságában a részvételt. A törvény világosan kimondja hogy az ilyen bizottságokban az adott intézmények alkalmazottjai nem vehetnek részt. Pont.

Ha ennyire őszinte a többi megnyilatkozása is, akkor nem csodálom hogy a kolegái nem ölelik keblükre.

Okosabb lett volna nem belekakilni a ventilátorba. De hát ezt ön, mint jövevény az RMDSZ anturázsából ne tudta volna? Amatőrségre vall.
avatar
jopofa
2012-11-12 12:46:19
SZKA folytatás

De üsse kavics ezen fenntartásaimat, s válaszoljon az alábbi kérdésemre:

Kedves tanácsos úr, milyen tisztességes elbírálásról beszél, ha ön is fellebbezésre bíztatja az igazgatókat? Rádióban, tvben nyilatkozik hogy meg van győződve el fogják érni a kilencest! Miről is van itt szó? Titkos színjátékról? Vagy csak kápálódzunk, kápálódzunk?
Algernon egere kitalált a labirintusból, önnek sikerülni fog, vagy visszavedlik a szerencsétlen Algernonnak? Kár önért, mert az az előadása engem megfogott.

De honnan tudja ön előre ki hányast fog elérni? Benyal az igazgatónak a meleg sz..ig, miközben a Hivatali alkalmazottaktól hallom, hogy ön akar lenni az új igazgató.Ejnye, sőt bejnye!
Milyen poziciót fog kapni ezért a hatalmas szolgálatért, amivel sikerült a kultúra ügyét ebben a poros kisvárosban ennyire elcseszni? Bolhából elefántot. Ha tőlem függne, repülne. Messze.

Köszönöm figyelmét.
avatar
MajdnemSenki
2012-11-12 16:52:11
re: Felvonulás
avatar
Rebeka
Kedves esemes és a többi kultúra kedvelő!
Szerintem ne így várjuk a jelentkezőket, mert akkor lassan gyűlünk össze.... November 12 az óvások leadásának határideje, időzítsünk arra egyet. De mivel akkor kezdődik a Táncműhely népi jellegű fesztiválja az Össztánc Ősszel, ezért legyünk tekintettel arra is! Gyülekezzünk a Művelődési Ház előtt 12-én 20,30 órakor és szep csendben sétáljunk át a Városháza elé!?
Szerintem még sok ember lesz ott, aki szokott a színház és tánc előadásokra járni!!! Biztos vagyok benne, hogy nem csak ketten leszünk! Addig mehet a propaganda is. Majd megtudja az RMDSZ is, hogy hány embert bőszitett fel!

Sziasztok! Ez a megmozdulás, ez most komoly, vagy csak kifutott a szátokon? (a billentyűkön) Mert ha igen, akkor én szívesen részt vennék rajta!!!!!!! Utálom, hogy aki nem piros, az már ellenség!!!!
avatar
MajdnemSenki
2012-11-12 17:07:36
re:


1 Mindkét esetben pályázati elbírálás útján kerültek az intézmények élére az ön által említett vezetők. Utána lehet nézni, van írásos nyoma..... Ha még megvan...
2. Valóban felmerült néhány probléma a Táncműhelynél azzal, hogy elmentek néhányan, a tudomásom szerint több okból: egyrészt én megnézném önt havi 6oo lej körüli fizetésért, vágna e jópofát, vagy csattogtatná-e a bokáját...
3. Valóban láttam nagyon sok táncprodukciót, nem csak határainkon belül. És még több színházit. És mindig azt láttam, hogy nagyon jó emberanyagból dolgoznak, színvonalas díszlet, és jelmezvilágot teremtenek, nagyon jó zenészekkel, hihetetlen látvánnyal dolgoznak, valóban lehengerlő, profi előadások ezek.... DE: ez nagyon sok pénzbe kerül. Itthon pedig a fenntartó alig ad valamicskét, ami sokszor a minimálbért el sem érő fizetésekre sem elég. Így mindenki abból főz, amilye van. Nálunk, ahogy elnézem a szegénységből főznek. Ahhoz képest nem is rosszul. De nehéz a puliszkát tortává varázsolni.... Nagyon...
avatar
szkiny
2012-11-12 21:47:19
szervusz PART... szervusz NEP... viszlat PART
siculus 07

nem ertem hogy mire utalsz ? szasz jeno regnalasa alatt sem maradhatott volna egy rmdsz-es sem pozicioban. ezt ugyanugy eliteltem, es a mostani tisztogatast is elitelem. a jo szakemberek maradhassanak meg a funkciojukban partallastol fuggetlenul.
ez az egysiku gondolkodas, ami honol nalunk, ez nagyon primitiv !
nem magyarazat a mostani tortenesekre, hogy annak idejen ez, vagy az, ugyanezt csinalta !

kibasz.ttul szuklatokoru ertelmezese ez az onerdeknek politikai szinten is ha valamit csak valami mas elleneben teszunk. hova jutottunk, vagy jobban mondva hova ragadtunk be !

nem lehetne valahogy tovabb lepni ?!


avatar
siculus07
2012-11-13 13:00:19
re: szkiny
azt hogy mindenkit váltsunk le a ha politikai változás van nagy divat mint Romániában mint Magyarországon. a fityesz kifejezetten élen jár. szasz jencike meg hüséges tanuló vot.


azért ilyenek a politikusaink mert mi magunk is ilyenek vagyunk
előnyösebb eljárást szeretnénk bármilyen ügyes bajos dolgunk van.
ezért keressük az ismerősünk ismerősének az ismerősét.
ha valami disznóság kiderül a többség egyet legyint
tudatosan vagy tudat alatt érzi hogy ő se csinálná másképpen
ez egyhamar nem is fog változni
avatar
siculus07
2012-11-13 13:12:24
nem az van, hogy egy tiszta búzatáblában nő egy -két bogáncs (jenci,verestoy stb)
hanem egy bogáncs mezoben- ahol egyes bogáncsok jóval kiemelkednek- nő egy- két búzaszál (Böjte Csaba)
avatar
siculus07
2012-11-13 13:42:10
A jelenlegi kulturalis vezetok palyaztatasa kb. igy zajlott:
-na komam te mi is szeretnel lenni ?
-jol van akkor nekem jol lesz a masik poszt
avatar
esemes
2012-11-14 06:56:58
http://www.petitieonline.ro/petitie/ne_hasznaljak_a_kulturalis_ertekeinket_politikai_tisztogatasra_-p56630147.html
avatar
esemes
2012-11-14 06:57:36
http://www.petitieonline.ro/petitie/ne_hasznaljak_
Köszönettel!
avatar
S.K.
2013-09-24 10:56:13
Tisztelettel,engedjek meg,hogy kifejezzem;"Inkább szívből örvendjetek a szabadságnak&alkotóművészeknek&műkedvelőknek&művészet ápolókkal&finom érzéki lelkekkel&szerény művészekkel,mert nélkülük megfagyna ez a rohanó világ"A művészet minden ápolása és a jó indulat szeretetben tartása mentheti meg egyedül a Földet,a Világ bármely oldalán járj&alkoss&élj....de legfontosabb ,hogy szeretetben légy és szeretettel meglásd mindenkiben a csillagot amely ha rejtve is de el a lelkében valahol!Próbáld kicsalni mindenkiből a szeretet lángjait...Tisztelettel&szeretettel;Sunloverdj[SZ.U.&BP.HU&CALIFORNIAN WRITERS CLUB REGISTERED WRITER].BLESSESS.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."