Kultúra » Alter

Az egykori város: nem vártunk gépfegyvereket

Gyűlnek a tárgyak az első világháborús kiállításra, de továbbra is várják a felajánlásokat. Az emlékrendezvény két hét múlva lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

haborus-5
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. július 11., 11:30
0 hozzászólás. 

„Nem vártunk gépfegyvereket" – jegyzi meg viccesen Kápolnási Zsolt történelemtanár, a világháború udvarhelyi emlékrendezvényének egyik szervezője, amikor arról kérdezzük, hogy milyen érdekesebb tárgyak gyűltek ösze a két hét múlva kezdődő első világháborús emlékkiállításra.

Július 28-án lesz száz éve annak, hogy kitört az első világháború. Az évforduló kapcsán szervezett eseménysorozatot a Haáz Rezső Múzeum, az Areopolisz Egyesület és az önkormányzat hozza tető alá. Kápolnási elmondta, a kiállításra szép számban kaptak tábori levelezőlapokat, naplókat, kitüntetéseket, töltényhüvelyt, illetve csajkákat is.

haborus-1

A kiállításhoz a múzeum anyagából is hozzátesznek, ez az egyik fő attrakciója lesz a július 27-én, vasárnap 12 órakor megkezdődő első világháborús minifesztiválnak. A Székelyek az első világháborúban kiállítás a városi könyvtár látvány- és hangzóanyag-részlegén lesz, de a Vasszékely mellett katonadalok hangzanak majd el. Este filmvetítéssel folytatják, akárcsak másnap, amikor a könyvtárban az első világháborúhoz kapcsolódó film-maratont rendezik.

Kápolnási megjegyezte, hogy egyes udvarhelyi idős emberekben az első világháború emlékezete még mindig komoly érzelmeket kavar, a néhány hete zajló gyűjtőmunka alatt volt szerencséje könnybe lábadt szemű idős asszonyokkal találkozni.

Sajnálatos az, hogy a régi fényképek egyesek számára már nem számítanak értéknek, a történész szerint rengeteg olyan kordokumentumot kidobtak az udvarhelyiek az eltelt évtizedek során, amik sokkal tisztábban mutatnák, hogy mi és hogyan történt 1914 és 1918 között.

haborus-4

Sok baj van a beazonosítással is, például valaki háromszáz régi fényképet mutatott a történésznek, de a képekről semmilyen információ nem maradt fenn. Szerencsére a Kováts Fényképészetnél is bukkantak első világháborús fotók, Kápolnási szerint ott könnyebb a dolguk, mert a régi képek rendszerezve vannak.

A felajánlásokat továbbra is várják, a 0752 301 914-es és 0742 916 364-es telefonszámokon, a szervezők házhoz is mennek a dokumentumok átvételére, kölcsönzésére vagy másolására.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."