Kultúra » Kiállítás

A múltba pillanthatsz Kovátsék udvarán

Udvarhelyi templomokat és iskolákat láthatunk a Kováts Fényképészet udvarán megnyílt kiállításon. Száz éves képeken a régi Udvarhely.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

kovatsfoto
Fotó: Fülöp Lóránt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 30., 09:50
0 hozzászólás. 

Közkinccsé teszi a Kováts család a birtokában levő nyolcvanezer negatívot – hangzott el csütörtökön, a Magyar Fotográfia Napja alkalmából megnyílt fotókiállításon

„Egy olyan udvaron állunk, ami valójában történelem" – kezdte beszédét Miklós Zoltán, a Haáz Rezső Műzeum igazgatója, majd vázolta a fényképész család történetét az összegyűlt mintegy harminc érdeklődő előtt, illetve azt is elmondta, hogy eddig három kiadvány, illetve három korábbi kiállítás is mutatott egy-egy szeletet a Kováts família több mint száz éves munkásságából. „Azok a fényképek, amik dobozokban nyugszanak negatív formájában, még csak felében értékek" – mondta a múzeumigazgató, mert szerinte az a lényeg, hogy lépésről lépésre látható legyen a család hagyatéka.

A két kiállítási felületen látható 23 régi fénykép Székelydvarhely templomait és iskoláit mutatja többnyire a huszadik század első negyedéből, de 19. századi felvétel is van. Az iskolákon és a templomokon kívül a régi Vasszékely, a „turulnélküli" millenniumi emlékmű, a régi városháza, meg a címeres Patkó egykori képét is kiállították, és olyan ritkaságokat is láthatunk, mint a református kollégium belső udvara, valamint egy szabadtéri tanóra a Kollégium-kertben.

A tervek szerint az udvar egyik felén további képeket állítanak majd ki. A Kováts Fényképészet műterme hétköznapokon múzeumként is látogatható – a csütörtök délutáni kiállításmegnyitó után az összegyűlteknek is alkalmuk volt megtekinteni a száz éves fényképezőgépeket, háttereket, a sötétkamrát, és azokat a felvételeket, amiket a család állandó kiállításként a műterem falán tesz közszemlére.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."