Kultúra » Kiállítás

Pénzt ígért a város a művészeknek

Megnyílt az udvarhelyi fiatalok kiállítása, akiknek a polgármesteri hivatal 1000 lejes összeget ajánlott fel egy-egy munkájukért.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

grund
grUnd, fotó: Barcsa István
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. január 20., 13:48
1 hozzászólás. 

Rengetegen voltak kíváncsiak a grUnd nevű, udvarhelyi fiatal ipar- és képzőművészeket tömörítő csoportosulás tárlatának megnyitójára, első hivatalos kiállításukat kedden délután nyitották meg a Haáz Rezső Múzeum képtárában. A jelenlévők többségét a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjai tették ki, akiknek jó példaként szolgálhatnak a grUnd művészei – közülük többen az iskola tanulói voltak.

A kiállításnak egy októberi tárlat volt az előzménye a budapesti Várnegyed Galériában. Berze Imre – a grUnd megálmodója –vezetésével az udvarhelyiek összeállítottak egy reprezentatív anyagot, amely a fiatal helyi képzőművészekről szól. Erről a megnyitóról kisfilm is készült.

A mostani kiállítást Miklós Zoltán nyitotta meg, majd Kovács Árpád művészettörténész méltatta Gál Boglárka, Gidó Szende Melinda, Kolumbán-Antal József, Lakatos László, Tamás Borbála, Zsombori Béla, Berze Imre, Gujuman Uliana és Fülöp György alkotókat. „Végre összeállt Berze Imre vezetésével egy olyan fiatal, felkészült, tehetséges művésznemzedék, amely a legmagasabb szakmai színvonalon képviseli az udvarhelyi képzőművészetet"– mondta Kovács.

grund1

Arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan csupán három hónap telt el a budapesti megnyitó óta, volt, aki ez idő alatt sem tétlenkedett és további munkákkal gazdagította a kiállítást, amelyen végre megtekinthettük Gál Boglárka ruhakölteményét, amiről már beszélt is portálunknak. A fenti videóban te is megnézheted. A megnyitón Berze Imre, a kiállítás kurátora is szólt néhány szót, szerintea művész és a laikus ember között az „ünnepélyesség utáni vágy a különbség".

grund2

Miklós Zoltán igazgató a kiállítás zárásaként megkérte a művészeket, hagyjanak a városi közgyűjteménybe maguk után egy-egy munkát. Mint mondta, ezért cserébe a polgármesteri hivatal 1000 lejes összeget ajánl fel mindegyiküknek, amiből művészeti eszközöket vásárolhatnak maguknak.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
szattilasz
2016-01-20 19:23:09
Üdv
Jó cikk.

A fotókon nem látszik, hogy mennyien voltak valójában.
Meg kell jegyezzem, hogy semmit nem hallottunk a kinti teremben, amelyben sokkal többen voltunk... Ez egy technikai probléma, amire valakinek oda kellene figyelnie.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."