Kultúra » Multimédia

Eötvös Józsefre emlékeznek

Tudományos konferenciával kezdődik október 19-én és gálaműsor zárja november 4-én az Eötvös József Emléknapok rendezvénysorozatot.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Eötvös József Emléknapok
Eötvös József mellszobra Bodó Levente szobrászművész alkotása.Fotó: id.Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. október 17., 12:20
0 hozzászólás. 

Két évszázada, 1813-ban született a 19. század egyik legjelesebb magyar személyisége, báró Eötvös József, jogász, író, politikus, a Magyar Tudományos Akadémia és a Kisfaludy Társaság elnöke. Születésének kétszázadik évfordulója előtt tudományos konferenciával egybekötött emléknappal, kulturális műsorokkal, kiállítással, sport programokkal, rendhagyó műveltségi vetélkedővel is tisztelegnek a nevét viselő Eötvös József Szakközépiskolában.

Az ünnepség október 19-én, szombaton délelőtt 9 órakor, az iskola udvarán levő mellszobor megkoszorúzásával, a Székely Vörös Darabontok díszőrségváltásával kezdődik. Ünnepi beszédet mond Kápolnási Zsolt történész, a szakközépiskola tanára.

Az Eötvös József életútját, munkásságát bemutató tudományos előadások 9 óra 30 perckor kezdődnek az iskola dísztermében. A részletes program ide kattintva megtekinthető.

Az Emléknapok programja október 20-án, vasárnap délben 12 órakor a Művelődési Házban Eötvös József és a népoktatás címmel nyílik kiállítás, ahol bemutatják a centenárium alkalmából készült emléknaptárt is. Október 21-én, hétfőn délelőtt a szakközépiskolában virágkötészeti vetélkedőt, délután 5 órától pedig a dísznövényekről tartanak előadást.

Kedden, október 22-én kezdődik az Eötvös labdarúgó kupa, lesz filmvetítés, és találkozó két egykori diákkal, Kész Sándor kaszkadőrrel illetve Tóth Árpád színművésszel. Este 6 órától A falu jegyzője című játékfilmet vetítik le. Csütörtökön, október 24-én a sporté a főszerep. A sportgála délben 12 órakor kezdődik, benne labdarúgó és kosárlabda döntők, és az Eötvös József Szakközépiskola tanárai -Székelyudvarhelyi FK teremlabdarúgó mérkőzés a Sportcsarnokban.

A hagyományőrzés jegyében telik október 25-e, péntek. Lesz bútorfestés és székely töltött káposzta –kóstolás is. Este a szülőknek kosaras bált rendeznek az iskola étkezdéjében.

Október 28-án, hétfőn A hulladékok újrahasznosítása – címmel zajlik a székelyudvarhelyi középiskolák csapatainak vetélkedője. Kihirdetik az iskola diákjainak meghirdetett Székelyudvarhely vidékének környezeti problémái fotópályázat eredményét és a hagyományos ételek előállításából is ízelítőt nyújt az Ételed legyen életed című előadás.

Hétfőn kezdődik a több fordulós ÉSZ Olimpia, amit a Fit Feel teremben tartanak. Október 29-én Dávid Lajossal, Máréfalva polgármesterével, az Eötvös Szakközépiskola volt diákjával lesz találkozó, Az Eötvös-korszak a témája a 16 órától kezdődő kultúrtörténeti vetélkedőnek, amelyen a székelyudvarhelyi középiskolák csapatai versenyeznek.

XXII. TUDÁSZ - Eötvös József és kora - forradalomtól a boldog békeidőki – a rendhagyó műveltségi vetélkedőt október 30-án a volt mozi, a mostani Székelyföldi Filharmónia termében tartják. Vetélkedő a fénypontja október 31-nek is: a középiskolásoknak az Eötvös József irodalmi vetélkedőn kell topon legyenek a témában.

Az Eötvös József Emléknapokat november 4-én, hétfőn gálaműsor zárja. A 18 órakor kezdődő ünnepi műsor fellépői a Role Zenekar, a Boróka Néptánccsoport és Kilyén Ilka marosvásárhelyi színművész.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."