Itthon » Politika

Élő közvetítés a székelyudvarhelyi tanács júliusi üléséről

Hét napirendi ponttal vágnak neki a júliusi ülésnek a városatyák. Szó lesz a hőerőműről és az UCECOM épületének megvásárlásáról is.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Tanácsülés Székelyudvarhelyen
Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 12., 05:00
2 hozzászólás. 

09:34 A tanácsosok döntése alapján a következő ülést Sinka Arnold vezeti. A mostani tanácsülés, és közvetítésünk véget ért.

09:30 A Gábor Áron utcában szeptember 1 után tudnak elkezdeni dolgozni, így valószínűleg jövő tavasszal kezdenek neki a munkálatoknak.

09:25 Mike Levente a Gábor Áron utcai forgalomra is rákérdez: itt a város megvett egy épületet, annak érdekében, hogy módosítani tudjon az ottani gépjármű-forgalmon. Kérdése, hogy jelenleg hogy áll ez a projekt.

09:10 Tikosi László arról számol be, hogy a Patkóba szánt kerti bútorzat már készen van, és a többszöri csúszások után már látják a felújítás végét.

09:00 Orbán Balázs tanácsos a Patkó felújítása kapcsán tesz észrevételeket a városrendezés felé.

08:57 A csalókai rendezési tervet elfogadták, a következő napirendi pont a Budvár u. 2 szám alatti ingatlan megvásárlására vonatkozik. Az épület megvásárlását egyöntetűen támogatták a tanácsosok

08:50 Géczi Levente megkérdi Farkas Domokos főépítészt, hogy az általános rendezési terv jelenleg milyen fázisban van. A főépítész szerint a kormányváltás miatt különböző intézmények szűntek meg, most egy csíkszeredai állami szerv elemzi a tervet. Szeptember 10-én lesz egy közvita a tervről, ami már megkapott két engedélyt, még további láttamozásokra van szükség, de esély van rá, hogy még az idén elfogadják a tervet.

08:47 Egy magánbefektető kérésére részletes rendezési terv készült, lakóházak építésére a Köveshágó utcában, a Csalókán.

08:46 Jakab Attila tartózkodása és az MPP-s tanácsoksok nemleges szavazata mellett a tanács elfogadta a zonális rendezési tervre vonatkozó határozatot.

08:41 Mike felhívja a tanácsosok figyelmét, hogy érkezett egy, 16 személy által aláírt óvás is a projekthez, nekik választ kéne adni, ugyanakkor több technikai problémát is megfogalmaz.

08:36 Mike Levente polgári tanácsos sajnálatát fejezi ki, hogy velük nem egyeztettek a projekt kapcsán. Az MPP nem ért egyet azzal, hogy a szejkei zónában épüljön az erőmű, úgy gondolják, hogy az elégetett fa mennyisége nagy füstöt fog eredményezni, és vizuális szennyezést is jelent az épület megléte. A Magyar Polgári Párt széleskörű konzultációt javasol, ezért leadtak egy tanácsi határozattervezetet, melyben helyi népszavazást kezdeményeznek, azt kérdezve a lakóktól, hogy egyerétenek-e azzal, hogy a Szejke szomszédságában hőerőmű épüljön.

08:31 34,811 hektár mezőgazdasági külterületről van szó, a zonális rendezési terv ezt ipari építkezésre alkalmas belterületté alakítaná. A hőerőmű mellé üvegházakat is telepítenének, ahol az erőmű által szolgáltatott hő segítségével zöldésget termesztenének.

08:30 A határozatot elfogadták, most a hőerőmű építésére vonatkozó zonális rendezési terve a téma.

08:28 Jakab azt is felveti, hogy akár az önkormányzat is részt vehetne az üzleti befektetésben, amennyiben van elegendő forrása. A befektető nem tudja teljes szívvel támogatni ezt az ötletet, mert óriási befektetésről van szó, és a projektben gyors döntéseket kell hozni, és, amennyiben a tanács is részt vesz benne, ez lelassítaná a folyamatokat.

08:26 A turisztikai hatással kapcsolatosan nem tud pontosat mondani, de bécsi példával jön, elmondja, hogy az osztrák főváros központjában is működik egy ilyen, de sokkal nagyobb erőmű, és ott sem zavar senkit.

08:25 A képviselő a környezetvédelmi szempontok betartását is garantálja, az első engedélyt gond nélkül megkapták, az alvállalkozóknál pedig csak olyan jelentkezőket vettek figyelembe, akik szintén be tudnak tartani minden előírást.

08:24 Az építő cég képviselője arról számol be, hogy a szükséges 100 ezer tonna fából 60 ezerre már szerződésük van a beszállítóval, és a többi is garantált a közbirtokosságok ennél jóval nagyobb mennyiséget is szállítani tudnak.

08:23 Jakab Attila a beruházótól megkérdi, létezik-e egy átfogó környezetvédelmi hatástanulmány, ami több kérdésre is választ adna, mint például, hogy létezik-e a működtetéshez szükséges famennyiség, így elkerülve egy esetleges erdőírtást, biztosított-e a környezetvédelmi előírások betartása, valamint arra, hogy rontja-e a Szejke turisztikai potenciálját az erőmű.

08:21 Az illetékes szakbizottságok támogatják a javaslatot, azzal a módosító javaslattal, hogy az építő cég vegye be kötelezettségei közé, hogy a vezetéket a Küküllőig építse ki.

08:18 A költségvetés sikeresen módosult, jöhetnek a pályázati pénzek. A negyedik napirendi pont témája együttműködési keretszerződés megkötésének elfogadásáról, hőenergia vásárlása kapcsán, a leendő hőerőműtől.

08:16 Költségvetés-kiigazítás következik, az egyik tétel az előbb elfogadott pályázatra érkező pénz, valamint két másik pályázat is van, melyeket a Tomcsa Sándor Színház nyert meg.

08:15 Elfogadták a határozatot, a projekt keretében egyébként környezetvédelmi, civil és sport hetet is szerveznek, melyekbe a nagyközönség is bekapcsolódhat.

08:12 A pályázat célja a testvérvárosi kapcsolatok erősítése is, három új testvérváros-jelölt is van: egy Ausztriából, egy Svájcból és egy Bulgáriából.

Bíró Edit EMNP-s tanácsos

08:09 Bíró Edit mandátumát elfogadták, az új tanácsos letette az esküt. Másodikként az Európa a polgárokért program egy demokratikus Európa értékeinek és az állampolgárok jogainak tudatosításáról című pályázatban való részvételről, és az ezzel kapcsolatos költségek elfogadásáról döntenek.

08:07 Bunta Levente el is hagyta a termet, Gidó Csaba vezeti az ülést. Tamás Zoltán hiányzik, a többi tanácsos jelen van. A tervezet szerint Bíró Edit mandátumának igazolása lenne az első pont, valamint nyolcadikként a különféléket is felveszik napirendre.

08:04 A polgármester külön kitér a hőerőmű fontosságára, valamint a mostanában nagy port kavart UCECOM épület megvásárlásának ügyére. Hangsúlyozza, továbbra sincs eldöntve az Eötvös József Szakközépiskola elköltöztetése. Említi a könyvtár és a múzeum helyzetét, amiket meg kell oldani, és továbbra is kiemeli, hogy fontos a felsőfokú oktatás Udvarhelynek.

08:03 Bunta Levente polgármester felolvasással kezdi a napot, a Zsoltárok Könyvéből olvas fel egy részt, majd köszönti Bíró Edit tanácsost.

06:00 A nyolckor kezdődő tanácsülés előtt egy kis összefoglaló a főbb témákról. A júliusi rendes havi tanácsülést megelőzően az EMNP két tanácsosa, dr. Zakariás Zoltán és Jakab Attila sajtótájékoztatót tartottak, ahol elmondták a mostani ülésen Bíró Edit mandátumának igazolásával kiegészül a néppárti frakció. Kifejtették véleményüket a hőerőmű tervezett építése kapcsán is: ezek szerint, amennyiben a kivitelező garantálni tudja a vállalt környezetvédelmi paramétereket, akkor, egy részletes hatástanulmány megvizsgálása után frakciójuk támogatni tudja a létesítmény megépítését.

A Magyar Polgári Párt frakciója sajtóközleményt adott ki az ügyben, melyben kifejtik, támogatják az erőmű megépítését, ezt hasznosnak tartják, ám a tervezett szejkei helyszínnel nem értenek egyet. A kérdésben helyi népszavazást akarnak kezdeményezni, hogy a lakók dönthessék el, hova épüljön a hőerőmű.

Az UCECOM épületének megvásárlása kapcsán a néppártiak elmondták, határozottan támogatják a vásárt, ám ezt nem mosnák egybe az Eötvös József Szakközépiskola elköltöztetésével, ami szerintük egy teljesen más kérdés. Szerintük ezt nem szabadna ilyen hirtelen eldönteni, ezért az ehhez kapcsolódó, illetve a vár jövőbeni rendeltetését meghatározó döntések előtt egy átfogó, széleskörű, az egész udvarhelyi iskolarendszert stratégiailag érintő tanácskozás-sorozatot kérnek az illetékesektől.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gáspár2
2013-07-12 10:49:01
Magyarán...
... lehet hisztizni és nyavalyogni, de még a tanácsosok is vannak annyira agyasok, hogy az értelmes dolgokat nem akadályozzák (nagyon).

Jakec tartózkodása kicsit butus és mű, de az ő helyzetében, ezt kell tegye.
MPP-ék összeszedték az összes haverjukat (mind a 16-ot) és "feszengenek", de még ők is megérthetőek.

Kissé szokatlan még, hogy a padlógázas "mindent-nyírjunk-ki-ami-nem-a-mi-ötletünk" hozzáállás kezd kimenni divatból, de őszintén mondom, hogy jól esik és jót tesz a városnak...
avatar
Atyafi
2013-07-15 11:35:15
tűnődés
Vajon volt-e elég információjuk a tanácsos uraknak a kérdéses beruházásokról? Kérték-e mindannyian és egyenként ezeket az információkat és felkészültek-e igazán a dolgok elbírálására? Remélem nem csak szavazógépként ültek ott és felsőbb utasításra követték el tetteiket, kis egyéni érdekeik szerint, esetleg nemtörődömségből vagy félelemből. Sajnos már bebizonyosodott néhányszor, hogy sokan, "városatyaként", gyerekmódra játszanak a saját és egy egész város gyermekeinek a jövőjével. Remélem, hogy most tévedek, mert ha nem, akkor megint maradhatunk a következémények közös viselésével - ahogy a Csereháti ügyletek után is - és a folyamatosan szűkülő életterünkkel, miközben most elnézzük, hogy néhányan a halhatatlanságuk káprázatában, lehet h eljátszák a közös boldogulást, az életteret, a jövőt. Ez történhet, ha a döntéshozók, a haszontól elvakult, lelketlen egyének kezébe engedik át az irányítást. Talán egyszer megkérdik a döntéshozókat, pl. az uh.ro?, hogyan és miért így döntöttek?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."