Kultúra » Színház

Székely, de nem humor

A góbé mentalitást tömören közvetítő Tamási Áron novellából mutat be vidám tragédiát a Tomcsa Sándor színház.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

fotó: Csedő Attila
fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. március 03., 18:20
0 hozzászólás. 

Először visz színre Tamási Áron művet a Tomcsa Sándor Színház.

„Mi, Csurulya Csongorral évek óta gondolkozunk azon, hogy a szívünkhöz nemcsak földrajzilag a legközelebb eső, legismertebb írónkat elővegyük" – mondta hétfői sajtótájékoztatóján az évad ötödik premierje kapcsán Nagy Pál, színházigazgató.

Hozzátette, a Rendes feltámadás című előadás létrehozásánál szempont volt, hogy a színház végre eleget tegyen saját elvárásának, és egy könnyen utaztatható, vidéken is játszható darabot kreáljon.

A Tamási mű előadásának több akadálya is volt, többek között, hogy a társulat túl fiatal, és a székely író novelláiban „nem ritka a szépkorában levő idős szereplő" – tudtuk meg Csurulya Csongor, rendezőtől.

Rendes Feltámadás a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában

A rendező elmondta továbbá, hogy műsorpolitikai szempontból is botorság lett volna, ha a sepsiszentgyörgyi színház remek Tamási-sorozata után közvetlenül jönnek elő az ötlettel.

Pörög a fanyar gondolkodás

A fiatal, alacsony létszámú társulatban most sem találtak megfelelő karakterű színészt, ezért a Csíki Játékszíntől "kölcsönözték" Fülöp Zoltánt, akit a négy évvel ezelőtti Ahogy tetszik című előadásból már ismerhet az udvarhelyi közönség.

A színész kiválasztásánál az életkor és a személyiségjegyek mellett figyelembe vették, hogy a közönségnek ismerős legyen, a társulat pedig amellett, hogy jól együtt tud dolgozni vele, tanulhasson is tőle.

Az Énekes Ferencet megformáló színésznek élményt jelent egy ilyen fiatalos, pörgős társasággal együtt dolgozni úgy, hogy jóval nehezebb infrastrukturális körülmények állnak rendelkezésre, mint a saját társulatában – fogalmazta meg Fülöp Zoltán.

Rendes Feltámadás a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásában

És, hogy miért nem egy készen megírt Tamási-drámát választottak, arra az a válasz, hogy a rendező-dramaturg meglátása szerint ez a nagyon modern novella sűríti magába legjobban a székely mentalitást. Na, nem a humort, hanem azt a jellegzetesen székely, fanyar gondolkodásmódot, amelyet talán Székelyföldön kívül nem is, vagy csak nagy erőfeszítések árán ért meg a közönség.

A Rendes feltámadást ebben az évadban háromszor láthatja a közönség, március 6-án és 7-én 7 órától a felnőtt (a Tomcsa Sándor bemutató-, illetve Nyirő József bérlettel rendelkezőket) bérleteseket, 13-án pedig kifejezetten a középiskolásokat, főleg a végzősöket várják.

Annak sem kell elkeserednie, aki idén tavasszal lemarad, ősszel ismét előadják a darabot. A Rendes feltámadás után az Oidipusz király című drámára kezdi meg a felkészülést a társulat, amelyet a neves román rendező, Sorin Militaru állít majd színpadra. Nagy Pál reményei szerint a táncműhelyben is rendeződnek addig annyira a dolgok, hogy együtt tudjanak működni, akárcsak a néhány évvel ezelőtti Electrában.


Rendes feltámadás


Énekes: Fülöp Zoltán m. v

Péter, Énekes fia: Nagy Csongor

Demeter, a falu intézője: Dunkler Róbert

Anka: Jakab Orsolya

Terge, Péter volt katonatársa: Szűcs-Olcsváry Gellért

Márika, Anka nevelőanyja: Vidovenyecz Edina


Mozgás, hang: Lőrincz József

Fény: Tóásó István

Ügyelő: Ozsváth Jenő

Díszlet/jelmez: Bíró Boglárka, m. v.

Rendező: Csurulya Csongor



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."