Kultúra » Színház

A boldogságkeresés mulatságos buktatói

Talán neked is görbe tükröt tart csütörtökön az idei év első nagyszínpadi előadása. Háztűznézőben a színháznál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

A szerelemkeresés próbája fotó: Demeter Kata, Szűcs-Olcsváry Gellért
A szerelemkeresés próbája fotó: Demeter Kata, Szűcs-Olcsváry Gellért
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. február 24., 16:20
0 hozzászólás. 

Újabb kitűnő közös munkafolyamatot tud maga mögött Zakariás Zalán, rendező és a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor színház társulata – jelentették be hétfői sajtótájékoztatójukon.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház rendezője és művészeti vezetője, nem első ízben dolgozik az udvarhelyi színészekkel ugyanis, a Mesél a bécsi erdő, És a csellóval mi legyen? című produkciókon kívül, a Portugál című kortárs drámát is együtt kivitelezték. Mostani közös munkájuk Gogol Háztűznézőjét öltöztette új köntösbe, ami a 19. századi orosz irodalom egyik klasszikusa.

Háztűznéző

Ez a felhőtlen komédia a szórakoztatás mellett olyan fontos egyéni és társadalmi problémákat feszeget, mint párunk és boldogságunk keresése.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol színműve örökzöld, hiszen az egyéni boldogságunk, az egymásra találás öröme, és a valakihez való elköteleződés közötti dilemma nem veszti aktualitását. A két felvonásos darabnak maga Gogol azt a műfaji meghatározást adja, hogy „egészen valószínűtlen eset", ami arra enged következtetni, hogy sokkal többet várhatunk egy hétköznapi párkeresés történeténél.

Európaibbá vált az udvarhelyi színház

A rendező mellett Csurulya Csongor művészeti vezető, Nagy Pál, igazgató, valamint Demeter Kata, dramaturg szolgált információkkal. A darabban a társulat szinte minden színésze játszik majd.

A baróti származású rendező elmondása szerint utolsó közös munkájuk óta a társulat sokkal „európaibbá vált". Dicsérte önzetlen munkamoráljukat, ami plusz motivációt nyújtott számára, hogy még szebbé varázsolja a darabot, ugyanakkor elmondta, hogy a mű, tétje és üzenete révén kölcsönösen motiválta a színészi gárdát, hogy minél magasabbra tegyék a lécet, illetve hogy előhúzzák magukból rejtett gyermeki énjüket.

Háztűznéző

A rendező nagyra értékelte Csíki Csaba jelmez- és díszlettervező munkáját, továbbá köszönetet mondott Demeter Katának is fáradozásaiért. Zakariás Zalán szerint, bár ő akarva- akaratlanul a fiatalabb generációnak csinálja a színházat, Gogol komédiája igencsak széles korhatári skálán nyújt majd szórakozási lehetőséget az udvarhelyi színházkedvelőknek.

Csurulya zárásként hozzáfűzte, hogy az előadás sok humorral lesz tálalva, az évadon belüli hangulat egyensúlyának megtartásának érdekében.

A bemutató előadás február 26-án 19 órai kezdettel tekinthető meg, a bérletesek közül a Tomcsa Sándor bemutatóbérlettel rendelkezőket várják. Jegyvásárlásról, -foglalásról itt tájékozódhat.

SZEREPLŐK:

Agafja Tyihonovna: Mezei Gabriella, Arina Pantyelejmonovna: Fincziski Andrea, Fjokla Ivanovna: László Kata, Padkaljószin: Antal D. Csaba, Kacskarjov: Barabás Árpád, Tojasov, Iván Pávlovics: Dunkler Róbert, Anyucskin, Nyikanor Ivánovics: Szűcs-Olcsváry Gellért, Zsevakin, Baltazár Baltazárovics: Nagy Csongor Zsolt, Dunyaska: Márton Réka, Firma: Jakab Orsolya, Sztyepan: Tóth Árpád


Díszlet/Jelmez: Csiki Csaba m.v.
Rendező: Zakariás Zalán m.v.
Koreográfus: Lőrincz József
Dramaturg: Demeter Kata
Fény: Toásó István
Hang: Lőrincz József
Ügyelő: Máthé Miklós Mónika



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."