Kultúra » Színház

A Kakuk Marcival jön a Csíki Játékszín

Péntek estére ne csinálj programot, mert sokat kacaghatsz a színházban. Bohóság lesz két részben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

kakukmarci1
Fotó: Csíki Játékszín
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 02., 12:09
0 hozzászólás. 

November 6-án, pénteken 19 órától láthatja a székelyudvarhelyi közönség a Csíki Játékszín 2014/2015-ös évadának közönségdíjas előadását, a Tersánszky Józsi Jenő regényéből (színpadra alkalmazta Örkény István) készült Kakuk Marci című előadást, mely műfaja szerint bohóság két részben, rendezője Parászka Miklós, főszereplője Puskás László.

Az előadást a Tomcsa Sándor Színház Méhes György bérletes nézői tekinthetik meg, a fennmaradó helyekre jegyeket lehet váltani a jegypénztárban hétköznaponként 11-14 óra között a színház jegypénztárában személyesen vagy a 0266 212 131-es telefonszámon.

Amit a mellőzöttek látnak

Tersánszky sok száz oldalas regényfolyama egy nézőpont kiteljesítését igyekszik megvalósítani: láttatni akarja a világot alulnézetből, a számkivetettek, leírtak, mellőzöttek és üldözöttek szemszögéből. A szerző által teremtett sajátos, plasztikusan expresszív és provokatív nyelvi közeg egyszerre adja az autentikusság érzetét és az aktualizálás lehetőségét. Örkény nem véletlenül írja a cím alá, hogy „történik bármikor". Jelenkori társadalmunk a vagyoni különbségek brutális távolodását, az intellektuális és morális hanyatlás traumáját szenvedi el.

A túlélési játszmák sajátos helyzeteket teremtenek, az ösztönös és érzelmi megnyilvánulások sajátos formákat mutatnak. A romantikusan fordulatos Kakuk Marci történetek nyers, groteszk képet mutatnak az emberi körülmények által meghatározott természetéről. Ezt a népmesei figurát kitalálója, Tersánszky és őt követve Örkény különleges, egyensúlyteremtő képességgel ruházta fel.

Íme az erkölcs akrobatája

A legreménytelenebb helyzetben, a legmostohább környezetben is gondolkodik, mérlegel, berendezi maga körül a világot, egyességeket köt, mértéket tart, mindig kimászik a veremből. Kakuk Marci az erkölcs akrobatája. Folyamatosan a végzetes zuhanás veszélyében él, de az utolsó pillanatban jó érzékkel, okos számítással elkapja a kínálkozó kapaszkodót.

A lesüllyedtek, a mélyben botorkálók világában Kakuk Marci a reményt képviseli. Az Édes Anna és az Éjjeli menedékhely után a Kakuk Marci a túlélés képességének elveszthetetlenségét ígérve tárja elénk a társadalom aljára szorítottak világát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."