Kultúra » Színház

A Pletyka kozmológiája, avagy sznobizmus a nappaliban

Kozma Attila vitte el az előadást, de a többiek is jól alakították a pletykálkodó amerikai sznobokat. Ha még lesz, nézd meg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

pletyka2
Fotók: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. január 13., 14:44
0 hozzászólás. 

Négy férfi és négy nő, vagyis négy házaspár gyűlnek össze a partira, ami még el sem kezdődik, máris baj van: a házigazdát valami baleset éri, s az érkező házaspárok ezt mind másképp tudják meg és más következtetéseket is vonnak le belőle. Kicsit morbid krimihangulata van az egésznek, aztán mégis eligazodunk. A Lendvai Zoltán által rendezett előadás díszlete (Kubanek László munkája) tulajdonképpen egy nappali egy bárszekrénnyel, illetve egy oldallépcsővel – fent, a galérián nyílik két ajtó, azon belül titokzatos dolgok történnek.

pletyka1Ahogy a sznobok világában lenni szokott, az összevissza hazudozás, a kétértelmű utalások, mondatok, a félreértések vezetnek a bonyodalmakhoz – azt gondolhatja egyik-másik, a színen feltűnő szereplő, hogy valami gyilkosságféle történt ebben a szép lakásban, holott szó sincs erről. Ken Bevans (Szűcs-Olcsváry Gellért) nagyothalló figurája jó nagyot hozzátesz ehhez, akárcsak felesége, a szintén mindent „összekutyuló" Chris Bevans (Vidovenyecz Edina).

pletyka5Hőseink – és ismerőseik – a felső tízezerből is igyekszenek kiemelkedni, hiszen egyik illusztris vendégük maga Glenn Cooper (Tóth Árpád), aki indul a szenátori választásokon. Igaz, csak a helyi „szakaszon" – ettől a karakter még úgy el van szállva magától, mintha az Egyesült Államok következő elnöki tisztségét akarná betölteni. Cookie Cusack (László Kata) és Claire Cummings (Márton Réka) tipikus sznobfeleségek, akiknek nem kell a szomszédba menniük egy kis pletykálkodásért. A félreértés-sorozat végül odáig fajul, hogy egy rendőr vet véget a házibulinak a nappaliban és az eddig notóriusan hazudozók arra kényszerülnek, hogy még jobban hazudozzanak.

pletyka3A Lenny Cummings-t alakító Kozma Attila (a Csíki Játékszín művésze, vendégszereplő) a rendőrnek előadott nagymonológja a darab és az előadás csúcspontja – a házigazdát eljátszva kipofázza magát és a társaságot a bajból. Élmény nézni Kozma játékát ezekben a percekben még akkor is, ha a figura beszédmódja korábban nem mindenütt teszi érthetővé a szöveget. Az ősszel a színházhoz szerződött Pál Attilán (ő a rendőrőrmestert alakítja) érződik egyfajta kezdő színészi bizonytalanság, ez a Tótékban is így volt, amiben a papot alakította.

Az előadás másik kiemelkedő alakítása Barabás Árpád (Ernie Cusack) nevéhez fűződik, a színész ezt a szerepét is kiválóan formálta meg – nem fogja vissza magát, egy-egy mondat végén egy vastag bazmeg is eldurran, de mit szépítsük, a mindennapi magyar nyelv egyik kötőszaváról van szó. Olykor Woody Allen-i figurát idéz – egyébként a darab világa nem állt távol a híres filmrendező által megírt és megfilmesített történetekétől.

pletyka4A Cassie Coopert alakító Mezei Gabriella jelenete a vécébe ejtett életkristállyal is nagyon valóságszerű, mert időtlen idők óta állandóan vannak köztünk olyan figurák, akik elsősorban abban hisznek, hogy az ő gyógyító kristályaik a világ elpusztulása után is fennmaradnak. De a kicsalogatott és megsimogatott, harmónia-pelenkába ágyazott energiáik biztosan.

A Pletyka a világ végéig biztosan nem, de néhány hónapig fennmarad a Tomcsa Sándor Színház repertoárján. Nem árt jól odafigyelni a párbeszédekre, mert ha értjük, akkor nevetni is jobban tudunk. Volt kétszer telt ház belőle, nagy-nagy nevetések, sajnos a januári előadások (péntekre is volt egy beütemezve) egyelőre elmaradnak, mert több színész is idénybetegségben szenved.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."