Kultúra » Színház

Szentivánéji álomra hív a színház

Felnőtt a rendező és a Tomcsa Sándor Színház társulata Shakespeare Szentivánéji álmához? A csütörtöki bemutatón kiderül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Helyi és meghívott színészeket láthat a közönség Shakespeare darabjában. Fotók: Balázs Attila
Helyi és meghívott színészeket láthat a közönség Shakespeare darabjában. Fotók: Balázs Attila
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. október 04., 16:59
0 hozzászólás. 

William Shakespeare fantáziavilágába kalauzol a Tomcsa Sándor Színház legújabb produkciója: a valóságtól leginkább elrugaszkodott, mesés darabban a társulat minden mozogni tudó tagja szerepel, sőt, a szereplőgárda más városok színművészeivel és gyerekekkel is kiegészül.

A Szentivánéji álom rendezője Zakariás Zalán, az ő nevéhez fűződik az évad első darabja, a Roberto Zucco színre vitele is. A fiatal rendező részvételével tartottak sajtótájékoztatót kedden a színház vezetői.

Most értek meg Shakespeare-re

Rövid, de intenzív, kísérletezésekkel teli próbaidőszak előzte meg a Szentivánéji álom megszületését. A székelyudvarhelyi színtársulat eljutott egy olyan szintre, amikor már nagy, testes szövegek kellenek a további fejlődéshez, éréshez – fogalmazott Csurulya Csongor művészeti vezető, aki szerint Shakespeare darabjai tökéletesek erre a célra.

A legnagyobb drámaíró egyik legjátszottabb darabjára esett a választás, a rendezőnek ez az első komolyabb találkozása Shakespeare műveivel. Zakariás Zalán most látta elérkezettnek a pillanatot arra, hogy megbirkózzon egy ilyen kihívással, eddig nem érezte eléggé felkészültnek, tapasztaltnak magát Shakespeare drámáihoz.

SzentivanejiAlom BalazsAttila

A sajtótájékoztatón elmondta, mindig is úgy gondolta, hogy az első dráma, amit tőle rendez, a Szentivánéji álom kell, hogy legyen, mivel az a szerző legszemélyesebb, leginkább a fantázián alapuló alkotása. A szándék jó fogadtatásra talált a székelyudvarhelyi társulat körében: a rendelkezésükre álló rövid idő alatt mindenben igyekeztek együttműködni, „minden hülyeségben" benne voltak, amit a rendező a próbák alatt kitalált. Kölcsönös bizalommal, egymást folyamatos kihívások elé állítva vitték feljebb és feljebb a színvonalat – a végeredmény pedig egy olyan vígjáték, amely túlmutat műfaji sajátosságain, és minden nézőtípus számára többletet nyújt.

Zakariás úgy érzi, a darab hátteréről, üzenetéről (a különféle erőkről, energiákról, amelyek befolyásolják az emberek életét, a transzcendenciáról) külön előadást lehetne tartani.

Színészgyerekek a színpadon

A Szent Iván-éj az év legrövidebb éjszakája, a nyári napforduló éjjele. Misztikus időszak ez, a hiedelmek szerint varázslatos lények lepik el ilyenkor a világot. A mű Athénban és egy közeli erdőben játszódik, ahol a királyi pár, tündérek, polgári ifjú szerelmesek és athéni kézművesek keverednek össze egy bolondos éjszaka játékos bonyodalmaiban.

Shakespeare darabja sokszereplős, ezért a teljes társulaton kívül még négy vendégművészt kellett beszervezni: Dávid Péter, Kozma Attila és Mihály Szilárd színészek, illetve Sinka Ignác nem ismeretlenek a székelyudvarhelyi közönség előtt. Rajtuk kívül Szűcs-Olcsváry Gellért fia, Zete és Zakariás Zalán kisfia, Benedek is feltűnik a színpadon. A díszletért, jelmezért Csiki Csaba felel, akinek munkáját már a Fekete tej című darabban is láthatta a közönség.

SzentivanejiAlom BalazsAttila2

Zakariás különös elismeréssel beszélt a pukkokat alakító csapatról (Szűcs-Olcsváry Gellért, Márton Réka, Pál-Varga Márta, P. Fincziski Andrea, László Kata, Zakariás Benedek), akiknek a jelmezük miatt nem látható az arcuk a darabban. „Ha a színésznek eltakarod az arcát, hiányérzete van a színpadon" – fogalmazott. Úgy véli, egy ilyen szerep megformálása csakis különleges szakmai alázat és önfeláldozás árán lehetséges.

A színház vezetősége szerint a mostanában főként kortárs darabokat játszó társulat számára szó szerint is átváltozás lesz a klasszikus vígjáték. Aki kíváncsi a végeredményre, október 6-án, csütörtökön este hét órakor a bemutatón vagy 7-én, pénteken este Nyirő József felnőttbérlettel tekintheti meg a darabot. A bérletes előadásokra a fennmaradó helyek függvényében jegyek is válthatók, a színház elérhetőségein.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."