Kultúra » Zene

5+1 dal 1956-ról

Ötvenhat éve volt ötvenhat. Szabadság, pesti srácok, tankok, két hét alatt szinte megváltozott a világ. Dalok is őrzik emlékét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

otvenhat
1956 október 23-án is énekelve vonultak az egyetemisták
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 25., 13:59
3 hozzászólás. 

Az 1956 őszi magyar forradalomról annyit írtak, hogy nehéz lenne azt túlszárnyalni. Szoktak beszélgetni is róla, főleg politikusok a megemlékezéseken, ilyenkor szokott sírva kacaghatnékunk lenni. Szóval ne sírjunk, ne kacagjunk, inkább hallgassunk meg néhány szép dalt. Mint bizonyára tudjuk, a szabadság egy nagyon híres dal, s a kottáját nem láttuk sohasem.

5. Elvis Presley: Peace in the Valley

Induljunk rögtön az események utáni időkből. A rock and roll királya 1957 január 6-án (is) fellépett az Ed Sullivan showban, ott énekelte el a Béke a völgyben című dalt – mint tudjuk, nem avatkozott be senki a magyarországi eseményekbe, de az emigránsokat segítették. Elvis ezzel a dallal buzdította a világot adakozásra. Napjainkban Budapesten egy tér őrzi a nevét.

4. Varga Miklós: Mennyből az angyal

Márai Sándor megrázó erejű verse Jenei Szilveszter által megzenésítve, előadja Varga Miklós. Maga a vers olvasva is akkorát üt, hogy beleremegsz, de megzenésítve, ezzel az énekhanggal talán még hatásosabb. „Más lóg a fán, nem cukorkák."

3. Beatrice: Corvin köz

Nagy Feró és a Beatrice mindig kimondta azt, ami a szívén volt, mindig markáns véleménye volt és van arról, ami történt vagy történik. Feró a maga módján állít emléket a hős Corvin-közi srácoknak, akiknek nem volt kunszt szembeszállni az orosz tankokkal.

2. East (Keresztes Ildikó és Takáts Tamás): 56

Egy huszonkét évvel ezelőtti koncertfelvétel az akkori Sportarénából, Keresztes Ildi és Takáts Tamás énekelnek egy East-szerzeményt, ami még a nyolcvanas évek végén, a Kádár-éra végnapjaiban született. Az ötvenhatos események megéneklése utólag – elhangzik benne az is, hogy Európa mélyen hallgatott.

1. Cseh Tamás: Corvin köziek

Számomra a legszívbemarkolóbb ötvenhatos dal a Cseh Tamás-Bereményi Géza szerzőpáros száma – mert annyira jó értelemben hétköznapi a szövege, annyira valóságos, hogy magad előtt látod az ötvenhatos pesti utcát a Corvin-közi srácokkal. „Tűzben és rongyokban, árván és boldogan" álltak ott és nem mozdultak, a Corvin-közben, az azóta hírhedtté vált nyolcadik kerületben.

Bérházak udvarán, szűk utcák oldalán ömlött ki az ifjúi vér szívükből, s ott estek el ők, a Petőfi által megálmodott harcnak a mezején, az utca kövezetén, amit Corvin-köznek hívnak. Ott dobtak rájuk klórmeszet, s később földet a köztemetőben, jeltelen sírokban. Húszévesen, tizennyolc évesen, tizenöt évesen.

+ 1 Presser Gábor: Szabadságdal

Nem szigorúan véve ötvenhatos dal, de mivel akkor is a szabadság volt a tét, ezt a dal egyszerűen kihagyhatatlan egy ilyen felsorolásból. Mert a szabadság egy nagyon édes dal, ami megszédít, megcsal, de szeretem...

A lista természetesen szubjekítv, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe 1956-ról?



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2015-10-23 12:56:44
Ákos - 1956 is ide kívánkozik szerintem!
avatar
jutacs
2015-10-23 13:46:04
Ákos az utóbbi 100 év leggerinctelenebb énekese.
Ő a magyar Pâunescu
avatar
szerintemNem
2017-10-23 16:22:54
Koncz Zsuzsa - A Kárpáthyék lánya

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."