Kultúra » Zene

5+1 dal a magyar borról

Borivás mellett néha dalra fakad a magyar. Viccesen, szomorúan, keserédesen. Így van ez ma is, a kannásborok idején.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

borozasrol
Legalizáld, legalizáld! A borból a minőséget legalizáld!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 18., 16:04
0 hozzászólás. 

A borivásról szóló dalolás, verselés nagyon régre nyúlik vissza: már az ókori görögök, rómaiak is költöttek és énekeltek a borivás mellett, hiszen ők is tudták, hogy ez valami jó dolog. A magyar irodalomban is nagy népszerűségnek örvendett a bordal, elég, ha csak Balassi Bálint Borivóknak való vagy Csokonai Vitéz Mihály Szerelemdal a csikóbőrös kulacshoz című alapmunkáira, netán a Himnusz szerzőjének, Kölcsey Ferencnek a Bordalára gondolunk.

A huszonegyedik század elejének magyar pop-rockkultúrája viszont merőben másról szól, mint például Balassi Bálint kora: a rokokó és a rock között van némi stílusjegybeli különbség.

Akkoriban nem volt kannásbor, ma van, de erre nem ragasztják halálos kimenetelű autóbalesetek elriasztó képeit, mint a cigaretta esetében. De néha a kannásborról szól a dal és az élet, néha meg a sörről vagy a pálinkáról. Na jó, vannak kitűnő magyar borok is, s ezekről is szól egy-egy fohász, illetve (bor)dal.

A legjobb lesz, ha most töltesz magadnak egy pohár bort és leülsz zenét hallgatni.

5. Irigy Hónaljmirigy: Borból jó a kannás

Az IHM odacsap Ákosnak, mégpedig cukrozott kannásborral – mint tudjuk, a bőséges küldetéstudattal megáldott költő-énekes-messiás nagy borász hírében (is) áll, s erre Mirigyék egy Bonanza Banzai-alapra hangolva utalnak.

A klippben megjelenik a borászok magyarországi keresztapja is, mintegy jelezve azt, ami nálunk is van: az emberek egy része általában azt szereti, amit a keresztapák kínálnak neki. S hogy ez a zenére is érvényes, arra is mérget vehetünk. Vagy kannásbor-tablettát.

4. Szájzár: Kannásbor

Ha már a kannásborról szó esett, akkor tegyünk melléje egy olyan zenekart, aminek a „minősége" hasonló a kannásboréhoz: a Szájzár zenekar alig három évig, 2008 és 2011 között létezett s egyik kreálmánya a Kannásbor című művészeti alkotás. Valószínűnek tartom, hogy a dal kannásbor fogyasztása közepette születhetett.

Tinédzserek és megroggyant, idült alkoholisták kedvenc itala, s a múltkori válogatásunkban említett Aljas Kúszóbab zenekar is tol egy hasonló, minden szinten hasonló művészeti stílusjegyekkel és kannásborral bőven megfűszerezett szerzeményt, Hawaii kannásbor címmel.

3. Amorf Ördögök: Együgyű bordal

Az Amorf Ördögök együttesben énekelt régebb a jövő héten nálunk koncertező Péterfy Bori is – a vicces „kacatpopot" játszó csapatnak nem az Együgyű bordal a leghíresebb száma, de nagyon kellemes és érdekes. Kellemes reggae-s alap, szövegsziporkák boros hangulatban. Ilyen egy jó bordal a huszonegyedik század elejéről, ide fejlődtünk Balassin keresztül az ókori görögöktől.

2. Quimby: Kaviár és bor

„Érzelmeink birtokában / Az élet elsodor / Mi vagyunk a birtokában / Mint palackban a bor." – jó sorok, igaz? A Quimby először a Diligramm (1997) című lemezére vette fel az eredeti verziót, de a zenekar fennálásának tizenötödik évfordulójára kiadott Family Tugedör (2006) válogatáslemezre is került egy másik verzió, két héttel ezelőtti udvarhelyi koncertjük setlistjén ez nem volt rajta. Eléggé komor, elszállós "kvimbiszám", a csajoknak nem biztos, hogy bejön. Mert a bor mellett róluk szól és nem feltétlenül pozitív értelemben.

1. Firkin: Borfohász

A Firkin ezzel a dallal csap bele a koncertekbe (az intro után) mostanában – egyfelől a hangulathoz nékülözhetetlen borivásra, másrészt ugrálásra késztetve közönségét. "Idd a bort az angyalát, / Mert lelked ettől újra lát! / Minden korty egy új világ, / Egy új életre áldomás!" – üvölti Marthy Barni a zenekar élén és a legutóbbi, Igyunk pálinkát! (2012) című lemez elején is. Szóval aki szereti az ír zenét és a bort, most igyon egy korty bort.

+ 1 Belga: Boros

Ebben minden benne van, amit a mai magyar borászatról tudni érdemes: szőlőfajták, termelők, jó és rossz szokások – a Belga mindig tudja, hogy mitől és hol döglik a légy. A srácoknak nem fizettek a borászok, ezt elmondják ebben az interjúban, s ha hinni lehet nekik, akkor először őket kérték fel a pálinkát népszerűsítő dal megírására is, s mután nem vállalták, akkor jött képbe a Magna Cum Laude.

„Igyál fröccsöt nyáron, de ebbe a borba / ne tegyél semmit, ebbe nem kell a szóda / de botrány, hogy nem tér ki a Btk. arra, / hogy emberiség elleni bűntett a vbk." – ha mindenki betartaná ezeket a jótanácsokat, amiket a srácok elmondanak ebben a több mint öt percben, akkor egyrészt a kannásbor is eltűnne Magyarországról, másrészt mindenki vidám lenne az egykor legvidámabb barakk mostani területén.

Na, ezt kéne legalizálni még a minőségi mellett... Minőségi, vicces népzenei feldolgozás is született a dalból, mégpedig a Tárkány Művek előadásában.

A lista természetesen szubjekítv, de te alább kiegészítheted kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a borról? És a kannásborról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."