Kultúra » Zene

Orfüggőség a tóparton

Naná, hogy még mindig ez a legjobb fesztivál. Igaz, máshová már nem is megyek. Zsákmányállat(a) lettem.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

paso
És igen, gyereket is lehet vinni nyugodtan erre a fesztiválra!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 24., 15:55
0 hozzászólás. 

Nem titok, hogy jó néhány éve a Fishing on Orfű fesztivál lett a kedvencem, de mostanában már úgy vagyok vele, mint anyám egykori tanítványa, aki azt mondta róla, hogy ő a kedvenc tanítónénije. Valahogy így: nem nagyon járok más fesztiválra (már) és tanítónéni is általában csak egy van, jelzett esetben tényleg egyről volt szó.

Június 17. és 21. között immár nyolcadik alkalommal ment a fesztivál a Pécs melletti Orfűn, jómagam a hetediket könyvelhettem el. Emellett persze még sok mindent, hiszen minden fesztiválon van, ami ismétlődik – ilyen például a tóparti kocsmáros mosolyogva elmondott „Boldog újévet kívánok!" mondata – , illetve van olyan, ami egyszeri és megismételhetetlen. Számunkra ilyen volt a Szűcsinger-fröccstúra, az Esti Kornél koncertje vagy az, hogy a 30Y, majd másnap az Anna & the Barbies elállította az esőt.

Boldogság, te kurva

Már a szerdai, nulladik napon olyan volt a kínálat, hogy nem győztünk futkorászni a két nagyszínpad között – a legnagyobb színpadot egyébként át kellett nevezni, mert hetekkel a fesztivál előtt az egyik főtámogató (róla volt elnevezve) visszalépett.

szabobalazsbandajaA szervezők nagyon okosan nem saját maguk adtak nevet, hanem a résztvevőket kérték meg, hogy szavazzanak meg egy dalcímet a fesztiválon fellépő együttesek szerzeményeiből színpadnévnek. A Facebook-os szavazást az Esti Kornél együttes Boldogság, te kurva című dalcíme nyerte, így ez díszelgett a színpad felett, ahol Szabó Balázs és bandája csapott a húrok közé még szerdán, majd a Heaven Street Seven adta egyik legutolsó koncertjét. Itt lépett fel a tavaly óta évente néhány koncertre újból összeállt Kispál és a Borz, ezúttal az 1995 és 1998 közötti lemezek dalaiból válogattak, ám nem maradhatott ki most sem a zenekar egyik leghíresebb, a jelzett korszaknál korábban keletkezett száma. Miért is? Itt a válasz:

Lezárónak abszolút jó választás volt a Pál Utcai Fiúk, mint a Kispál egyik „testvérzenekara", hiszen a két együttes munkássága évekre, évtizedekre megszabta a magyar alternatív rockzene irányvonalát.

Fröccs és irodalom(történet)

Másnap volt szerencsénk túrázni, mégpedig fröccstúrázni és nem is akárkikkel: Szűcs Krisztián (HS7) és Szálinger Balázs író, költő közös, Udvarhelyen is bemutatott Szűcsinger című, a kettejük munkásságát elegyítő műsort finom rozé- és olaszrizling-fröccsök kíséretében hallgathattuk-nézhettük végig, körbejárva a tavat. A program belassult a végére kicsit, de ez csak annak volt köszönhető, hogy a zalaegerszegi író nem tudta megállni, hogy bele ne ugorjon a tóba egyet hűsülni a negyven fokban, s társának sem kellett kétszer mondani. Az irodalomtörténeti órával és zenetörténeti utalásokkal fűszerezett produkció egy tóparti étterem padjain ért véget.

szucsingerAznap „poposabbra" vették a figurát a nagyszínpadokon, ám itt lépett fel a Fekete Város nevű formáció is, soraiban Lovasi Andrással, Kálocz Tamással (ők a fesztivál főszervezői), illetve Pálinkás Tamással (Isten Háta mögött) és Nagy Dáviddal (Óriás, Quimby). Nevéhez híven meglehetősen „fekete" a zene, amibe itt tudsz belehallgatni. Kissé talán Foo Fighters-es, illetve grunge-os fílingje van. Az orfűi fesztiválon először mutatták be élőben a Térkép sehova című debütáló lemezüket.

Ugyanaznap nagy menet volt a Punnany Massif-on is, főleg akkor, amikor az előttük fellépő Intim Torna Illegál is visszatért és együtt nyomták el a ma már magyar fesztiválhimnusznak számító Élvezd-et. A hangminőség nem mindig a legjobb, de a hangulatot visszaadja.

A hiphopos vonal előtt és közben (a Belga szintén aznapi koncertjét itt teljes egészében meg lehet nézni) kíváncsiak voltunk az olyan egyedi produkciókra, mint a Hollywoodoo vagy a Jazzékiel is. Utóbbiak produkciójáról mindent elmond az a részeg bekiabálás, ami a koncert közben, kezdés után kb. félórával hangzott el két szám között: „Fiúk, először látlak benneteket, de KURVÁRA FASZA zenét csináltok!"

És a Kutya megvacsorázott...

Nyilván, hogy nemcsak koncert van egy magára valamit adó fesztiválon. A Fishingen rengeteg off-program is van/volt, pl. sport, de idén határozottan jobb volt a kajafelhozatal, nem beszélve a borokról és a tavaly kialakított Borfaluról. Utóbbiban üldögélve és nemes borokat szürcsölgetve, közben Palya Beát vagy Petruska Andrást hallgatva egyik legkedvesebb szórakozásunk lett.

estikornelPénteken azért belevert az eső rendesen a fesztiválba, de ez sem tántoríthatott el attól, hogy megnézzük az Esti Kornélt, ami ugyan nem a daláról elnevezett nagyszínpadon, hanem a PTE-n lépett fel, koncertjük lehengerlő volt. A PASO-t így is végig lehetett, sőt kellett ugrálni az esőben, amit Beck Zoltán, a 30Y énekese „állított el" aznap, másnap a Budapest Bár után fellépő Pásztor Annának jutott ez a feladat, így a szombati nap sem került veszélybe az esőt illetőleg.

Ekkor is, mint addig, a hatezer ember kényelmesen elfért. Azt azért tudni kell, hogy a fesztivál összes belépőjét eladták már márciusban és nem kívántak még többet értékesíteni, csak azért, hogy harapjanak. S ez így is van rendjén, ettől marad barátságos és kedves a FOO.

akutyavacsorajaNo meg attól, hogy A Kutya vacsorája hagyományosan vasárnap hajnalban lezárja a koncerteket. Előtte nem bírtuk kihagyni a Kiscsillagot és a Hiperkarmát sem, hisz nagyon nem felejtős ez utóbbi zenekar sem, a sok probléma ellenére sem.

Ezen a fesztiválon tért vissza a majd tíz éve nem koncertezett csapat, az Amorf Ördögök, akikre nagyon sokan voltak kíváncsiak. Búcsúzott az Isten Háta Mögött és (félig-meddig, mert még néhány koncert van) a Heaven Street Seven is. Erre a fesztiválra épült meg a pécsi focinak emléket állító, rendkívül design-os PMFC Színpad, ami remélhetőleg ott áll majd a következő fesztiválokon is.

Ott maradnak a kempingből is látható tavak, a jófej emberek, a mindig megújuló rock and roll – elég, ha csak a Middlemist Red együttes muzsikájára, vagy a napfelkeltében bulizókra gondolunk.

És akkor ott maradunk mi is egy kicsit. Orfüggőkként.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."