Lyukasóra » Rendezvények

A gimisek megvívták harcukat

Kúszás, limbó és egy rakás újonc: az Éhezők Viadala volt az alap a gólyaszezon nyitányán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
ovohely

Te le mersz-e menni a sötétbe?

VéR-el írt történelem a városháza pincéjében. Ilyen...
fotók: Dávid Anna Júlia drónfotók: Egyed Ufó Zoltán

Tömegfutás: bennünk van az X!

Ezerötszázan táncoltak, majd futottak gyorsabban, mint...
Izgalmas hétvége elé nézünk.

Tudjuk, mit csinálhatsz hétvégén

Érdemes kihasználni az évadzáró meleget.

GimiGolyabal2014
Fotók: Tornai Szilárd
szerkesztoÍRTA: BARABÁS EMŐKE
2014. október 20., 15:41
3 hozzászólás. 

Már a kapunyitás utáni percekben érezni lehetett, hogy hatalmas az érdeklődés a gimnázium gólyabálja iránt, perceken belül megtelt a terem, mozdulni sem lehetett, a szervezők több mint nyolcszáz jegyet és karszalagot adtak el. „A Gimiben elkezdődött már az avatás A körzetek bajnokait kiválogatták. (...) Gólya, gólya, harcot vívó gólyamadár" – harsant fel a már jól ismert dallam az átköltött rímekkel.

Az iskola az elmúlt években hagyományt teremtett abból, hogy a gólyatáncot a tanulók kísérték hangszeren. Itt tűnt fel az első újdonság: a kilencedikes párok egyenruhában vonultak be a terembe. A szervezők már messziről kitűntek a tömegből, nagyrészük kapitóliumi jelmezben jelent meg. Futurisztikus ruhaköltemények és a legextrémebb színek jellemezték a Gimizők Viadalát.

A gólyabál történetét egy, a tizenkettedikesek által forgatott videó mutatta be.

Voltak elemek, melyek ismerősek lehettek az Éhezők viadalát ismerők számára, de a szervezők igyekeztek ezt a témát inkább csak kiindulópontként felhasználni.

És most mondjátok utánam!

Megszeppenve, három ujját magasba emelve, bal kezét a szívére téve ismételte az összes kilencedikes az eskü mondatait. Örök hűséget fogadtak, nem csak a kapus nénihez, de a büféhez is. Megígérték, a kerítésen csak akkor másznak át, ha tényleg nem lesz más választásuk.

Ezután következett a zsűritagok bemutatása, akik a tanári karból kerültek ki, illetve egy, az iskolában hat évvel ezelőtt végzett tanuló is köztük volt. A pontozásért Szűcs-Olcsváry Melinda, Deák Zsuzsa, Székely Zoltán, Péter István és Liszkovics József feleltek.

GimiGolyabal2014-2

Újításokban bővelkedett az idei gólyabál: az előadást a stúdióból két kommentátor követte végig, akik néha élő közvetítésben jelentek meg a kivetítőn, és csípős beszólásokkal nevettették meg a jelenlevőket.

Az első próbatétel a gólyabálokon hagyományos bemutatkozás volt: minden gólyapár kapott egy-egy mentort, akik a végzősök közül kerültek ki. Ők készítették fel a versenyzőket a viadalra, törekedve arra, hogy a szövegük és a kérdésekre adott válaszaik a lehető legjobbak legyenek.

A várt hatás nem maradt el: nem voltak kínos csöndek, akadozások, mindenki tudta a szövegét, volt, aki táncolt, volt, aki énekelt, a kiválasztottak ismertették osztályuk profilját, a gólyapárjukat, erősségeiket. A nekik feltett kérdésekre is okosan feleltek meg, lendületes és élvezhető volt az első próba.

Fegyverbe, gólya!

A második próba a kilencedikesek kreativitását, ötletességét tesztelte: fegyvert kellett készíteniük a rendelkezésükre álló anyagokból. Nem maradtak szégyenben a gólyák, láthattunk jatagánokat, katapultokat, mindenféle fegyvert, amiket még csak fel sem találtak. Felszusszanhatott a közönség: ha netán háború tört volna ki, a gólyák talpraesettségükkel félelmet nem ismerve álltak volna harcba.

Ezután a végzősök meglepetése következett: a Tamás Áron Gimnázium kórusa a szervezőkkel és a gólyákkal karöltve egy énekkel készült.

GimiGolyabal2014-1

A jól ismert szövegírás sem maradhatott el. A gólyák a zsűritagokat dicsőítő verseket kellett, hogy írjanak, így nyerve el azok támogatását. A közönség itt sem unatkozhatott, a kilencedikesek meglepően jól teljesítettek, vicces magasztaló rímek születtek, büszkén hallgatták őket a zsűri tagok.

Az erőnléti rátermettségükről is tanúbizonyságot tettek az újoncok. A sörösládás próbán győzhette le tériszonyát mind az öt pár női tagja, ők ugyanis a fiúk által adogatott ládáról ládára mászva kellett egyre magasabb tornyot építeniük maguk alá, míg el nem készült a 10 emeletből álló torony, vagy le nem járt az idő. Hiába voltak kibiztosítva a lányok, a közönség lélegzetvisszafojtva figyelte, ha valaki esett, vagy egy láda zuhant.

Út a győzelemig

Hogy a közönség figyelme és türelme ne fogyjon, a tizenkettedikes diákok egy tánccal készültek. Az est egyik fénypontja volt a koreográfia, melyből látszott, hogy a végzős évfolyam nem kevés energiát fektetett a mozdulatok betanulásába. A filmből vagy a könyvből megismert kapitóliumiak és a körzetek népének kapcsolatát próbálták bemutatni a diákok, ezt jelmezeikkel is kihangsúlyozták.

A táncot követte az utolsó próba, a gólyák akadálypályán mutatták meg a nézőknek, hogy mennyire vannak összhangban a párok. A bekötött szemű fiúk a lányok instrukciói alapján szabadultak ki, majd egy kérdésre felelve szabadíthatták ki párjukat.

A zsűri is meghozta gyorsan a döntését, és meglett a három dobogós osztály: a harmadik helyen a C osztály végzett, őket Ráduly Adrienn és Varga Mátyás képviselte, a másodikak Szőcs Nikolett és Simó Dávid, a D osztály gólyái lettek. A Gimizők Viadalát az A osztály, azaz Ráduly Izabella és Schram István nyerték meg.

GimiGolyabal2014-3

A megszokott fotózkodás után Szécsi Zsolt és Kovács László szolgáltatta a zenét.

„Nagy kő esett le a szívünkről, hiszen több héten át készültünk erre az estére, de úgy érzem sikerült elérni céljainkat. Akadtak technikai problémák ugyan, a szervezésben is merültek fel gondok, de ez minden alkalommal benne van a pakliban. Sikerült kezelni ezeket a helyzeteket, a közönség pedig elnéző volt" – értékelte az estét Szécsi Attila, az egyik házigazda.

„Kitomboltunk magunkat az előadást követő fergeteges bulin, ahol a gólyák is velünk örülhettek. Köszönjük szépen a segítséget ezúton is tanárainknak és támogatóinknak, a közönségnek pedig a jó hangulatot. Sok sikert kívánunk a soron következő iskoláknak, a gólyáinknak pedig gratulálunk a teljesítményhez és győzelemhez" – összegzett Szécsi.

Hatalmas sikernek örvendő bulival ért végett a Gimizők Viadala, amelyet a szervezők három szóban így foglaltak össze: hihetetlen, összerázó, felejthetetlen.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
morzsa
2014-10-20 18:33:49
javítás.
A IX.C-s gólya lány nem Péter Kata, hanem Ráduly Adrien.
avatar
sunloverdj
2014-10-20 18:58:12
Congratulations&Youngers...
We wish a happy&fresh Celebrations for all youngers&students arround the World.Szívből gratulálunk;az ifjaknak&jó életerőt&jókedvet&kitartást,hogy mindig tudjanak valami újabbat is elhozni;a Nagyvilágnak/VIVA LIBERTAD&SENSUALIDAD E ESPERANZA
avatar
zkatona
2014-10-20 20:02:54
Javítás
Köszönjük az észrevételt, javítva!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."