A munkaadó köteles hűteni alkalmazottait

A munkaadóknak kötelességük védeni az alkalmazottakat a kánikulától.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Hőség
Nem csak a megfelelő vízmennyiséget kell biztosítani
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 20., 08:34
0 hozzászólás. 

A fizikai megterhelés csökkentése és naponta 2-4 liter ivóvíz biztosítása mellett néhány óvintézkedést az alkalmazóknak kell meghozni, ellenkező esetben akár 2500 lej pénzbírságra is számíthatnak.

A kánikulai figyelmeztetéssel egy időben a Munkafelügyelőség ellenőrzéseket végez, hogy megállapítsa, betartják-e az ilyenkor kötelező óvintézkedéseket.

A fizikai megterheltség csökkentése mellett biztosítaniuk kell a munkahely megfelelő szellőzését.

Váltakoznia kell az álló, illetve mozgó erőfeszítéseknek, akárcsak a napon végzett tevékenységeknek a pihenéssel az árnyékban. Biztosítaniuk kell 2-4 liter ásványvizet minden műszakban, valamint a megfelelő védőöltözetet és a tusolási lehetőséget is.

Az ellenőrzéseket főként azokban a gazdasági szektorokban végzik majd el, ahol szabadtéren dolgoznak a munkások, és ahol napi tevékenység kimondott fizikai erőfeszítést igényel. Azok az munkáltatók, akik a fent említett feltételeket nem tudják biztosítani, a munkások képviselőivel vagy a szakszervezetisekkel más óvintézkedésekben is megegyezhetnek. Például lecsökkentik a munkaidőt, vagy két műszakra osztják fel a tevékenységi időszakot.

A munkafelügyelőség közleménye megjegyzi, hogy az extrém hőmérsékleti értékek miatt bekövetkező betegségek elkerülésének érdekében többszöri orvosi ellátást kell biztosítani.

A munkáltatók kötelesek felkutatni a magas hőmérsékleti értékekre érzékeny alkalmazottakat, nekik elsősegélyt nyújtani, valamint a legközelebbi egészségügyi intézménybe szállítani őket. Ha lehetséges, át kell helyezni őket, vagy lecsökkenteni a munkaidejüket.

Romániában szerdától péntekig hőségriadó van érvényben, a levegő hőmérséklete akár a 37 Celsius fokot is elérheti.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."