Cigányozásért büntették Băsescut

600 lejt fizethet Traian Băsescu államfő, miután azt mondta a nomád romákról, hogy "kevesen akarnak dolgozni közülük, sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak".

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Traian Băsescu
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 11., 07:21
3 hozzászólás. 

Pénzbírságot szabott ki Traian Băsescu államfőre az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD), amely hétfői ülésén az emberi méltóságot sértő hátrányos megkülönböztetésnek minősítette az elnök egy korábbi, a romákkal kapcsolatos kijelentését.

Băsescu 2010 novemberében egy szlovéniai sajtóértekezleten azt mondta a nomád romákról, hogy "kevesen akarnak dolgozni közülük, sokan hagyományosan abból élnek, amit lopnak".

A CNCD többségi szavazattal hozta meg határozatát, amellyel 600 lejes pénzbírsággal sújtja az államfőt. Băsescu bíróságon fellebbezhet a határozat ellen.

A CNCD első ízben azzal utasította el a Romani Criss nevű civil szervezet panaszának vizsgálatát, hogy nincs területi illetékessége, de a legfelső bíróság ezt felülbírálta és jogerős határozatában állásfoglalásra kötelezte a tanácsot arra hivatkozva, hogy az államfő kijelentésének belföldön is voltak következményei.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke elmondta: ez már az ötödik eset, amikor az államfő ellen emelnek panaszt a diszkriminációellenes hatóságnál, ezek többsége a romákkal kapcsolatos, de most első ízben szabtak ki pénzbírságot.

Az MTI-nek az ügy politikai értelmezésének lehetőségét firtató kérdésére Asztalos Csaba azt mondta: a tanács nem politikai döntést hozott.

"Persze manapság annak is politikai jelentőséget tulajdonítanak Romániában, ha egy madár falnak repül. De az indoklás nem politikai, hanem jogi érvekre fog épülni és ma arról tárgyaltunk: hol van a szólásszabadság határa. Elmarasztaltunk már politikusokat minden parlamenti pártból, a függetlenség a működőképességünk előfeltétele, és azt hiszem az államfő is azt várja el tőlünk, hogy függetlenek legyünk" - hangsúlyozta a CNCD elnöke.

Hozzátette: ő maga a bírságolás ellen szavazott, de kisebbségben maradt. Álláspontját azzal indokolta: hozzá az amerikai, illetve az ahhoz igazodó magyarországi joggyakorlat áll közelebb, vagyis szerinte erkölcsileg el kell marasztalni a romákkal kapcsolatos negatív előítéletek kinyilvánítását, de csak akkor látja indokoltnak a büntetést, ha az gyűlöletszítással társul.

mti



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Avarka
2014-02-12 14:10:10
Igaza van
Nem vagyok Basescu párti, amúgy nem vagyok semmiféle, mai politikai csoportosulás párti sem, de ettől eltekintve, igenis igaza van.

Az ijesztő az, hogy bírságot kell fizetni ha valaki nevén nevezi a gyermeket. Miféle agyament dolog amúgy ez a törvény, vagy mifene, hogy nem lehet kimondani azt ami igaz? Mindenki jól tudja, hogy "roma" milyen. Mert ma cigányozni se szabad, mintha a cigány szótól lennének olyanok amilyenek.

Mivel az életstílusuk, a génjeik, az igénytelenségük, a lustaságuk és még sorolhatnám teszi őket azokká amik, feltételezem, hogy 5 év múlva a roma szó is tiltott lesz, az is kirekesztést fog jelenteni, az is diszkrimináló, elnyomó, Horthysta, Hitlerista, és kismillió hasonló baromság és szitokszó lesz.

Ne vicceljünk már, hogy nem szabad rá világítani a kész tényekre büntetlenül. :)))
avatar
hangfalat
2014-02-12 17:19:44
re: Igaza van
Fogd be a szeparatista szád bozgor. Hajtsd le az arrogáns fejed, s húzd magad után a sarokba a különjogaidért fogalmazott kéziratot.

Tetszik-e?
avatar
csoki85
2014-06-26 12:21:12
re: hangfalat
ideges vagy,szedjel hangyat,te szemetlada senki. nehogy mar ne lehessen kimondania az igazsagot 1 allamfonek,bazzmeg.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."