Új pártot alapít Tăriceanu

Liberális Reform Párt (PRL) néven új politikai alakulat létrehozását jelentette be Călin Popescu Tăriceanu volt miniszterelnök csütörtökön.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. február 28., 08:18
0 hozzászólás. 

Tăriceanu szerdán kilépett a korábban általa vezetett Nemzeti Liberális Pártból (PNL), mert ellenezte a szabadelvűek ellenzékbe vonulását. Tăriceanu azt is jelezte, hogy indul az őszi államfőválasztáson.

A pártalapításról kiadott közleményben így fogalmazott: ideje, hogy Romániának liberális elnöke legyen. Tăriceanu egy internetes közösségi portálon kezdte szervezni új pártját, amelynek megalakításában állítólag liberális elveket valló közéleti személyek, vállalkozók, értelmiségiek százai támogatják. A PRL bejegyzése érdekében országszerte kezdeményező csoportokat alakítanak.

A PNL szerdán kilépett a Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormányból és bejelentette a 2012-es választásokon kétharmados parlamenti támogatást szerző Szociálliberális Szövetség megszűnését. A határozatot a PNL állandó tanácsa 187 szavazattal hozta meg hat ellenében.

Az ellenzők egyike volt Tăriceanu, aki szerdán arra hivatkozva fordított hátat a PNL-nek, hogy az USL felrúgása a választók elárulását jelentené, ezért folytatni szeretné az USL-projektet.

Ponta esélyes elnökjelöltnek nevezte Tăriceanut. Kifejtette: jó megoldás lenne a Szociálliberális Szövetség helyreállítása, amelyben a szociáldemokraták is támogatnák egy liberális államfő megválasztását.

A 2011-ben létrehozott koalíció két nagy pártja, a PSD és PNL ugyanis eredetileg abban állapodott meg, hogy a szociáldemokraták adják az USL közös kormányfő-jelöltjét, a liberálisok pedig a szövetség közös államelnök-jelöltjét.

Ponta azt is jelezte, hogy örülne, ha együtt dolgozhatna a kormányban a Tăriceanut követő liberálisokkal, főleg, ha mögöttük egy jelentős számú parlamenti csoport is állna.

Crin Antonescu, a PNL elnöke úgy értékelte, hogy Ponta tisztségekkel próbálja megvesztegetni a liberálisokat egy esetleges pártszakadás reményében, de célját nem fogja elérni.

Tăriceanu a PNL egyik alapító tagja, jelenleg szenátor, 2004 és 2009 között a párt elnöke, 2004 és 2008 között Románia miniszterelnöke volt. Öt évvel ezelőtt Crin Antonescu jelenlegi pártelnökkel szemben alulmaradt a pártelnöki tisztségért folyó harcban, azóta a PNL-n belül ellenzékbe szorult.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."