Antonescu visszalépett az államfőjelöltségtől

Visszalépett az államfőjelöltségtől is Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) távozó elnöke szombaton.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Crin Antonescu
Crin Antonescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. június 02., 06:55
0 hozzászólás. 

Antonescu 2011-ben a szociáldemokratákkal szövetkezett a jobboldali Traian Băsescu államfő ellen: a Szociálliberális Szövetségnek ő volt az államfőjelöltje, Victor Ponta pedig a miniszterelnök-jelöltje. Kormányra kerülésük után a két párt közötti feszültségek szakításhoz vezettek: a PNL idén ellenzékbe vonult, most pedig a jobboldallal fogott össze, hogy megakadályozza Ponta államfővé választását.

Antonescu közölte: visszalépésével tisztázni szeretné, hogy nem személyes ambíciók vezérlik, és reméli, hogy így a jobboldali pártok gyorsabban meg tudnak egyezni egy olyan közös elnökjelölt személyében, akit mindenki elfogad.

Kifejtette: politikai tapasztalata, eltökéltsége alkalmassá tenné arra, hogy ő legyen a jobboldal jelöltje, mivel azonban támadható, nem akarja a személyével kapcsolatos vitákkal, előítéletek lebontásával hátráltatni a jobboldali összefogást.

Antonescu szerint a jobboldalnak legkésőbb július 15-ig meg kell neveznie elnökjelöltjét. Hozzátette: ügyvivői feladatot sem kíván már vállalni a PNL élén a párt június 28-29-i rendkívüli tisztújító kongresszusáig.

A hírtévék szerint Antonescu a PNL elnökségére pályázó Klaus Johannis nagyszebeni polgármester államfőjelöltsége számára készíti elő a talajt. A felmérések szerint a jobboldal potenciális államfőjelöltjei közül most Johannis a legnépszerűbb, és valós esélye lehet legyőzni Victor Pontát a novemberi elnökválasztás második fordulójában.

Bár Ponta szeptemberig akarja halasztani annak eldöntését, ki legyen a baloldal elnökjelöltje, kész tényként kezelik, hogy ő fog indulni.

Antonescu az európai parlamenti (EP-) választások után, hétfőn mondott le pártelnöki tisztségéről, mivel pártja csak 15 százalékos eredményt ért el a célul kitűzött húsz helyett. Kezdeményezésére a magát jobboldali erőként meghatározó PNL állandó tanácsa úgy döntött, felvételét kéri az Európai Néppártba, a belpolitikában pedig összefog a jobbközép Demokrata Liberális Párttal (PDL) a kormányzó szociáldemokraták ellen.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."