Băsescu: a hírszerzés törvénytelenül járt el Ponta esetében

Az államfő szerint a SIE megsértette az alkotmány összeférhetetlenségi előírásait, amikor 1997-ben beszervezte az akkor ügyészként dolgozó Victor Pontát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

TraianBasescu-kezek
Traian Băsescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 16., 10:12
0 hozzászólás. 

Băsescu szerdán a politikai játszmákba való beavatkozással vádolta meg a SIE ideiglenes vezetését, illetve volt igazgatóját, és kijelentette: meg kell erősíteni a titkosszolgálatok felügyeletét, mert azok "visszaélésre hajlamosak".

Az elnök egyszerű "karrieristának" nevezte Pontát, aki szerinte csak azért lépett be 27 évesen a SIE-hez, hogy külföldi rendezvényekre utazhasson.

Kifejtette: semmi akadálya nem lett volna annak, hogy Ponta feltüntesse önéletrajzában, hogy a hírszerzésnek dolgozott, ha beszervezésével nem sértették volna meg az alkotmányt.

Az államfő törvénycikkelyek sorát ajánlotta a sajtó figyelmébe, amelyek szerinte azt támasztják alá, hogy a SIE tevékenysége és aktív állománya ugyan államtitoknak minősül, de a volt ügynökök felfedését a törvény nem tiltotta: ezt szerinte csak Victor Ponta ügynökmúltjának leplezése érdekében, egy szabálytalan kormányhatározattal titkosították.

Az elnök szerint a volt ügynökök felfedését tiltó határozatot törvénysértő módon, a Legfelső Védelmi Tanács megkerülésével fogadta el tavaly a Ponta-kormány.

Băsescu azzal vádolta Teodor Meleșcanu volt SIE-igazgatót, hogy egy politikai játszma kedvéért besározta az "egyik legjobb" kémszolgálatot. Az elnök bemutatta a sajtónak azt a SIE-nek címzett hivatalos átiratot, amelyben tavaly novemberben arról érdeklődött a szolgálatnál, van-e a kormánytagok között korábbi SIE-ügynök. Mint mondta: Meleșcanu csúsztatott, amikor úgy állította be, hogy - jogtalanul - ügynöklistát kért volna tőle.

Az elnök szerint a kormánytagokra vonatkozó információt törvénysértő módon tagadták meg tőle, mert a jogszabályok csak a szolgálat "információforrásainak és módszereinek" kiadását tiltják, egyébként viszont az elnöknek minden államtitokhoz hozzáférése van.

Băsescu szerdai sajtónyilatkozata alkalmával sem árulta el, honnan származik a kormányfő ügynökmúltjával kapcsolatos értesülése, ha nem SIE-től.

Politikai vihart kavart a jobboldali elnök azon hétfői bejelentése, hogy az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő a SIE ügynöke volt 1997 és 2001 között.

Ponta az elnök állításait "merő hazugságnak" nevezte.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."