A választások után tárgyalják Johannis összeférhetetlenség ügyét

November 18-án tárgyalja a legfelső bíróság Klaus Johannisnak, az ACL államfőjelöltjének összeférhetetlenségi ügyét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis12
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. október 27., 14:44
0 hozzászólás. 

Miután a bíróság elutasította a fellebbviteli tárgyalás előrehozatalára irányuló kérést.

A tisztségviselők vagyonosodását ellenőrző korrupcióellenes hivatal, az úgynevezett Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) tavaly közzétett jelentése szerint a nagyszebeni polgármesteri tisztséget betöltő Johannis megsértette az összeférhetetlenségi szabályokat, amikor két önkormányzati tulajdonban lévő vállalat igazgatótanácsában is tagságot vállalt.

Az ANI jelentése ellen Johannis a gyulafehérvári táblabíróságon emelt panaszt, amely első fokon a polgármester javára döntött. Az ANI fellebbezése nyomán került a legfelső bíróságra az ügy.

Az alkotmány mentelmi jogot biztosít az államfőnek, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy ez kiterjed-e a megválasztott, de hivatalába csak később lépő elnökre is.

Így elvileg előfordulhat, hogy Johannist november 16-án elnökké választják, és még december 22-e előtt - amikor átveheti hivatalát - a bíróság összeférhetetlenség miatt három évre eltiltja bármiféle választott tisztség gyakorlásától.

Traian Băsescu leköszönő államfő úgy vélekedett: egy ilyen esetben a bíróságnak hatalmas horderejű döntést kell hoznia a választások tekintetében, ami szerinte megengedhetetlen egy demokratikus országban.

"A népnek kell eldöntenie, ki legyen az elnök, nem a bíróságnak" - szögezte le az államfő.

A választásokra hivatkozva az ANI megsürgette a jogerős döntés meghozatalát, de a legfelső bíróság hétfői döntésével ezt elutasította. November 18-án sem születhet még jogerős ítélet, ugyanis akkor csak azt vizsgálja meg egy - az ügyeket "megszűrő" - bírói tanács, hogy perképesek-e a felek és formai szempontból megfelel-e a követelményeknek az ANI fellebbezése.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy - mivel sok más polgármesternek van Johanniséhoz hasonló jogvitája az ANI-val - november 4-én, vagyis az elnökválasztás két fordulója között várhatóan az alkotmánybíróság is állást foglal a témában: a taláros testület döntése szintén komoly kihatással lehet a választásokra.

Novemberben választjuk meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Băsescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta, a szociáldemokraták és Klaus Johannis, az ACL jelöltje között.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."