Külügyi államtitkár lett a külügyminiszter

Bogdan Aurescut nevezte ki külügyminiszternek az államfő hétfőn.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

BogdanAurescu
Bogdan Aurescu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. november 25., 06:58
0 hozzászólás. 

Bogdan Aurescu jelenlegi külügyi államtitkárt nevezte ki külügyminiszternek Traian Băsescu államfő hétfőn, miután Victor Ponta miniszterelnök - korábbi javaslatát visszavonva - Aurescut jelölte a román diplomácia élére.

A szociáldemokrata Ponta múlt héten még Mihnea Moțocot, Románia állandó EU-képviseletének vezetőjét javasolta külügyminiszternek. Moțoc beiktatásának elhalasztását akkor az államfő azzal indokolta, hogy ki kell még lépnie a diplomáciai testületből, mert a miniszteri tisztség minden más állami megbízatással összeférhetetlen, a törvényhozói mandátumon kívül.

Bogdan Aurescu 41 éves karrierdiplomata, jogászi és történészi oklevéllel rendelkezik, 1996 óta dolgozik a bukaresti külügyminisztérium kötelékében. 2004-ben ő képviselte Romániát, amikor a hágai döntőbíróság Romániának ítélte a Fekete-tenger kontinentális talapzatának egy vitatott részét, amelyet Ukrajna is magának követelt.

Aurescu 2009 óta külügyi államtitkár: ebben a tisztségében több egymást követő jobb- és baloldali kormány megtartotta.

Bogdan Aurescu külügyminiszter Hegedüs Csillával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterelnök-helyettessé és kulturális miniszterré kinevezett tisztségviselőjével együtt tette le hétfő este a hivatali esküt.

Az elnökválasztás nyomán előbb a külügyi tárcát két éve vezető Titus Corlățean, majd a helyére kinevezett Teodor Meleșcanu is lemondott a külügyminisztérium éléről a külföldi szavazóköröknél történt rendellenességek miatt.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."