Bűnvádi eljárást indítottak Udrea ellen

Elena Udrea volt minisztert pénzmosással és vagyonnyilatkozata meghamisításával gyanúsítja a korrupcióellenes ügyészség.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ElenaUdrea
Elena Udrea
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 30., 10:44
0 hozzászólás. 

Udreát csütörtökön vitték be az ügyészségre, ahol tudomására hozták az ellene megfogalmazott vádakat. A politikus nem kívánta kommentálni ezeket, csak annyit mondott, hogy nem volt tudomása férje ügyeiről. Udrea ellen ugyanis azon ügyben vizsgálódnak, amelyben volt férjét, Dorin Cocoșt 9 millió euró kenőpénz elfogadásával gyanúsítják iskolák felszerelését célzó számítástechnikai közbeszerzéssel kapcsolatban.

Az ügyészek tavaly októberben kezdték el a vizsgálatot a legnagyobb romániai korrupciós ügyként számon tartott esetben. A gyanú szerint Cocoș mellett Gabriel Sandu volt távközlési miniszter és Gheorghe Ștefan, Piatra-Neamț város polgármestere összesen 18 millió euró kenőpénzt kaptak.

A vádhatóság csütörtöki közleményében Udrearól azt írta, hogy tudomása volt férje ügyeiről, és ő is részesült a csúszópénzből, amelynek eredetét ismerte. A vádhatóság szerint Udrea 2009 és 2013 között több olyan ingatlan és egyéb vagyontárgy megvásárlását tüntette fel vagyonnyilatkozatában, amelyek értéke meghaladta politikusi és egyetemi oktatói tevékenységéből származó jövedelmét. Az ügyészek szerint ezt olyan kölcsönökből és osztalékokból tette meg, amelyeknek a legális eredetéért a politikus vállalta a felelősséget.

Az ügyészek azért gyanúsítják vagyonnyilatkozata meghamisításával, mert nem tüntette fel, hogy a SC Euro Hotels International cége kölcsönt kapott Dorin Cocoștól. Az ügyészek szerint a politikus azért lett volna köteles ezt megtenni, mert tulajdonosként osztalékot kapott a szóban forgó cégtől. Az ügyészek szerint Udreának tudomása volt férjének arról a szándékáról is, hogy hamis nyugtát akart szerezni a kenőpénz tisztára mosása érdekében.

Udrea tavaly novemberben államelnök-jelöltje volt a Traian Băsescu kezdeményezésére létrejött Népi Mozgalom Pártnak (PMP). Udrea közeli barátja a Băsescu családnak. A tervek szerint tavasszal megpályázta volna a PMP elnöki tisztségét, de az év elején váratlanul bejelentette, hogy nem teszi meg. Udrea az Emil Boc vezette jobbközép kormánynak volt tagja 2009 és 2012 között.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."