Johannis: a német kisebbség mindig lojális volt a román államhoz

A romániai németek mindig lojálisak voltak a román államhoz, amelynek megerősödéséhez és korszerűsítéséhez építő módon hozzájárultak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-uh
Klaus Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 10., 08:59
0 hozzászólás. 

Klaus Johannis államfő - aki maga is a német kisebbség soraiból származik - Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen vett részt A romániai német kisebbség - Múlt és jelen az egyesült Európában címmel megrendezett kiállítás megnyitóján.

Johannis a világ etnikai indíttatású konfliktusainak fényében példásnak és követendőnek nevezte a romániai együttélési modellt. Kifejtette: rövidebb, "múló ideológiai" különbségektől eltekintve a románok és az országban élő németek viszonyát "kölcsönös tisztelet és harmónia" jellemezte.

"A német közösség hálás a román népnek és hatóságoknak azért, hogy a kommunista diktatúra bukása óta eltelt 25 évben jelentős támogatást kapott identitása megőrzéséhez, a polgártársai részéről pedig nyitottság és szimpátia övezte. A német kisebbség intézményei - óvodák, iskolák, színházak, sajtó, kulturális egyesületek és idősotthonok - nem léteznének ma a közigazgatás országos és helyi szerveinek nagylelkű támogatása nélkül" - jelentette ki Johannis.

Hozzátette: a romániai németek az ország történelmének és identitásának szerves részét képezik, kulturális örökségük a sokszínű romániai kultúra részét képezi és mindenki azt szeretné, hogy ez a jövőben is így legyen.

A két világháború között még 800 ezer német élt Romániában. A háború, és a szovjet deportálások nyomán a közösség létszáma megfeleződött, majd a Ceaușescu-diktatúra - a Német Szövetségi Köztársaság által kifizetett - "fejpénzért" adott kivándorlási engedélyt további kétszázezer romániai németnek. A kommunizmus bukása után a kivándorlás folytatódott: a 2011-es népszámláláson 27 ezer lakos vallotta magát németnek Romániában.

A német diplomácia vezetője bukaresti hivatalos tárgyalásait követően a Romániai Németek Demokrata Fóruma fennállásának negyed évszázados jubileumi ünnepségére érkezett az erdélyi szász építészet sok évszázados nyomait őrző Nagyszebenbe.

Steinmeier romániai látogatását egyébként egy kínos diplomáciai baki is beárnyékolta: a román külügyminiszter egy olyan - a 135 éves diplomáciai kapcsolatokra visszatekintő - emlékkiadványt adott át neki, amelynek borítóján Németország helyett Franciaország körvonalai jelennek meg a német nemzeti színekkel. Az Agerpres állami hírügynökség által egyetlen példányban készített emlékkiadvány "műszaki hibájáért" a külügyminisztérium elnézést kért Steinmeiertől.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."