Többet kapnak a kommunizmus politikai elítéltjei

Megkétszerezik a kommunizmus idején politikai okokból elítélt és meghurcolt személyek juttatását - döntötte el a parlament.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

PolitikaiElitelt
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 13., 13:21
0 hozzászólás. 

A képviselőház által megszavazott jogszabály-módosítás júliustól lép hatályba. Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus házelnöke csütörtökön üdvözölte az alsóház döntését, és úgy vélte, hogy jóvátételi gesztusról van szó.

Tăriceanu szerint az anyagi juttatáson túl a tervezet jóvátesz egy igazságtalanságot. A kommunizmus idején ugyanis gyilkosságot követtek el a nép ellen azáltal, hogy értelmiségét és politikai vezetőit kiirtották - fogalmazott a politikus. A jogszabály elismeri azok érdemeit, akiknek volt bátorságuk szembe szállni a kommunista terrorral - mondta a házelnök, utalva arra is, hogy már kevesen vannak életben az egykori áldozatok közül.

A jogszabály elfogadását Emil Constantinescu volt államfő is méltatta. A módosítást az RMDSZ is megszavazta. Kerekes Károly RMDSZ-es képviselő elmondta, a szövetség javaslatára vált lehetségessé, hogy már júliustól nőjön a juttatás, ellenkező esetben csak 2016-tól lépett volna hatályba.

Kerekes kifejtette, hogy a kormány terjesztette be tavaly novemberben a tervezetet, viszont a járandóság emelése nyomán keletkezett többletkiadás nem szerepelt a 2015-ös évi állami költségvetésben. A kabinet ugyanis decemberben befagyasztotta a járandóságok értékét. A módosítással viszont megszüntették ezt a zárlatot, így lehetőség nyílik, hogy már július 1-től emeljék azt.

A tervezet szerint 400 lejt kapnak havonta egy év börtönbüntetésért az egykori elítéltek. Az elhunytak hozzátartozói havi 400 lej adómentes juttatásra jogosultak.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."