Johannis visszaküldte az új pártfinanszírozási törvényt

Az elnök számos elvi és jogi kifogást emelt a március közepén nagy szavazattöbbséggel elfogadott jogszabály ellen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

KlausJohannis-3
Johannis
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 13., 05:31
0 hozzászólás. 

Megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az új pártfinanszírozási törvényt Klaus Johannis államfő pénteken.

Klaus Johannis szerint jelenlegi formájában nem teszi átláthatóbbá és tisztességesebbé a pártok pénzelését, nem zárja ki az üzleti szféra és a politikusok érdekösszefonódásának gyanúját.

A jogszabály szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik majd, a jelöltek hitelekből megelőlegezett költségeit pedig utólag számolnák el, amennyiben elértek egy bizonyos támogatottságot.

Johannis szerint azonban a jogszabály továbbra sem zárja ki a bújtatott finanszírozás lehetőségét, vagyis az olyan "kölcsönöket", amelyeket a - nekik lekötelezett politikusok hatalomra segítését üzleti befektetésnek tekintő - szponzorok később elmulasztanak visszakérni a jelöltektől. Az elnök azt is kifogásolta, hogy a számvevőszék már nem ellenőrizhetné a pártfinanszírozást, holott - a választási kampányok idején - ahhoz közpénzeket használnak fel.

A pártfinanszírozási törvény az első, amelyet a parlament elfogadott abból a csomagból, amellyel a választási rendszert akarják megújítani. A szövegező különbizottság a párttörvény és a helyhatósági választási törvény tervezetét is kidolgozta már. A továbbiakban a parlamenti és az elnökválasztás szabályozására is új törvénytervezetet dolgoznak ki.

A választási reform gondolatát elvileg minden parlamenti párt támogatta, amikor Johannis államfő konzultációt rendezett a témáról. A pártok vállalták, hogy a tavaszi ülésszak végéig elfogadják a törvénycsomagot, ugyanis a Velencei Bizottság - az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete - azt kérte a tagállamoktól, hogy a voksolást megelőző egy évben már ne módosítsák a választási szabályozást.

Jövő tavasszal önkormányzati, ősszel pedig parlamenti választásokat tartanak.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."