Bérkövetelési hullámot indított el az egészségügyis béremelés híre

Victor Ponta miniszterelnök azonban leszögezte, egyelőre csak az egészségügyi alkalmazottak fizetésének növelésére van fedezet a költségvetésben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Tanar-ideges-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 19., 12:32
0 hozzászólás. 

Ponta kedden jelentette be: októbertől 25 százalékkal, 2016-ban és 2017-ben pedig újabb 25-25 százalékkal emelik az állami egészségügyi rendszerben dolgozó csaknem 200 ezer alkalmazott bérét.

A bejelentést követően a tanügyi szakszervezetek az orvosokéval azonos béremelést kértek a tanárok számára is, a rendőrök szakszervezete pedig 70 százalékos béremelési igényt jelentett be.

Ezekre reagálva Ponta arra emlékeztetett, hogy a pedagógusbérek 2014-es béremelése ellen az orvosok nem tiltakoztak. Rámutatott: most az egészségügyi alkalmazottakon van a sor, a többi közalkalmazottat pedig türelemre intette.

Szerdán az egyik tanügyi szakszervezet (FSLI) tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, ha a közoktatásban nem lesznek az egészségügyi szféráéhoz hasonló arányú béremelések.

Simion Hăncescu, a FSLI vezetője emlékeztetett arra, hogy Ponta a tavalyi elnökválasztási kampányban arról írt alá megállapodást a tanügyi szakszervezetekkel, hogy 2017-ig 34 százalékkal emelik az oktatásban dolgozók bérét. "Ez a bérfejlesztés igazságtalanul alacsony ahhoz képest, hogy az egészségügyben meg akarják duplázni a béreket 2017-ig" - mutatott rá a szakszervezeti vezető.

Egy másik szakszervezeti vezető szerint az egyoldalú egészségügyi béremelés bejelentése aláássa azokat a tárgyalásokat, amelyeket a közalkalmazotti béreket szabályozó új kerettörvényről folytattak az érdekképviseletek a kormánnyal.

Egy kezdő kórházi orvos bruttó fizetése 1 400 lej, egy szakorvosé 2 500 lej, míg egy sebészé 3 900 lej. A közszférában összesen 1,18 millió alkalmazott dolgozik.

Kedden Mugur Isărescu, a jegybank kormányzója ismételten önmérsékletre intette a jövő évi választások előtt "megfontolatlanul osztogató" politikusokat. Isărescu szerint Romániának nem lesz miből finanszíroznia a drámaian megnövekedő költségvetési kiadásokat olyan körülmények között, amikor a bevételi oldalon jelentős kiesést fog okozni a szintén januártól bevezetendő áfa-csökkentés.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."