Újabb tervezetet készül a levélben való szavazásról

Az állandó választási hatóság (AEP) készít újabb törvénytervezet a levélben való voksolás szabályozására.

MEGOSZTÓ PDF email

Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szavazas-uh
Illusztráció
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. augusztus 25., 10:28
0 hozzászólás. 

Liviu Dragnea, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke hétfőn emlékeztetett: a témában már négy tervezetet terjesztettek a parlament elé (kettőt a kormányoldal, kettőt pedig az ellenzék törvényhozói), de szerinte "több szakértelemre" volna szükség a törvény kidolgozásánál, ezért nem szabad "kihagyni belőle" a választási hatóságot.

A PSD ideiglenes elnöke kifejezte reményét, hogy az AEP záros határidőn belül kidolgoz egy olyan tervezetet, amely mind a választáshoz való jogot, mind a szavazás biztonságát garantálja és a tervezetről pártközi konszenzus is születik, hogy azt sürgősségi eljárássál elfogadhassák a parlamentben.

A levélben való voksolás lehetővé tételét főleg a jobbközép ellenzék sürgeti, mivel a külföldön dolgozó román vendégmunkások rendszerint a jobboldallal voksolnak. A jogszabály elfogadására azonban nagyon kevés idő maradt, mivel a - jövő novemberben esedékes - parlamenti voksolás előtti egy évben már nem változhatnak a választási törvények.

A román állampolgárok a hatályos törvények szerint csak személyesen adhatják le voksukat a lakhelyük szerinti választókerület jelöltjeire. Ezt a külföldön élők az illető országban kialakított szavazóhelységek valamelyikében tehetik meg, de ez a módszer látványos kudarcot vallott a tavaly őszi elnökválasztáson.

Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) éléről tavaly államfővé választott Klaus Johannis államfő főleg annak köszönhette váratlan győzelmét, hogy a külföldön élő románok és a velük szolidaritást vállaló hazai választók valósággal fellázadtak ellenfele, a szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnök ellen. Az ellenzék szerint ugyanis a Ponta-kormány rossz szervezéssel akadályozta a hagyományosan jobbra húzó román emigrációt választójoga gyakorlásában: a külképviseletek előtt sorban állók közül nem mindenkinek sikerült leadnia voksát.

A parlamenti választások megszervezéséről júniusban elfogadott kerettörvény szerint külföldön csak lakcímkártyával vagy a román útlevélben szereplő állandó külföldi lakcímmel lehet szavazni. A belügyminisztérium útlevélosztálya szerint félmillió román szavazópolgárnak van állandó külföldi lakhelye. A külföldön dolgozó, de lakcímkártyával sem rendelkező román vendégmunkások - akiknek a számát több millióra becsülik - csak akkor élhetnek szavazati jogukkal, ha a voksolás napjára hazautaznak romániai választókerületébe.

A külföldi szavazókerületből négy képviselőt és két szenátort választanak majd a 466 tagú törvényhozásba a hivatalosan külföldön élő román állampolgárok.

mti0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."