Két román állampolgár halt meg a párizsi merényletben

Péntek éjjel több párizsi helyszínen történt fegyveres támadás. Szükségállapotot vezettek be Franciaországban. Gyászol a nyugati világ.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

A merénylet közelében zajlott a francia-német barátságos mérkőzés, ahonnan Hollande elnököt is kimenekítették. fotó:MTI/AP/Christophe Ena
A merénylet közelében zajlott a francia-német barátságos mérkőzés, ahonnan Hollande elnököt is kimenekítették. fotó:MTI/AP/Christophe Ena
szerkesztoÍRTA: UH.RO/MTI/AGERPRES
2015. november 14., 19:25
1 hozzászólás. 

Legkevesebb 128 halottja és 200 sebesültje van a péntek esti párizsi terrortámadásoknak, 80 ember állapota súlyos. Két öngyilkos merényletet követtek el, valamint egy pokolgépet robbantottak a Stade de France közelében, további hat helyszínen voltak lövöldözések. A Bataclan koncertteremnél, melyben a kaliforniai Eagles of Death Metal együttes zenélt, túszokat ejtettek. A párizsi rendőrfőnök azt mondta, valamennyi támadó halott, de még nyomoznak az esetleges cinkosok és segítők után. A francia államfő az Iszlám Állam elkövetett háborús tettnek nevezte a merényleteket.

A támadásokban 7 terrorista is életét vesztette, ők öngyilkos robbantást követtek el. Szombaton nyilvánosságra hozott hivatalos közleményében az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet vállalta a felelősséget a merényletekért. A dokumentum szerint az IÁ harcosai robbanó mellényekkel és gépfegyverekkel felszerelkezve hajtották végre támadásaikat különböző helyszíneken a francia főváros szívében. A célpontokat korábban alaposan tanulmányoztak. A merényletekkel megmutatták Franciaországnak, hogy fő célpont marad mindaddig, amíg fellép az Iszlám Állam ellen. A támadássorozat egyúttal válasz az iszlám prófétáját ért sértésekre, valamint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek elleni francia légicsapásokra - közölte a dzsihadista szervezet.

A román külügyminisztérium szerint a támadásban két román állampolgár is életét vesztette, egy személy könnyebben megsérült. A Gândul napilap szerint egy fiatal nagybányai nőt és egy tulceai fiatalembert lőttek le a terroristák autójukból, miközben egy szórakozóhely teraszán ültek. A párizsi nagykövetség kéri, hogy amennyiben bárkinek tudomása van arról, hogy román állampolgárok bajba jutottak a pénteki terrorcselekmények kapcsán, hívja a+33 (0) 68 07 13 729-es vagy a +33 (0) 1 47 05 07 55-ös telefonszámot, vagy értesítse a nagykövetséget a paris.consul@mae.ro e-mail címen. Arra figyelmeztetik a Párizsban tartózkodókat, hogy tartsák be helyszínen bevezetett szigorított szabályokat, ne menjenek ki, ha nem muszáj, az utcára.

A magyar állampolgárok a 00-33-683-254-362-es telefonszámon hívhatják a magyar nagykövetséget, amennyiben segítségre van szükségük.

Európa és Amerika országaiban fokozott védelmi intézkedéseket vezettek be, köztük határellenőrzést és megerősített rendőri védelmet a közintézményeknél. A világ több államában gyásznap van, a franciákkal való együttérzés jeleként számos épületet a francia zászló színeiben világítanak ki.

A támadást többen, köztük Ferenc pápa is, a "folyamatban levő harmadik világháború" részeként, illetve annak kitöréseként értelmezték. Francois Hollande francia elnök háborús cselekedetként határozta meg a péntek éjjeli támadást.

00-33-683-254-362-


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jutacs
2015-11-15 16:39:26
Remélem, végre a szenilis Merkelt pi..@n rúgják

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."