A mi megyeszékhelyünk a legzöldebb

Az ország második legzöldebb megyeszékhelye Csíkszereda, Brassó és Sepsiszentgyörgy viszont nem igazán bővelkedik zöldövezetben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Csíkszereda élen jár a természetközeliség terén. Fotó: Transindex
Csíkszereda élen jár a természetközeliség terén. Fotó: Transindex
szerkesztoÍRTA: UH.RO/HÍRSZERK
2016. június 14., 15:45
0 hozzászólás. 

Az egy lakosra eső zöldövezet tekintetében Csíkszereda a megyeközpontok között a második helyen áll, 181 hektárnyi zöld területével - az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint minden egyes csíki lakóra 42,7 négyzetméter jut.

Az abszolút rekorder a városok között Kapnikbánya: ötezernél alig valamivel több lakosa és 352 hektár zöldövezete van, tehát a lakók fejenként 662 négyzetméter "természetet" foglalhatnak el. Sok a zöldövezet még Kovásznán (83,6 m²/fő) és az Arad megyei Lippán (137 m²/fő).

A legzöldebb megyeszékhely Slobozia, 247 hektár zöldövezetével és mintegy 53 ezer lakosával: lakónként 46,3 négyzetméter zöldövezettel büszkélkedhetnek.

Az ország tíz legzöldebb megyeszékhelye között további négy erdélyi van: Beszterce (35,1 m²/fő), Kolozsvár (25,3 m²/fő), Nagyvárad (22,8 m²/fő) és Szatmárnémeti (22,6 m²/fő). Az Országos Statisztikai Hivatal módszertana szerint a köztulajdonban levő, belterületen fekvő parkok, virágágyások, az azokat körülvevő gyepszőnyeg minősül zöldövezetnek, ellenben a kertek, gyümölcsösök és temetők nem.

Marosvásárhelyen 13,6 négyzetméter zöldövezet jut egy-egy lakosra, Sepsiszentgyörgy pedig még szürkébb, lakónként 11,8 négyzetméter zöldövezettel. Az ország legkevésbé zöld megyeszékhelye Brassó: igazi betonrengetegnek számít, hiszen egy lakosra mindössze 5 négyzetméter zöldövezet jut, negyedannyi sem, mint Bukarestben (21,4 m²/fő).

Az Európai Unió irányelvei szerint városi környezetben minden egyes lakosra 26 négyzetméter zöldövezet kellene, hogy jusson. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ennél lényegesen magasabbra teszi a mércét: ajánlása 50 négyzetméter/fő - írja a Frissujsag.ro.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."