Parlamentben az RMDSZ? - ÉLŐ

A politikusok pecsételnek, buzdítanak, a szavazók részvételt követnek és eredményt követelnek. Ez történik ma, a parlamenti választások napján.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

A stiripesurse.ro szerint a magyar párt biztos bejutó.
A stiripesurse.ro szerint a magyar párt biztos bejutó. | Fotó: Egyed Ufó Zoltán
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. december 11., 14:28
0 hozzászólás. 

19:33 Parlamentben az RMDSZ? Bár a végső eredmények még messze vannak, a stiripesurse.ro szerint a magyar párt biztos bejutó, ugyanis az alternatív parlamenti küszöböt mindenképp elérik.

19:19 Negyvenöt felett szavaznak a legtöbben. 16 óráig a 45-64 év közötti korosztály vezette a választási statisztikákat, ami a részvételi arányokat illeti. Őket követték a 65 év felettiek, ennek a generációnak az aránya némileg alacsonyabb a külföldi szavazókörzetekben, lévén, hogy többnyire a fiatalok vándorolnak ki.

A tizenhat óráig szavazó ötmillió állampolgárból több mint egymillióan 45-64 év közötti férfiak voltak, és közel ugyanennyi nő választott ebből a korosztályból. A hatvanöt év felettiek korosztályát 740 ezer férfi és 750 ezer nő képviselte, külföldön csak 2600 férfi és 2400 nő szavazott ebből a generációból. Külföldön jóval nagyobb volt a 45-64 év közöttiek száma: 13 ezer férfi és 11 ezer nő választott, a 35-44 évesek közül 9000 férfi és 6500 nő ment el szavazni, míg a 25-34 éveseket 8000 férfi és körülbelül 7000 nő képviselte. Külföldön a 18-24 év közöttiekből 4000 ember ment el szavazni.

18:45 Magasan vezet a PSD. Több előzetes exit poll is napvilágot látott már, ezekből egyértelműen arra lehet következtetni, hogy vastag fölénnyel nyeri ezt a választ a PSD, őket követi a PNL. Bejut a parlamentbe az USR, az ALDE és az RMDSZ is, ám Băsescuéknak most nem jut bársonyszék, ahogy a román nacionalista PRU jelöltjeinek sem.

Persze ezek előzetes, részleges felmérések, kéretik megfelelő óvatossággal kezelni.

18:21 Kelemen Hunor in flagrante. Mi már nem is találunk szavakat. Bután egyszerű megfogalmazás, de az az ecsetkezelés...

szavazo-dec11-05

18:14 Nyugi van a megyében. 18 óráig nem jeleztek semmiféle rendbontást Hargita megye szavazókörzeteiből – közölte kérdésünkre Gheorghe Filip, a megyei rendőrség sajtószóvivője. “Civilizált emberek vagyunk, semmiféle incidens nem történt a megye területén” – jelentette ki a szóvivő.

18:10 Olt, Telorman, Dolj, Hargita. Gondolta volna, hogy ezt a négy szót így egymás után látja leírva? Mi sem, de jelenleg így néz ki a megyék rangsora a szavazáson való részvételi arány alapján. #ígykellélni #szavazamagyar #nyomjadapecsét

17:52 Ma futószalagon készülnek a személyigazolványok. Nincs személyid? Ez az a vasárnap, amikor kaphatsz. Közel 10 ezer személyi igazolványt bocsátottak ki a választások napján az országban. A belügyminisztérium szóvivője szerint a lakosságnyilvántartók 20-21 óráig tartanak nyitva, hogy kiszolgálják azokat, akik szavazni szeretnének, de nem rendelkeznek ehhez iratokkal.

17:50 Megint exit poll. Ezek most frisebb adatok, cserébe nem tudni, ki mérte őket, a stiripesurse.ro publikálta. Így néznek ki a számok: PSD – 46%, PNL – 22%, USR – 11%, ALDE – 6%, RMDSZ –5%, PMP – 4%, PRU – 3%, PER – 0,5%, ANR –0,5%, Nem válaszolt – 2%

17:36 Megvannak az első exit poll adatok. Hurrázás lehet most az RMDSZ-ben, nyílnak a pezsgősüvegek: 5 és 6 százalékot jósolnak a részleges exit poll eredmények a magyar összefogás pártjának. A Mediafax hírügynökség három közvéleménykutató intézet adatait tette közzé arról, hogy szavazás után hogyan nyilatkoztak a választók arról, kire ütötték a pecsétet. Mindegyikük a PSD győzelmét vetíti előre. A SOCIOPOL mérései szerint a PSD 41, a PNL 19, az USR 9, az ALDE és a PMP 7, a PRU és az RMDSZ 5-5 százalékot érnek el a választásokon.

Az IRES közvéleménykutató 50 százalékon látja a PSD-t, a PNL szerintük is 19 százalékon van, az USR-re a szavazók 7, az ALDE és az RMDSZ pártokra 6 százalék voksolt, a PMP 3,9, a PRU pedig 3,6 százalékot szerzett.

A Curs-Avangarde intézet szintén 50 százalékosra saccolja a PSD győzelmét, a PNL 19, az USR 7, az ALDE 6, a PMP 6, az RMDSZ 6, a PRU és a többi jelöltek 3-3 százalékot szereznek szerintük.

17:15 Hargita megye még mindig az élbolyban. Így az este közeledtével ismét ránéztünk, hogyan áll a szavazói kedv: országosan a szavazók 31.33 százaléka járult az urnákhoz, Hargita megyében ez az arány már 34.19 százalék, ezzel a hatodikak vagyunk az országban. Az első Olt megye 38.09 százalékkal, majd következik Teleorman és Dolj. A listát még mindig Máramaros zárja 25.15 százalékkal, és a végén kullog Temes és Szatmár is.

Székelyudvarhelyen a szavazási arány most épp 29.44 százalék, a legaktívabbak az Orbán Balázs Általános Iskolában berendezett 45-ös körzetben voksolók, hiszen itt a jogosultak 35.24 százaléka pecsételt. A sereghajtó a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiumban található 38-as körzet 20.83 százalékkal.

16:58 Ingyen utaztat ma a CFR. December 8-tól vasárnap reggelig 32.500 ingyenes vonatjegyet állítottak ki a diákoknak a CFR munkatársai. Azok a diákok ugyanis, akik szavazni szeretnének, ingyen mehetnek haza. A megnövekedett forgalom kiszolgálására 100 vagonnal növelték a férőhelyeket az állami vasúttársaság szerelvényein. Az ingyenjegyet oda-vissza útra lehet csak kiváltani, kizárólag a jegypénztáraknál és december 8-12. között fel kell használni. Az igényléséhez személyi igazolványra és diákigazolványra van szükség.

16:42 Újabb mém, most képen. Nem állnak le az internet humoristái, ez a kép a "Boldog Harácsonyt" felirattal terjed a Facebookon, és az RMDSZ-MPP násztáncát örökíti meg egyetlen piros-fehéz-zöld kompozícióban.

szavazo-dec11-04

16:21 Kaptunk egy mémet. Hallottunk egy olyat, hogy állítólag, talán, egyesek szerint az RMDSZ előre rögzített hangfelvételes telefonhívásokkal is kampányolt, amiben Verestóy Attila üzent a hívottaknak. Valószínűleg ezt a hangfelvételt fogta a termi nator nevű Youtube felhasználó, és vágta alá - zseniális érzékkel - a Keresztapa című film zenéjét. Íme hát.

15:59 Ennél cukibb választási fotó ma már nem nagyon lesz. Kelemen Hunor akasztotta ki a cukiságmérőnket, akinek kislánya segített leadni a voksot és ezt jól meg is osztották az RMDSZ Facebook-oldalán.

szavazo-dec11-03

Fotó: Gábor Lajos

15:51 Azt tudták, hogy közben Hosszú Katinka nyert egy aranyérmet és egy ezüstötInnen is gratulálunk neki és Verrasztó Dávidnak is a bronzéremhez.

15:35 Velünk van tele a sajtó! Sorra számol be több romániai sajtótermék is a politikusok szavazásáról, és eddig még minden udvarhelyi fotóra sikerült odapofátlandkodnunk :) Fenn vagyunk a Mihíren, az Indirekten, de még az RMDSZ is velünk kampányol a saját központi Facebook oldalán. Köszi, srácok!

15:23 Életkép Teleormánból. Mindenki kedvenc romániai álhírportálja, a Times New Roman kiváló érzékkel cuppan rá a választásokra (is), most épp arra a klasszikus témára, hogy Teleorman megyében "még a holtak is szavaznak". Így megy ez a Balkánon.

szavazo-dec11-02

15:04 Térképen a választás. A kormány egyik honlapján van egy jó kis térkép, ahol élőben lehet követni a választást. Itt nem csak egyszerű táblázatos formában láthatjuk a részvételi adatokat, hanem akár körzetekre lebontva is, így a térképen könnyen lekövethető, hogy a szomszéd Mari néniék templom után elmentek-e pecsételni.

14:53 Borboly Csaba éppen egy hídon áll, és - csodák csodája - élőben jelentkezik be. Újabban szinte naponta lehet facebookos élő videón követni a megyei tanácselnököt, aki természetesen a választás napját sem hagyta ki, és szavazásra buzdít. Már amennyire a szélzaj engedi őt. Itt az élő a Facebookon.

14:28 Közel 22 százalékos a parlamenti választásokon való országos részvételi arány kevéssel délután fél három előtt. A választási kedv nem nevezhető óriásinak, de Hargita megye egészen jól teljesít, hiszen a szavazásra jogosultak mintegy huszonnégy százaléka járult már az urnákhoz.

Kovászna és Maros megyékben még nem mozdultak meg ennyire a voksolók, körülbelül 19 százalékuk pecsételt már.

A megyék rangsorát - egyáltalán nem meglepő módon - Teleorman megye vezeti 26.39 százalékkal, majd Olt és Botoșani megyék következnek. A sereghajtó Máramaros megye, ahol a lakosság mindössze 16.60 százaléka szavazott, de szintén gyenge a szavazási hajlandóság Beszterce-Naszód és Temes megyékben is.

A választáson való részvételi arányt egyébként a választási bizottság honlapján élőben lehet követni.

PSD – 46%

PNL – 22%

USR – 11%

ALDE – 6%

UDMR –5%

PMP – 4%

PRU – 3%

PER – 0,5%

ANR –0,5%

Nu Răspund – 2%



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."