Áll a bál Bukarestben: Toader leváltaná Kövesit

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását kéri az igazságügyi miniszter, a hírre már csütörtök este tüntetők mentek az utcára.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

ToaderKovesi
Toader betámadott, megvan a célpont
szerkesztoÍRTA: UH.RO / HÍRSZERK.
2018. február 23., 11:24
0 hozzászólás. 

Az igazságügyi miniszter csütörtökön este bejelentette: kéri a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását. Tudorel Toader egy 36 oldalas jelentés kivonatát ismertetve indokolta meg, hogy szerinte miért alkalmatlan Laura Codruța Kövesi a tisztség betöltésére. Az utolsó szó Klaus Johannis államfőé.

Az igazságügyi miniszter a jelentés ismertetése előtt hangsúlyozta: nem a DNA-nak mint intézménynek az eredményességét elemezte, hanem a főügyész tevékenységét vesézte ki. Tudorel Toader összesen húsz „vádpontot" sorolt fel, amelyek szerinte indokolttá teszik Codruța Kövesi leváltását.

Az Államelnöki Hivatal közleménye szerint nem világos a DNA vezetőségi tevékenységét kielemző zárójelentés, amelyet az igazságügyi miniszter hozott nyilvánosságra csütörtök este, ezért a bemutatott dokumentum 'mélyreható vizsgálatára van szükség', amelyet az Államelnöki Hivatal szakosztályai fognak elvégezni.

A miniszter bejelentésére a Nemzeti Liberális Párt úgy reagált, hogy szerintük nem időszerű Kövesi menesztése, az érvek nem elégségesek ehhez. Az USR szerint Toader politikai döntést hozott, kísérlete az igazságszolgáltatás függetlensége elleni támadás, a párt ezért a miniszter leváltását követeli.

A PSD támogatja a miniszter döntését, szerintük Toader rávilágított a valóságra. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint a miniszter „korrekt" elemzésének következtetése volt az, hogy kezdeményezze a korrupcióellenes főügyész leváltását, ám szerinte az államfő nem fogja meneszteni Kövesit.

A hír hallatán Bukarestben és a ország több nagyvárosában, Temesváron, Jászvásáron ismét tüntetők mentek az utcára.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."