A dákoktól koppintották a székely rovásírást?

Az oly nagy becsben tartott rovásírást a székelyek dák írásból koppintották, állítja a Libertatea napilap mai száma.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. július 27., 14:08
14 hozzászólás. 

A lap a Brassó és Kovászna megye határában lévő Székelyföld pannót határjelzőként írja le, amely elválasztja Hargita és Kovászna megyét Románia többi részétől, és annak rovásírásos feliratát veszi górcső alá – olvasható a manna.ro-n.

A cikk írója azt állítja, „a magyarok úgy tartják, hogy ezeket a betűket a székelyek találták ki a középkorban, de csak szórványosan használták, és igen kevesen maradtak azok, akik ismerik is a rovásírásnak nevezett ábécét".

Vasile Maierean és Dan Dulciu titkosírás szakértők lejújabb munkája, A román titkosírás története is tartalmaz egy fejezetet a székely rovásírásról, amelyről azt írják, nem is székely, hanem egy nagyon ősi írásmódból származik, amelyet Románia területén találtak fel. Ezt azután átvették a dákok, utánuk pedig a románok, akik a középkorig ezt használták, és tőlük vették át a székelyek, írja a lap a könyvre hivatkozva.

A könyv szerint a 42 jeles székely ábécé 12 jele megegyezik a hétezer évesnek tartott alsótatárlakai leleten talált írással. A lap azt állítja, ehhez a székelyeknek nem lehet közük, mert írásuk csak 800 éves, és a Kárpát-kanyarban telepedtek le. Azt viszont nem említi, hogy a honfoglalás időszakában székelyek voltak Nyugat-Magyarországon is, és évszázadokig éltek a Fehér megyei Aranyosszéken, ugyanannak a megyének a területén, ahol megtalálták a több mint hétezer éves írásmintát.


14 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vazulnéni
2010-07-27 14:37:03
A roman nacionalizmus egy ujabb nagyon ''eredeti'' peldaja, s az a legszomorubb, hogy van aki ezt el is hiszi...amugy akit erdekel a tema olvasson bele Varga Geza munkaiba...ne holmi roman napilapba...
http://varga.hu/index.html
avatar
garibaldi
2010-07-27 15:18:01
Hát azért ennyire lesülyedni...Wazze!!!
Na ez szegénységi bizonyítvány.
Ezek a titkosírás szakértők még nevetségesebbé teszik Romániát.Ilyen eszközöket használni...A bohócok kora csak
most kezdődik igazán.
Szégyent ezek nem ismernek.
avatar
kszl
2010-07-27 15:25:54
na ez aztan odab@szott... :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo: :woohoo:

Vasile Maierean és Dan Dulciu egyet mondhatok... butak vagytok es az is maradtok....

Szegyen es gyalazat...

Szivesen elkuldenem oket afrikaba... szerintem a Gizai piramisokat is dak-leletkent minositenek, :D es ugy talalnak a hiszekeny roman nepnek...
avatar
lala
2010-07-27 16:27:28
re:
kszl! nem tudom ertesultel-e rola, hogy egy Amerikaban elo roman orvos ugy gondolja, es meg is van gyozodve rola, hogy az egyiptomiak a piramis epitest a dakoktol tanultak. Nagyon tehetseges nep lehetett ez a dak, nem csoda, hogy az olahok oket es a romaiakat valasztottak oseiknek.

Vasile Maierean és Dan Dulciu egyet mondhatok... butak vagytok es az is maradtok....

Szegyen es gyalazat...

Szivesen elkuldenem oket afrikaba... szerintem a Gizai piramisokat is dak-leletkent minositenek, :D es ugy talalnak a hiszekeny roman nepnek...[/quote]
avatar
Csedo
2010-07-27 17:29:33
Vaganykodik itt mindenki de valaki tenyekkel is ala tudja tamsztani az ellenkezojet(halottam vagy olvastam, azok nem tenyek)?
avatar
kszl
2010-07-27 18:44:08
Kedves mindenki!

Egy dolgot tisztazzunk itt... a dako-romai kontinuitast csak a roman reszrol van elfogadva... :woohoo:

Igen, eltek dakok Erdely teruleten, de semmi kozuk nincs a romanokhoz...

Ezt csak a multrendszer diktaturajaban lett belevesve a tortenelem konyvekbe, es azota is sajnos ot van.

avatar
taylor
2010-07-27 19:05:50
mi elvettuk az irasukat mikozben ok lenyultak a foldet
avatar
zagI
2010-07-27 21:46:32
Egyszer követeljük ki az autonómiát aztán mondhassák azt is ránk hogy fekete popsijú. Hitvány románok sajnálni valók...
avatar
nagydd
2010-07-27 22:08:18
Enochintie Micu Klein ortodox püspök találta ki és terjesztette el a dákó-római elméletet 1735 ben,ha jól emlékszem.Az akkori magyar törvények alapján az őslakos lakosság nemesi rangot kapott automatikusan.De ezen dolgok nem annyira fontosak mint maga a tény,hogy a történelemhamisítás ma is jól fizet.Ajánlom mindenki figyelmébe a Történészek a kereszten avagy az áldozatok bosszúja című kötetet.Nehéz hozzájutni de megéri elolvasni.

Amúgy hallottam egy egyiptomi-román összefüggést és nem buta ,tudatlan emberek szájából.
avatar
szkita73
2010-07-27 22:16:08
Eminescu még cirill betűvel irt, ez nagy haladás, hogy már róvásirást is tudnak. Paunescu elvtárs szerint, mi székelyek elmagyarositott románok vagyunk :). A dákóromán elméletben csak egy apróság sántit, éspedig, hogy a középkorban ki voltak halva, mert nincs semmi bizonyiték róla.
avatar
zterex1
2010-07-27 22:34:30
Ezeknek egyfolytában a másé kell! Ganyé emberek, még piszkálni sem szabad őket, mert büdösek.
avatar
zterex1
2010-07-27 22:35:14
Mingyá azzal jönnek, hogy az autonómiát is ők kérik.
avatar
sumec
2010-07-28 19:57:48
Hat a dako-roman elmelet az igaz. Ugy tortent hogy Romulusnak es Remusnak volt egy harmadik testveruk meg pedig Romanus akiket a farkasok neveltek fel. Romulust es Remust az anyafarkas szoptatta, Romanust meg az apa farkas szoptatta. Innen jon a dako-roman elmelet.
avatar
apriliss
2013-01-29 15:15:22
Ez egy ujabb román történelem hamisitási gyakorlat gyöngyszeme. Dákok? A hegyekből leözönlő,barbár horda , szekercéjükön kivül szőrös pofájukon kivül ,állatbőrbe öltözött lényükön kivül semmi nem volt,nem hogy bármiféle irásuk! Szerintem még beszélni sem tudtak csak makogtak mint a majmok! Még hogy irtak? Röhej!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."