Alkotmányossági kifogást emelt a Nép Ügyvédje a Btk. ellen

Victor Ciorbea pénteken bejelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul a Büntető törvénykönyvet módosító kormányrendelet ügyében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

VictorCiorbea
Victor Ciorbea Fotó:archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO/AGERPRES
2017. február 03., 15:39
0 hozzászólás. 

Az Alkotmánybíróság egy pénteki közleményében megerősítette, hogy megkapta a Nép Ügyvédjének dokumentációját és február 7-ét szabta meg határidőnek, amíg az érintett felek benyújthatják álláspontjaikat.

"Úgy döntöttem, alkotmányossági kifogást emelek a 2017/13-as sürgősségi kormányrendelet ellen" – mondta sajtónyilatkozatában Victor Ciorbea.

Az ombudsman azt mondta, a sürgősségi rendelet teljes egészével szemben fogalmazott meg bírálatot. Azt is elmondta: a legfőbb ügyésztől csütörtök este kapott levél egyes részleteit beemelte az óvás szövegébe.

„Tegnap este levelet kaptam a legfőbb ügyésztől, amelyben kér, hogy vizsgáljak meg néhány alkotmányellenességre vonatkozó észrevételt, amelyeket a Legfelső Ügyészség foglalt dokumentumba. Figyelembe vettem ezt a dokumentumot, egyes részleteit be is emeltem az óvás szövegébe" - mondta Ciorbea, hozzátéve, hogy a Főügyészség által megszövegezett teljes iratot csatolta az Alkotmánybírósághoz küldött óváshoz.

A Nép Ügyvédje elmondta, indokolatlan volt a sürgősség, amellyel a Btk.-t módosító rendeletet elfogadta a kormány.

„A kormány indoklásában az áll, hogy az egyik ok az Európai Unió direktíváinak gyakorlatba ültetése, de miután ezt leellenőriztem, kiderült, hogy 2018. április elseje ezen direktíva végrehajtásának határideje" - közölte Ciorbea.

Az ombudsman szerint a hivatali visszaélés meghatározásának módosításával kapcsolatban is aggályok merülnek fel, mert a kormányrendelet a bűnvádi besorolást 200.000 lejnél nagyobb összegű vagy egyéb súlyos kár okozásához köti, de nem határozza meg, mit ért a súlyos kár fogalma alatt.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész csütörtökön kérte fel a nép ügyvédjét, hogy emeljen alkotmányossági kifogást a kormány által elfogadott, a Büntető törvénykönyveket módosító sürgősségi rendelet ellen.

A legfőbb ügyész egy sor érvet emel ki a nép ügyvédjéhez címzett kérelmében. Megemlíti többek közt, hogy sérült az Alkotmány 115. cikkelyének 4. bekezdése, mely szerint a kormány rendkívüli és halaszthatatlan esetekben fogadhat el sürgősségi rendeleteket, de kötelessége megindokolni a sürgősség okát és a rendelet tartalmát.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."