Románia nyomást gyakorolna az EU-ra

Bukarest azt fontolgatja, hogy nyomást gyakorol az Európai Unióra a schengeni övezethez való mielőbbi csatlakozás érdekében.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Bedohazi
Bedohazi
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. január 04., 12:15
0 hozzászólás. 


Ennek egyik eszköze lehet például az, hogy Románia a jövőben nem engedi az igazságügy terén végrehajtott reformok uniós ellenőrzését - derült ki abból az interjúból, amelyet Teodor Baconschi román külügyminiszter adott az Adevarul című napilapnak. Románia nem hajlandó elfogadni Párizs és Berlin arra irányuló törekvését, hogy Bukarestre vonatkozóan az Európai Unió (EU) változtassa meg a schengeni övezethez való csatlakozás "játékszabályait" - mondta a román külügyi tárca vezetője a bukaresti lap hétfői számában közölt interjúban.

Baconschi kijelentésével elsősorban a német és francia belügyminiszternek az Európai Bizottsághoz intézett kérésére reagált, miszerint halasszák el Románia és Bulgária márciusra előirányzott schengeni csatlakozását. A Thomas de Maiziere és Brice Hortefeux által december végén megfogalmazott levél szerint a két ország erre a szerepre még nem érett, hiszen ez idáig nem tudtak úrrá lenni a korrupción.

Az EU Bizottsága 2007-ben együttműködési és ellenőrzési mechanizmust hozott létre azért, hogy vizsgálja a Bukarest és Szófia által az unióba történő belépéskor vállalt kötelezettségek - nevezetesen az igazságszolgáltatás reformja és a korrupció elleni harc - terén tett előrelépéseket.

A schengeni egyezményben foglaltak szerint az övezethez való csatlakozás szempontjából formálisan nem előfeltétel az igazságügyi reform - vélte Baconschi, hangsúlyozva egyúttal, hogy Románia haladást ért el ezen a téren. A román külügyminiszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy amennyiben nem kapnak további bátorítást, akkor Bukarest "kénytelen lesz nagyon komolyan elgondolkodni azon, hogy érdemes-e" elfogadni az együttműködési és ellenőrzési mechanizmust.

Forrás: MTI


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."