Megbukott az Ungureanu-kabinet

  Az ellenzéki USL szövetség múlt héten benyújtott bizalmatlansági indítványát 235 honatya szavazta meg, bár ma reggel még csak 227 biztos voks állt rendelkezésükre.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Mihai Răzvan Ungureanu
Mihai Răzvan Ungureanu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. április 27., 15:23
2 hozzászólás. 

Az eredményt Dan Radu Ruşanu liberális szenátor jelentette be először azzal, hogy 236 golyóbist találtak a kormány bukását jelentő urnában. Elmondta, a másik urnába 12 ellenszavazat és egy "cukorka" érkezett.


A szavazás előtt Ungureanu elvonult mintegy 20 percre tanácskozni Emil Boc PDL-elnökkel, Roberta Anastaséval, a képviselőház elnökével, Vasile Blagával, a szenátus elnökével és Ioan Olteannal, amely után nem nyilatkozott a sajtónak. A megbuktatott kormányfő jelenleg az államfői hivatalban, a Cotroceni palotában tartózkodik.A nagyobbik kormánypárt, a PDL kérésére a szavazatokat újraszámolták, és azután korrigálták az eredményt, miszerint 235 honatya támogatta a bizalmatlansági indítványt. 231 szavazat jelenti egyébként azt a többséget, amellyel már leváltható a kormány.

Mihai Răzvan Ungureanu úgy vonul be Románia legújabbkori történelmébe, mint a legrövidebb mandátumú kormányfő. Nem egészen három hónap adatott kormányának, amely alatt egyetlen fontosabb intézkedést sem tudott elfogadtatni. A kormányt február 9-én iktatták be.

A PDL elsővonalbeli politikusaiból álló Boc-kabinet február elején távozott, miután elhagyta az országot az IMF januárban itt tartózkodó küldöttsége.

A Nemzetközi Valutaalap ezen a héten kedden érkezett ismét Romániába kiértékelni a stand-by hitelmegállapodás feltételeinek teljesítését. A júniusi határidővel megvalósítandó 15 intézkedésből (főként állami vállalatok különböző mértékű részvénypakettjeinek magánosítása) a kormány eddig mindössze négyet hajtott végre.

Rövid kormányfői megbizatása alatt Ungureanu hatalmas politikai nyomás alatt állt, a Demokrata Liberális Párt politikusai folyamatosan gyomrozták, hogy utaljon ki pénzt a PDL által irányított helyi önkormányzatoknak.

Ungureanu mandátuma alatt kérte a Korrupcióellenes Ügyészség a Borbély László elleni nyomozás elindítását, a környezetvédelmi miniszter ezért lemondott a kabinetben betöltött tisztségéről. Utódját, Korodi Attilát április 10-én nevezték ki, a fiatal politikus így 16 napig tölthette be ezt a tisztséget az Ungureanu-kabinetben.

 

uh.ro/manna.ro/mediafax



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lala
2012-04-27 17:34:23
Sajnos, Romaniaban, egy magyarellenes uggyel akar kormanyt is lehet buktatni. Meggyozodesem, ha nincs a Marosvasrhelyi Orvosi Egyetem ugye, ez a bizalmatlansagi inditvany is jon es megy, akar a tobbi. De most a "hont kivont szablyaval kellett vedeni a szakadar magyarok ellen."
avatar
molter
2012-04-27 20:29:23
Talan "utódja", nem? Utóda...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."