Így szavazhatsz június 10-én

Több mint 18,3 millióan szavazhatunk több mint 280 ezer jelöltre. Nézd meg melyik szavazókörzetben kell voksolnod.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Választási Pecsét
Kattanj a székelyudvarhelyi szavazókörzetekre.
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. június 07., 18:23
0 hozzászólás. 

Több mint 18,3 millió személy rendelkezik szavazati joggal az idei helyhatósági választásokra. Mindenki csak és kizárólag azon a településen voksolhat, ahová személyazonossági igazolványa szól. Szavazati joggal rendelkeznek azok is, akik megváltoztatták lakhelyüket, és ezt legkésőbb 2012. március 10-ig bejelentették.

A belügyi tárcavezető, Victor Paul Dobre csütörtökön videó-konferencián egyeztetett a megyék prefektusaival. Az elhangzottak alapján a június 10-i önkormányzati választások szavazói listáin 18 315 880 személy található.

Azok a román állampolgárok szavazhatnak, akik betöltötték a 18. életévüket (beleértve azokat is, akik aznap lesznek nagykorúak). Ugyancsak szavazati joggal rendelkeznek az Európai Unió polgárai, akiknek bejelentett lakhelyük van Romániában, konkrétan 37 704 személy. Közülük 8800 olasz, 5181 német és 4104 francia állampolgár.

Hol szavazhatunk?

A szavazópolgárok csak azon a településen voksolhatnak, ahol az állandó lakhelyük (domiciliu stabil) van. Szavazati joggal rendelkeznek azok is, akik ezt más lakhelyre cserélték, és legkésőbb 2012. március 10-ig bejelentették. Hogy a bejelentett lakcím melyik szavazókörzethez tartozik, itt lehet megnézni.

A 80 ezer szavazókörzetet a belügyi szervek 32 ezer alkalmazottja védi.

Voksolni érvényes személyazonossági igazolvánnyal, ideiglenes személyivel, diplomata vagy szolgálati útlevéllel, a katonai iskolákba járóknak katonai igazolvánnyal lehet.

A helyhez, ágyhoz kötött állampolgárok mozgó urnákat igényelhetnek az Országos Választási Iroda elnökének jóváhagyásával. A választási pecsétet és szavazócédulát két választási biztos viszi házhoz.

Azok az elítéltek, akiket nem tiltottak el politikai jogaik gyakorlásától, és a bejelentett lakhelyükön lévő intézményben raboskodnak, a börtönben voksolhatnak.

Az önkormányzati választásokon nem szavazhatnak az elmebetegek és azok, akiket jogerős bírósági ítélet fosztott meg szavazati joguk gyakorlásától. Összesen 23 235 személy van ilyen helyzetben, névsorukat közölték a megyei hatóságokkal.

A székelyudvarhelyi szavazókörzeteket és a hozzájuk tartozó utcákat ide kattintva találod.

Kikre szavazhatunk?

285 418 jelöltre: ennyien iratkoztak be a választási versenybe, amelynek tétje 44 877 választott tisztség. Öt idegen állampolgár is megmérkőzik.

Egy 28 éves olasz állampolgár egy Tulcea megyei kistelepülésen függetlenként szeretne helyi tanácsos lenni, ahol már hét éve él. Temes megye egyik tanácsosi székére pályázik egy német állampolgár, Brassó megyében hárman is. Suceava megye tanácsosa szeretne lenni egy másik olasz állampolgár, és egy Kolozsváron 13 éve élő olasz férfi is be szeretne jutni az itteni helyi tanácsba.

A 3187 polgármesteri székért 14 139-en szállnak harcba, a 41 megyei tanácselnöki posztért 368-an. Itt a legnagyobb a "túljelentkezés", mintegy kilencszeres.

15 635 jelölt szeretne elcsípni egy helyet az 1338-ból a megyei tanácsokban, a 40 311 helyi tanácsosi tisztségre pedig 255 418 személy pályázik.

Mivel szavazhatunk?

A két kezünkön kívül a 87 ezer szavazópecsét egyikével, és háromra a 80 millió szavazócédula közül. Személyi igazolványunkra a 17 millió öntapadós bélyeg egyikét ragasztják. Vagyis az állami hatóságok arra számítanak, a több mint 18 millió szavazópolgár közül legalább 1,3 millió nem jelenik meg az urnák előtt.

A voksolást a választási bizottságok 175 182 tagja bonyolítja le. A bizottsági tagok napi 85 lejes juttatásban részesülnek, a technikai személyzet napi 65 lejt kap.

A kampányban eddig 2100 incidenst jegyeztek, amelyek közül 907 büntetőjogi eset volt, több mint 800 esetben pedig szabálysértési eljárást indítottak. 1879 ügyet nyilvánítottak megoldottnak.

uh.ro/manna.ro



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."