Sport » Bowling

Bowling: a jókedvű gurigások

A bábusportok egyike, a teke rokona. De csupán kívülről, laikusoknak. Nálunk is bowlingoznak, ráadásul versenyszinten.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Húsvéti kupán mutathatod meg, mit tudsz

Nyuszi vagy, ha nem nevezel!

Húsvéti ügyességi kihívással állt elő a Septimia...
Karamán Ibolya és Geanina Dumitrascu

Országos első hellyel is büszkélkedhet Udvarhely

Nem csak a kézilabda és a teremlabdarúgó csapataira...
Párosban guríthattok a Septimiában

Kettesben most még szebb az élet

Nemcsak a nagyobb csapatok számára létezik...

bowling, septimia
Fotó: Kakasy Botond.
szerkesztoÍRTA: JÓZSA CSONGOR
2013. január 23., 18:19
0 hozzászólás. 

Ahogy leállítod az autó motorját, rögtön zakatolást hallasz a Septimia szabadidőközpont bowling-pályájának bejáratánál. Tudod, hogy golyóval, babúval játsszák. Aztán amikor megismerkedsz vele, akkor olyan képet kapsz, hogy ez bizony merőben eltér a tekézéstől. Nemcsak a sportágra, a csapatra is kíváncsiak voltunk.

A Septimia Sport Klub egyik alosztálya a bowling-csapat. Egy idényt már lehúztak az országos bajnokság másodosztályában, de ősztől teljesen más alapokra helyezték a gárdát.

A klub vezetője, Verzár Lóránt úgy fogalmazott, hogy a kezdeti időszak arra kellett, hogy ismerkedjenek a körülményekkel, a sportággal: „A cég néhány alkalmazottjával tudtuk le az egész szezont. Székely Erika, Karácsony József és Gábos Attila voltak rajtam kívül az alapemberek. Néha beszállt Pál Csaba és György Vilmos. Azóta sok minden változott, a felfogásunk, de a versenykiírás is".

Már itthon játszanak

Romániában még új sportágnak számít a bowling, legalábbis versenyszinten, ugyanis a teke-szövetséghez tartoznak. Az élvonalban nyolc, a másodosztályában pedig kilenc együttes indult el. Tavaly még utóbbit felosztották csoportokra, ahol a területi helyezkedés alapján sorolták be a csapatokat. Idén már mindenki ugyanazon a csoportba került, a lebonyolítás oda-visszavágó rendszerű.

bowling, septimia

Öt meccsen van túl az udvarhelyi gárda, már két győzelmet is bezsebelt, mindkettőt hazai környezetben. Előbb Konstancát, majd ezen a hétvégén Csíkszeredát múlták felül

„Sok minden változott. Elsősorban a csapat összetétele, a pontvadászat is sokkal komolyabb lett. Egy évvel ezelőtt négy játékossal végig lehetett vinni egy idényt. Most már minden meccsen 36 sort kell teljesítsen a minimum hat sportoló. Az udvarhelyi pályát csak ideiglenesen fogadták el, a szabályzat szerint hat sávnak kellene lennie, nálunk pedig csak négy van. Remélem, hogy a közeljövőben ezt ki tudjuk bővíteni" – fejtette ki a vezető.

A tekésektől kaptak új vérátömlesztést. Időközben ugyanis a pálya használhatatlansága miatt félbeszakadt a városi bajnokság, így ezek a játékosok átszivárogtak a bowlinghoz. Most már Gábos Attila, Pál Csaba, Verzár Lóránt, Szilveszter Levente, Gergely Csaba, Hodgyai József, Réthi Hajnalka, Karamán Géza, Vass József, Kacsó István, Somorai Dénes, Pál Zoltán és Pál Erzsébet alkotják az együttest.

bowling, septimia

Így majd minden meccsre úgy tudnak kiállni, hogy négy játékos biztos eredményhozónak, három pedig jó átlagúnak tekinthető. Elmondásuk szerint a gárda erőssége, hogy erkölcsileg is jó társaság.

A lányok együtt a fiúkkal

A tekéseknek nem volt könnyű az átállás. Vass József, a csapat egyik húzóembere még a tekés módszerrel dob. „Nagyon nehéz a váltás. Teljesen más mozgást igényel, más a stílus, más a lépés. A tekénél a gurítás előtt hármat, itt pedig négyet kell lépned. Itt nincs időkorlát. Egyelőre még csak a cipőt szereztem be, mert akármilyen tornacipőben nem dobhatsz. Amíg nem lesz csavaros golyóm, addig nem is tudok átállni a bowling-dobásra" – taglalta az alapvető különbségeket.

bowling, septimia

Nem tartozik az olcsó sportágak közé: egy cipő is legalább 200 lejbe, egy golyó pedig minimum 400 lejbe kerül. Aztán, nem is kevés kiegészítő is szükséges. Kétféle golyó van, a strike (ezt az első gurításnál használják) és a spare, ezt pedig akkor használják, ha az első gurításnál fennmarad még bábú.

A Septimia Sport Klubnál óriási a lelkesedés, hetente legalább két, de úgy is van, hogy három alkalommal tartanak edzést. Az itteni eredmények döntenek arról, hogy az adott meccsre kit neveznek. Jelenleg tagsági díjat szednek, de ez jelképes összeg. A bowlingnál nincs korhatár: együtt gurít fiatal és nyugdíjas, hölgy és férfi. A bajnokságban is megengedett a vegyes csapat, a nők minden sornál 8 fa plusszot kapnak induláskor.

A jövőképet is lerajzolták

Időközönként az ország egyik legjobb edzőjét, Marius Piticariut kérték fel, hogy tartson tréningeket. Máskor egymásnak segítenek a csapattagok, korrigálják a mozgásokat, egymást biztatják, fő cél a kikapcsolódás, illetve az önmagukkal szembeni minél jobb eredmény elérése.

Verzár Lórántnak már sokkal nagyobb tervei vannak: „Azt szeretném, ha Udvarhelyt jobban megismernék az emberek. Visszük a hírét az egész országba, szeretném elérni, hogy teljesítménysportról beszélhessünk. Eddig önerőből hoztuk össze, ahol állunk, előbb eredményt akartunk felmutatni, aztán támogatókat keresni. Pár év múlva reménykedem, hogy ott lehetünk az élvonalban, ugyanakkor elindulhat az utánpótlás nevelés is" – fogalmazott a vezető.

bowling, septimia

A Septimia Sport Klub nyitott. Bárki kipróbálhatja ezt a sportágat, szívesen látják az edzéseken az új tagokat. Hozzátették, már eddig is voltak érdeklődök, akik közül hamarosan páran bekerülnek a csapatba is.

A vasárnapi meccsen pedig jó volt hallani, hogy a csíkszeredai klub vezetője gratulált az udvarhelyieknek: „Sokat fejlődtetek". A hazaiak pedig halkan hozzátették, hogy ilyen eredményt még senki sem ért el eddig ezen a pályán.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."