Sport » Bowling

Begolyóztunk, bébibogyók

Gurul, csattan és tíz felé repít, ha jól eltalálod. Olyan érzés, mint amikor fociban rúgsz egy nagy gólt. Bowling – lökd ki a feszültséget.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Húsvéti kupán mutathatod meg, mit tudsz

Nyuszi vagy, ha nem nevezel!

Húsvéti ügyességi kihívással állt elő a Septimia...
Karamán Ibolya és Geanina Dumitrascu

Országos első hellyel is büszkélkedhet Udvarhely

Nem csak a kézilabda és a teremlabdarúgó csapataira...
Párosban guríthattok a Septimiában

Kettesben most még szebb az élet

Nemcsak a nagyobb csapatok számára létezik...

Bowling a Septimiában
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. március 06., 10:23
0 hozzászólás. 

Kezedbe veszed a golyód, aztán farkasszemet nézel a bábukkal. Nekilendülsz, gurítasz, már látod is, hogy szétcsap közöttük, s repülnek szerteszét a bábuk – csattannak egyet, az eredményt pedig rögtön számszerűsítik egy nagy, színes képernyőn. Nagy gólt lőttél, mint a tévében. Boldog vagy.

Azért nem ennyire egyszerű, de a lényege valahol itt van ennek a bowling nevű, nem is oly kacifántos, mégis érdekes sportnak. A neve idegenül cseng, mégsem egy posztmodern úri huncutság, tudomásunk szerint már az ókori Egyiptomban is játszották, pár ezer éves a régisége.

Bowling

Manapság Amerikában és Angliában űzik nagy tételben, de minden magára adó városban van legalább egy jó pálya.

Négysávos pályafutás

Nálunk ikertestvére, a teke udvarhelyi tudománya, ismereteink szerint a harmincas évekre nyúlik vissza, tehát nagyapáink már játszották. A bowlingot pedig a Septimia Szabadidőközpont jó másfél éve honosította meg: négysávos profi pályával örvendeztették meg a golyóimádókat, ahol nap mint nap űzhetjük ezt a sportot.

Bowling

Sport bizony ez a javából, de nem kell hozzá izomkolosszusnak lenned, a koncentrálóképességed és a nyugalmad a fontos – ezért tartják azt a bowlingról, hogy nagyon jó feszültség levezető. Munka után ideális – telefon kikapcs, cipő fel, golyó a kézbe és indulhat a móka.

Ha tekéztél, akkor eleinte egy kicsit összezavarodsz, de ez egyáltalán nem baj, kihívás. A tekegolyók, a bowlinggal ellentétben, azonos súlyúak és az is nagyon számít, hogy milyen erővel lököd őket a pályára. A teke is nagyot csattan telitalálatnál, de ott csak kilencfelé vágódhatnak a bábuk. Mert annyi van belőlük. Más a játéknak a rendszere, kicsit nyersebb,– ott igenis számít az erő, ami a karodban van és a lábaidban, a nagy lökés általában nagy tarolást eredményez.

Többet ésszel, mint tekével

A bowling kacifántosabb, nem az erőről szól. Nem kell olyan erőset löknöd a különböző súlyú golyókon, s ha csaj vagy, akkor is tudsz olyat gurítani, hogy a pálya szélén ácsorgó férfiak is csettintenek, nemcsak a sör után nyalják meg a szájuk szélét.

Bowling

Az erőnél sokkal jobb a kiszámított, nyugodt, illetve a csavart gurítás – néhány órás gyakorlás után ezt is meg tudod tanulni. Kicsit olyan, mintha indítás után a golyó az oldalcsatornába (ez egy ilyen vályúszerű valami, de a bábuk mellé vezeti el a golyódat) „sirülne", de ha szépen csinálod, akkor pont a tíz bábu közé csattan, s megvan az első sikerélményed.

Társsal, sörrel vagy anélkül

Csapatban és egyéniben is játszható, ha unod a versenyzést, nincs kedved osztozni az élményen, csak egyedül akarsz gurigázni, azt is lehet. Közösségi begolyózáshoz a haverokkal sört is cuppogtathattok mellé.

Bowling

A gurításhoz a pálya védelme érdekében egy vicces cipővel lepnek meg, de azt nem viheted haza. Az élményt igen.


címkék: bowling septimia

0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."