Sport » Egyéb sport

Veszélyes sportág a karate?

Harmincéves hagyományra tekint vissza Udvarhelyen a karate. Több szülő is félve néz e sportág irányába, durvának, veszélyesnek tartja.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

karate
karate
szerkesztoÍRTA: FEKETE B. ZOLTÁN
2009. december 14., 11:49
0 hozzászólás. 


Ezen tévhitek eloszlatása végett Major Sándort ötdanos feketeöves mestert, a Tokukai Karate Sportklub alelnökét faggattuk.

Mi a karate lényege?

A karate egyrészt küzdősport: karate_1védések, ütések és rúgások, támadások és kitérések rendszere. Ebben a sportágban sokkal fontosabb a lelki hozzáállás és fejlődés, mint a fizikai és technikai tudás fejlesztése. Az igazi ellenfél saját magad vagy: le kell győznöd a félelmeidet és határozatlanságodat úgy, hogy minden feladatodat maximális erőfeszítéssel végezd.

A karate-gyakorlatok a teljes testet és izomzatát foglalkoztatják azok sérülésveszélye nélkül. Bárhol gyakorolható, nem kell hozzá különleges hely, sem felszerelés. Végezhető egyedül, partner nélkül is, s ez egy különleges előnye egyéb sportokhoz képest. Bárki űzheti, életkortól illetve fizikai adottságoktól függetlenül, és sokféleképpen válik hasznára. Összeegyeztethető bárki fizikai adottságaival, illetve céljaival, egyedien. Ezért vált olyan népszerű sporttá a világon.

Mit fejleszt a karate?

A sportág gyakorlásának a végső célja, nem az ellenfél legyőzése, hanem a tanuló jellemének a fejlesztése. A karate tisztelettel kezdődik, és tisztelettel fejeződik be. A fizikai kondicionálás minden formáját fejleszti: erősíti az izmokat és a szívet, rugalmasabbá és gyorsabbá teszi a testet, valamint fejleszti koordinációs készségeit. Növeli az önbizalmat, az önismeretet, az önfegyelmet, az igazságérzetet, az alázatot, kedvességet valamint a nagylelkűséget.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."