Sport » Egyéb sport

Fodor Emese, az udvarhelyi iron lady

Kézilabdázónak indult, kerékpározó lett belőle, de nemcsak hegyen-völgyön át teker. Úszik, fut és versenyeket nyer.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

fodorEmese3
Idén nyolc hegyikerékpár-maratonon áll dobogóra
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 13., 11:28
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi Fodor Emese 19 éves volt, amikor benevezett egy triatlon-versenyre a zeteváraljai víztározónál – akkoriban eszébe nem jutott, hogy triatlonozzon, csupán kerékpározni szeretett. Azt megelőzően kézilabdázó volt, de a kilencvenes évek közepén a női kézilabdázás éppen haldoklott Székelyudvarhelyen, ilyen téren nem volt perspektíva az ifjú sportoló előtt. A három próbát kiválóan teljesítette, s ahogy manapság visszaemlékszik, az a győzelem nagyon sok erőt adott és nagyon messzire vitte. Azóta a teljesítménye alapján profivá érett, s ha a férfiak között vannak ún. iron man-ek, amit triatlonban vagy más sportágakban vívtak ki maguknak, akkor Emesére is illik az iron lady kifejezés.

FodorEmese1„Akkoriban nem is gondolkodtam nagyon, indultam a következő versenyre. Gyerekként álmodtam azt, hogy állok a dobogó legfelső fokán és éneklem azt a himnuszt, amit magyar embernek énekelni kell" – emlékszik vissza a 38 éves triatlonista és terepkerékpározó, aki egy egyszerű női biciklivel vett részt a legelső versenyén.

fodoremese8Azt ma már tudja, hogy manapság esélye nem lenne egy megfelelő kerékpár nélkül az országos és nemzetközi versenyeken részt venni – ez a sportág is, akárcsak a többi, hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt húsz év alatt.

Fodor Emese elsősorban terepkerékpáros, de gyakran triatlonozik – mint mondja, a triatlonban sosem tudod, hogy mi lesz a vége – a három próbán, az úszáson, a kerékpározáson és a futáson folyamatosan küzdeni kell, mert a versenyzők képességei, erősségei és gyengeségei változók: van, aki futásban jó, más kerékpározásban, a harmadik úszásban vagy fordítva.

fodoremese6Emese az évnek majdnem minden hétvégéjén versenyezni van az ország különböző településein, ahol egyre több leigazolt versenyző tűnik fel, ám a romániai versenyzők közül, a szakágban a félprofik száma mindössze tíz alatt van – az országos bajnokok sem ebből élnek.

fodoremese5Triatlonban egy hétszakaszos körversenyből áll a román bajnokság – ahhoz, hogy a sportoló eredményeit jegyezzék, legalább öt versenyen kell részt vennie ezek közül, a helyezések alapján lehet pontokat gyűjteni.

fodoremese7Fodor Emese tavaly országos bajnok lett terep-triatlon és maraton szakágban is, idén viszont kiesett a harmadik futamnál a bajnokságból, mert technikai probléma adódott a biciklijén – de két tereptriatlon-versenyen, egy fél-Ironman triatlonon és nyolc hegyikerékpár-maratonon állt dobogóra az idén.

fodoremese4A terepkerékpárban – más néven maratonozásban – még több verseny van, mint Emese elmondta, mindig azokra a versenyekre megy, ahol jó a szervezés, illetve magas a résztvevők és a nézők száma. Sokszor nyolcvan, száz vagy százhúsz kilométeres távokon szokott versenyezni. Idén nem volt külföldön, de az elmúlt években magyarországi és ausztriai megmérettetésen is részt vett, utóbbin nyolcadik lett.

A majd húsz éves versenyzői karrier alatt rengeteg érmet, bajnoki címet és helyezést szerzett. Jelenleg az ország egyik legerősebb klubjában versenyez, a NoMad Merida CST csapatában.

FodorEmese2„Voltak nagy pillanataim, például az idén az ún. fél Ironman Fogarason, amit nagyon nagy előnnyel nyertem meg." – mondja Emese, aki a kudarcait sem felejti el. Örvendetesnek tartja azt, hogy Székelyudvarhelyen és a környéken egyre többen futnak, úsznak és kerékpároznak – az utóbbi években szerinte érezhetően megnőtt a lelkes amatőr futók és kerékpározók száma.

Jövőre ismét nekivág az országos bajnokságnak, de meghívásos versenyek is lesznek – az egyik legnagyobb kihívás lesz számára a nagyváradi fél Ironman verseny (X-men) teljesítése. Erre a nemzetközi megmérettetésre évek óta készül, de különböző okok miatt egyszer sem tudott eljutni, 2016-ban mindenképpen ott akar lenni a startnál.

Fodor Emesével nemrég az Erdélyi Magyar Televízió is készített beszélgetést, ezt itt lehet megtekinteni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."